Журналистът от „Бърд“ Димитър Стоянов се забърка в скандал за неправилно паркиране със служител на НАП, заради което прекара 24 часа в ареста. Причината да бъде задържан е, че в разгара на разправията Стоянов насочил боен пистолет към главата на опонента си, което пък предизвикало страх у непознатия мъж. Преди това обаче хвърлил предмет по него, след което между двамата имало размяна на удари, а за финал – разследващият журналист извадил оръжието. Точно този момент бил запечатан от камери в района, а МВР публикува кадрите.

Кавгата станала около 18 ч в понеделник на ул. „Васил Петлешков“ в столичния кв. „Хаджи Димитър“. Полицаите се отзовали по сигнал. На място заварили 40-годишния П. Л., който им разказал, че между него и непознат мъж станал скандал за неправилно паркиране, като другият извадил оръжие. Униформените бързо открили мъжа и го задържали. Оказало се, че това е 43-годишният журналист.

Според прокуратурата действията на Стоянов били непристойни, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като освен че е извадил боен пистолет на обществено място, той нанесъл и множество удари с крака и ръце в областта на главата и тялото на П. Л. Отправял и множество обидни квалификации по адрес на мъжа, като се е заканил, че

„ще му разбие

главата“

Преди да бъде отведен в ареста на 5-о РУ, Стоянов изложи своята версия в личния си профил във фейсбук. Публикува и снимка на темето си, върху което се вижда нараняване. В негова защита бяха и твърденията на главния редактор на „Бърд“ Атанас Чобанов, отново във фейсбук.

Според версията на Стоянов: Дори и когато си пазаруваш кротко, винаги се намира някой тъпак, който да те нападне, защото пазаруваш от магазин, който той не харесва. Ако не се уплашиш, ще избяга и после ще те нападне в гръб, ще те издере като гневна жена и ще обясни как ще те убие. А ти дори нямаш идея откъде ти е дошло. Още се чудя провокация ли е, или идиот, написа той във фейсбук преди задържането.

Във вторник в късния следобед журналистът беше отведен в Софийския районен съд. Той поиска съдът да отмени полицейското постановление за задържане. Законът дава такава възможност, макар че малцина се възползват от нея. Съдът обаче отказа с аргумента, че е законна. Магистратите постановиха, след като изтече 24-часовото задържане, Стоянов да бъде освободен. Прокуратурата му повдигна обвинение за закана за убийство и хулиганство и му наложи парична гаранция от 5000 лв.

В съда журналистът отново изложи версията си за случилото се, която се препокриваше с написаното във фейсбук.

Той бил нападнат около 17 часа в понеделник без причина от непознат. Първо с обидни думи, а след това се опитал да го удари. Според Стоянов ситуацията ескалирала, когато мъжът, който се оказал служител на НАП, проявил агресия към съпругата му. Тогава извадил законния си пистолет и отправил предупреждение.

По делото били разпитани свидетели и извършени претърсвания в дома на Стоянов, казаха от прокуратурата.

Там били

открити и иззети

два бойни

пистолета

и една карабина

Наблюдаващият прокурор дал указание за изготвянето на три експертизи – видеотехническа, балистична и съдебно-медицинска.

На Стоянов били направени тестове за наркотици и алкохол, които били отрицателни. Той попита защо тестове не били направени и на данъчния.

Заставам зад всеки честен и доблестен служител в НАП. Дейността на приходната агенция е част от националната сигурност на страната и е недопустимо служителите ѝ да стават обект на заплахи и агресия. Очаквам от органите по разследването да установят обективната истина по случая. Това обяви шефът на НАП Румен Спецов, който призова да не се политизира случаят.

Отношение по скандала взе и главният редактор на „Бърд“ Атанас Чобанов, който обвърза станалото с имейл, който бил изпратил до шефа на НАП във връзка със свое разследване.

Всичко това се случва, докато аз финализирам разследващ материал, в който е описано как шуреят на министър Калин Стоянов, който е бивш полицай и бивш данъчен, през 2021 г. е рекетирал търговец в униформа на НАП, написа Чобанов. Цитираният от него бивш данъчен обаче и човекът, с когото Стоянов се е скарал на улицата, не са едно и също лице.

В поста си той обяснява, че „много добре е направил Митко, че е извадил законния си пистолет срещу този нападател, а не го е потрошил, с оглед на разликата в килограмите и уменията. Чобанов припомня, че това не е първият път, в който Стоянов попада зад решетките.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar