Мартин Божанов – Нотариуса е предлагал услугите си и по знаковия процес за източването на Кремиковци и ЦСКА. Срещу хонорар от 300 000 лева брокерът в съдебната система е обещал делото да бъде смачкано. Това разказа пред „По света и у нас“ Александър Томов, който беше оправдан на трета инстанция по делото за източването на 36 млн. лева.

В парламента вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че е разпоредена проверка във връзка със сигналите срещу убития търговец на влияние в съдебната система.

След като снощи МВР и прокуратурата обискираха така наречения клуб за магистрати „Съдебно съдействие“, днес по време на изслушване в парламента вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че е разпоредена проверка, която да установи каква е информацията във връзка с дейността на Мартин Божанов. На въпрос имало ли е разследвания на ,,трупчета“ през годините Стоянов отговори така.

,,Резултатите от проверката най-вероятно ще бъдат предоставени на анкетната комисия , която ще се занимава с този въпрос. Аз мога да говоря най-вече за момента, в който аз съм бил директор на ГДБОП. Работили сме по тези хора има доста събрани материали. Всички материали са изпратени на прокуратурата“, Калин Стоянов – министър на вътрешните работи.

Какво точно са открили разследващите в клуба и има ли запазена информация за това кои лица са имали магнитна карта все още не е ясно. Според бизнесмена и политик Александър Томов съществуването на заведението години наред е било публична тайна, а следите вероятно отдавна са заличени.

,,Отдавна се говореше за клуба на Пепи Еврото и за този клуб, говори се между хора в активния политически живот. Самият факт, че се забавиха с разследването… За няколко часа са могли да изтрият всички следи“, каза Александър Томов – бизнесмен.

След убийството на Мартин Божанов Александър Томов разпознал човека от снимките.

Оказало, че двамата са се срещали преди повече от 10 години. Нотариусът предложил услугите си малко преди СГС да се произнесе по делото за източването на ,,Кремиковци“ и ЦСКА от 2008 г.

,,Обади ми се един известен футболист, каза ми искат връзка тука. Това дело може да бъде свалено, смачкано“, заяви Александър Томов – бизнесмен.

Така се стига до среща в близост до бившето кино ,,Изток“.

,,Той се държеше доста дискретно в същото време демонстрираше голямо влияние“, посочи Александър Томов – бизнесмен.
,,В началото всичко беше много благородно, че делото е фалшиво и те ще помагат да се премахне. След като стана ясно, че искат пари спряхме разговора“, обясни бизнесменът.

,,Беше казано 300 хиляди. След като реагирах ми се заяви, че може да се даде аванс и след това като има резултат, добави Томов.

,,Не иска за себе си просто трябва да се понесат разходи по-нагоре“, подчерта той.

След отказа да бъдат платени пари Александър Томов е предупреден, че го очаква дълъг процес. След това с него се свързват още двама души в ролята на ,,брокери“ – адвокат и вече бивш прокурор. Томов и до днес не знае дали тези хора имат някаква връзка с кръга, гравитиращ около Божанов. Думите на Нотариуса обаче се сбъдват. На първа инстанция Томов е осъден на 9 години затвор, след това апелативният съд връща делото за ново разглеждане. Казусът приключва с оправдателна присъда, но преди това престоява с години в съдебните зали. Бизнесменът осъжда прокуратурата да му плати 50 хиляди лева обезщетение.

,,Това показва, че в съдебната система може да бъде повлияно. Той каза ако не платиш ще стане така. И стана точно по този начин“, каза Александър Томов – бизнесмен.
,,Той е дребна пионка на фона на големите игри, които се правят от висшите политически среди“, подчерта Томов.
,,Те решават кой да стане богат, кой да стане беден. Кой да го вземем оттук и там да го преместим. Посредниците като нотариуса се възползват и печелят много пари“, посочи бизнесменът.

Според бившия председател на съюза на съдиите Нели Куцкова това, че дейността на Божанов и частния клуб за магистрати са останали незабелязани с години е сигнал за неработещи институции.

,,Този човек е имал покровители навсякъде? Не изключвам да е имало политици, но нямаме доказателства“, каза Нели Куцкова , бивш председател на съюза на съдиите.

Според съдия Куцкова вероятността в клуба да са намерени доказателства, които да са основа за разследване е малка.

,,Самият факт, че един съдия или прокурор ще се ползва с привилегия на частния клуб и че ще влезе под това заглавие ,,СС“ е достатъчно опозоряващ за съдебната система. Дори да няма никакви престъпления е въпрос на морал. Много е важно да се знае кои са тези колеги, за да може останалите да работят нормално“, подчерта съдия Куцкова.

Според съдия Куцкова убийството на Мартин Божанов идва в контекста на предстоящата реформа в съдебната власт.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar