Намаляват случаите на шофьори, употребили алкохол и наркотици, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов по време на изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. По думите му, законът, според който превозното средство се отнема, ако шофьорът е спрян с наркотици или над 1,2 промила алкохол в кръвта, дава ефект. Той отчете, че до момента са отнети около 200 автомобила с решение на съда, а 1500 са обезпечени и се чака решение.

Стоянов коментира, че с въвеждането на системата за електронно връчване на глоби за нарушения на пътя МВР е успяло да се повиши събираемостта им. Той също така добави, че очаква до няколко месеца камерите на тол системите да започнат да мерят средна скорост на движещите се моторни превозни средства като посочи, че все още текат разговори по темата.

Министърът обясни, че че няма информация за риск от нова мигрантска вълна, въпреки тежката ситуация в Близкия изток и конфликта в Ивицата Газа.

Той отчете, че има намаление с 69% на опитите за незаконно преминаване на българо-турската граница през януари 2024 г. в сравнение с януари 2023 г. и отбеляза, че намалението на натиска на границата е драстично. По думите му е изключително малък броят на мигрантите от вътрешността на Европейския съюз, които твърдят или за които има доказателства, че са минали през България.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar