Наказателно дело срещу убития миналата седмица Мартин Божанов – Нотариуса е изчезнало от Софийския районен съд. Това става ясно от информацията от съда, предоставена на „Сега“ в отговор на молба за достъп до присъдата на Божанов, постановена на 25 септември 2006 г. Става дума за процес срещу Божанов за изчезналото дело срещу нотариус Слави Крашевски. Папките срещу Крашевски изчезват от адвокатската стая на Върховния касационен съд през юли 2004 г. Върховният съд трябва да гледа делото като последна инстанция, след като долните две признават Крашевски за виновен.

Делото срещу Божанов за изчезналото дело на Крашевски пък е архивирано в Софийския районен съд през 2007 г., тъй като делата се архивират от първата инстанция. В описната книга на 98-и състав за 2005 г. е отбелязано, че делото е предадено за архивиране, обясняват от съда. Делата с архивни номера от 2007 г. са унищожавани в периода 2013-2015 г. При пристъпване към унищожаване на архивното дело обаче, то не е било открито, нито е открит документ или отбелязване, които да насочват към местонахождението му, пише още в отговорите на съда. Така то не е било унищожено и не са били съхранени постановените съдебни актове, „за което е било направено съответно отбелязване от съдебния служител“, обясняват от районния съд.

Когато дадено дело е унищожено, то би трябвало да бъде възстановено, като за това отговаря институцията, пред която е установена липсата. Не е ясно дали от районния съд са провели такава процедура, при положение че липсата е установена едва когато е било време папките срещу Божанов да бъдат унищожени. По принцип, преди да се премине към унищожаване на делото (в случая всичко от разследването до материалите пред съдебните инстанции), се запазват актовете на съдилищата.

Все пак в срочната книга на 98-и състав на районния съд за 2006 г. е прикачена присъдата, която от съда предоставиха на „Сега“. Мотиви обаче няма. Тя е постановена от Георги Ушев, който в момента е апелативен съдия в София, но преди това ръководеше спецсъда, а после и апелативния спецсъд до закриването му.

С нея Божанов е оправдан, че на 20 юли 2004 г. в съучастие, като подбудител и помагач, с Б. Й. Б. и неустановено лице, умишлено ги склонил и улеснил да скрият в Съдебната палата в София, 3 етаж, стая 49 – адвокатската стая на Върховния касационен съд, чужди официални документи (изредени са всички материали по делото срещу Крашевски). Целта на тримата мъже била да се осуети наказателното преследване срещу Крашевски. Според прокуратурата Божанов казал на другите двама да изнесат и укрият делото, като им разяснил конкретно как да го направят. Помогнал им, като им осигурил оригинална, стандартно произведена червена картонена папка, в каквито се държат наказателните дела във върховния съд. В нея били поставени хартиени листове и различни празни бланки, с които било подменено изнесеното и укрито наказателно производство.

Няма данни как се е развило делото срещу Божанов пред горните инстанции и дали присъдата, постановена от съдия Ушев, е била отменена, изменена или потвърдена.

МРЕЖИ

В сряда вечерта, седмица след убийството на Божанов, прокуратурата и МВР влязоха в частния клуб в столичния квартал „Гео Милев“, свързван с него. Заведението, носещо притеснителното име SS като абревиатурата на германската държавна сигурност по времето на Хитлер, се намира в непосредствена близост до закритите спецсъд и прокуратура.

Едва след убийството на Божанов беше обявено, че той се разследва за организирана престъпна група, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари. В рамките на това дело се проверява дали този клуб е бил посещаван и от магистрати. По думите на вътрешния министър Калин Стоянов при претърсването в клуба са иззети различни материални носители и компютри, както и документи.

Тепърва ще се прави опит да бъдат отключени телефоните на Божанов, научи „Сега“ от източници от разследването. Те са два, единият е сателитен, намерени са изключени след убийството, което отваря подозрения дали не са били прочистени.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar