Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу независимия народен представител Радостин Василев за опит за принуда, а делото вече е образувано и разпределено на съдия. Предстои насрочване на разпоредително заседание, съобщиха от пресцентъра на съда.

През април прокуратурата поиска имунитета на Василев (тогава депутат от „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ – бел. ред.) като обяви, че са събрани достатъчно доказателства, че на 13 юни 2022 г. е направил опит да принуди народния представител от 47-ото Народно събрание Христинка Иванова да напусне парламентарната група на „Има такъв народ“.

Разследването бе образувано на 26 юли 2022 г. Радостин Василев беше част от „Има такъв народ“ и като такъв беше министър на спорта в правителството на Кирил Петков. След като от ИТН обявиха, че напускат коалицията, Василев заедно с още други депутати се отцепиха от партията.

Депутатът Радостин Василев получи обвинение за опит за принуда

„Не е нещо страшно това разследване. Вместо да поиска за кюлчетата, за асфалта, за много други казуси. Аз съм казвал многократно, че има депутати, които не им е мястото в Народното събрание, но той да ми иска за нещо, което е медийно компилирано. Аз съм най-удобен в момента“, коментира Василев в кулоарите на парламента малко след като бе поискан имунитетът му.

На 5 юни Василев бе призован за разпит в Националната следствена служба, а на влизане в сградата заяви, че няма притеснения. В началото на май той доброволно се отказа от депутатския си имунитет, което позволи делото да бъде внесено в съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar