Камерите на полицията на 51 места в София вече автоматично ще засичат преминаването на червен светофар. Така глобите ще се налагат след разчитане на регистрационния номер, както е при санкциите за скорост. Това съобщиха шефовете на видеоконтрола и Пътна полиция в СДВР Иван Младенов и Николай Крушарски.

В момента глобите се налагат на ръка – служител на видеоконтрола трябва да види нарушението.

След това го обработва и препраща на Пътна полиция. Нарушителят се вика на място и едва тогава може да бъде глобен. За последния месец има над 100 такива случая. След последната промяна на закона през март

глобата е 100

лева, отнемат

се и 10 точки

Новата система ще забърза значително процеса. При нея камерите автоматично ще разчитат номерата и ще подават сигнал за нарушение.

Глобата ще се получава от собственика на колата. Той ще има 3 дни, за да посочи, че друг е шофирал автомобила. Трябва и да заведе нарушиля в МВР, за да даде показания. Същата е процедурата и при нарушенията за скорост.

„Новата система ще може да следи за разположението на превозните средства върху пътното платно, дали не се преминава от една лента в друга неправилно, дали се прави неправилна маневра при ляв или десен завой“, обясни Крушарски. А на видеодемонстрация показа как системата ще засича нарушителите – зоната, за която е червено, ще светва в този цвят и всички попаднали в нея автомобили ще бъдат отчетени като нарушители. И сега системата работи по подобен начин, но видеата трябва да се спират, а регистрационните номера на колите в тях да се записват на ръка.

Практиката на полицията показва, че в летните месеци, когато трафикът в столицата е по-малък, шофьорите по-често си позволяват да минават на червено.

„Това е изключително опасно нарушение, може да доведе както до блъскане на пешеходец, така и до сблъсъци с други коли, ако е на кръстовище“, обясни Крушарски.

За да заработят въпросните 51 точки,

ще се обнови

софтуерът на

14-те камери в

центъра на

София

Най-много са те на ул. „Раковски“ и булевардите „Дондуков“ и „Цар Освободител“.

Проектът предвижда и добавянето на още една камера – на кръстовището на Петте кьошета. Освен това ще се сложат нови 36 камери на околовръстното. Очаква се проектът да бъде готов до края на годината, след което да започне инсталирането на камерите. От тази седмица пък всяко едно районно в София вече има и дрегери, с които да тества за алкохол шофьорите. Ще могат да ги ползват всички патрули, дори тези на Охранителна полиция. Очаква се скоро да се доставят и тестовете за дрога. През лятото контролът в столицата ще е засилен, въпреки че повечето хора са на море.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar