Развива ли руски олигарх и политик милиарден бизнес в София, като заобикаля европейските санкции? Проверка на всички данни и обстоятелства за този случай поиска шефът на депутатите от ДПС Делян Пеевски в писмо до и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и до председателя на ДАНС Пламен Тончев. Поводът е журналистическо разследване на bTV за олигарха Алексей Чепа. Той е депутат от руската Дума.

Приближен е до кръга на Путин, замесен е в бизнес с оръжейния бос Аркадий Гайдамак,

осъден от френските власти за доставка на оръжие в Африка. Алексей Чепа е горещ привърженик на войната с Украйна, радетел жените да служат в армията. Олигархът е сред пропагандистите за борба със „загниваща“ Европа и САЩ.

На 25 февруари 2022 г. Чепа влезе в списъка със санкционирани руснаци на ЕС. Според разследването на bTV, направено с екипа на руския опозиционен политик Алексей Навални, Чепа е избегнал санкциите у нас и развива бизнес в луксозна 19-етажна сграда на бул. „България“. Руският депутат не е вписан като официален собственик, но държи бизнеса през офшорки на сина си.

„Независимо от декларираната готовност за изпълнение на санкциите срещу Русия от страна на България това журналистическо разследване, в което са използвани и данни от Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални, сочи, че има основателни предположения, че у нас близки до Путин умело избягват да плащат цената за жестоката агресия срещу Украйна, като

страната ни е сочена за един от вариантите за лесно заобикаляне на санкциите

Това е изключително разочароващо и рушащо имиджа на България като надежден и предвидим евро-атлантически партньор“, се казва в сигнала на Пеевски.

„Необходимо е държавата с всички свои инструменти да се противопостави на налагащото се тревожно впечатление, че международните санкции срещу Русия, които целят да бъде спряна агресията и да ударят военната машина на Москва, олигархията и самия президент Владимир Путин, на практика не работят в България“, допълва депутатът. В последните месеци той на няколко пъти сезира прокуратурата и ДАНС за нарушение на санкциите срещу Русия – подаде серия от сигнали срещу дейността на „Лукойл“, поиска и разследване за собствеността на Руската църква в София.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar