Софийският градски съд остави за постоянно в ареста словенеца Елвис Алибегич, който преди дни беше задържан у нас по искане от Австрия за престъпна дейност, свързана с „Хамас“. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване.

След заседанието, на въпрос на БТА дали подкрепя „Хамас“ и дали е свързан с организацията, Алибегич отговори отрицателно.

По време на заседанието Алибегич каза, че иска незабавно да бъде екстрадиран в Австрия. Също така стана известно, че австрийските власти го издирват по две обвинение – за участие в терористична организация и за участие в престъпна група.

Пред съда Елвис Алибегич обясни, че се е върнал с автомобила си от границата със Сирия, тъй като е била затворена. Той обясни, че е искал да отиде на религиозно поклонение. Също така каза, че за първи път е в България, като е искал да се върне в Австрия, но е бил задържан.

Служебният му защитник Снежанка Кирилова каза, че по делото не е видяла никакви данни за връзка на Алибегич с „Хамас“. По думите ѝ наложената му мярка за неотклонение е правилна.

БТА припомня, че Елвис Алибегич беше задържан в София на 24 ноември. Той е 37-годишен, роден в Любляна, Словения, през 1986 г. и живеещ в Австрия. При проверка на мъжа от ДАНС, извършена преди задържането му, не са придобити данни за негови връзки с българи и чужденци, пребиващи в България.

Източник: БТА, Константин Костов

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar