Бягството на кмет часове преди произнасянето на осъдителна присъда за корупция предизвика вълна от оставки в структурите на МВР в Румъния.

Главният инспектор на граничната полиция Виктор-Щефан Ивашку е бил освободен от длъжност. Уволнени са и окръжният полицейски инспектор на Марамуреш (област в северната част на Румъния), както и началникът на Главна дирекция вътрешна охрана на Марамуреш.

Кметът на Бая Маре Каталин Керекеш избяга през румънско-унгарската граница в петък, като показа паспорт на роднина, с когото имат физическа прилика.

По информация на „Диджи24“ в момента той е в Италия заедно с майка си и съпругата си, а европейската заповед за арест все още не е изпълнена.

Кметът успял да се изплъзне само час и половина преди произнасянето на окончателната присъда в процеса срещу него. Той е преминал румънско-унгарската граница с такси, в което седял на предната седалка. Представил действителен документ за самоличност, принадлежащ на негов роднина, който живеел в друга европейска държава.

В петък кметът на община Бая Маре беше окончателно осъден от Апелативния съд на Клуж на пет години затвор за вземане на подкупи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar