Прокурорите в Атланта заявихa, че рапърът Young Thug е бил „провъзгласен за лидер“ на престъпна банда, която „се е движила като шайка“, за да извършва престъпления, докато течаха встъпителните изявления в дълго отлагания процес за рекет, предаде АФП.

От началото на избора на съдебни заседатели през януари досега се появиха противоречия и затруднения в мащабния процес, в който се твърди, че е налице престъпна конспирация, особено във връзка с представянето на рап текстове като доказателство от страна на държавата.

Американският щат Джорджия смята, че звукозаписната компания на Young Thug, YSL, е прикритие за престъпна група, като твърди, че обвиняемите принадлежат към клон на уличната банда Bloods, наречен Young Slime Life или YSL.

„Доказателствата ще покажат, че YSL отговаря на всички изисквания за това, че е престъпна улична банда“, заяви прокурорът на окръг Фултън Адриана Лав, докато изнасяше изявлението на правителството, което започна с цитат от „Закона на джунглата“ на Ръдиард Киплинг.

След като приключи изказването на прокоратурата, адвокатите на защитата ще направят изявления, които са ограничени до шест часа, като всеки обвиняем ще има по един час.

Защитата настоява, че YSL е съкращение от Young Stoner Life Records – лейбъл за хип-хоп и рап, който Young Thug основава през 2016 г. и който според тях е равнозначен на неясно сдружение на артисти, а не на банда.

Young Thug, 32-годишният рапър с рождено име Джефри Уилямс, е един от 28-те предполагаеми членове на улична банда, които първоначално бяха включени в обвинителния акт за рекет от май 2022 г.

В момента шестима от тях са съдени по първоначалния обвинителен акт и отричат всички обвинения срещу тях. Много от другите обвиняеми са сключили споразумения за признаване на вина или ще бъдат съдени отделно.

Обвиненията включват безброй основни престъпления, които според прокурорите подкрепят всеобхватното обвинение в заговор, включително убийство, нападение, кражба на коли, търговия с наркотици и кражби.

Встъпителните изявления не започнаха без проблеми: един от съдебните заседатели не успя да пристигне навреме в сградата на съда, което означава, че производството започна с близо два часа закъснение.

Дълги опашки от медии и граждани се опитваха да влязат на процеса.

Голяма част от съдебната зала обаче беше запазена за семействата на обвиняемите, включително приятелката на Young Thug, Mariah the Scientist.

Присъстваше и Кевин Лайлс – главен изпълнителен директор на 300 Entertainment, под чието ръководство Young Thug е основал лейбъла си – който заяви пред журналисти, че рапът е преследван.

„Ако това беше кънтри музика или рок музика“, каза той, „нямаше да сме тук“.

Лайлс е сред защитниците, които упрекват държавата, че цитира текстовете на песните като признание за престъпна дейност.

По време на изслушването на мотивите по-рано този месец Гланвил даде зелена светлина на прокурорите да представят 17 комплекта текстове на песни като доказателство, при условие че могат да свържат съдържанието им с реални престъпления.

Адвокатите на защитата са поискали да изключат текстовете от доказателствата, като са заявили, че използването на стихове може да повлияе несправедливо на съдебните заседатели и че „рапът е единствената измислена форма на изкуство, третирана по този начин“.

Практиката на разглеждане на стиховете е предизвиквала дебати в миналото, като критиците твърдят, че това е нарушение на защитеното от конституцията изразяване, което е насочено срещу цветнокожи изпълнители.

Ерик Нилсън, професор от университета в Ричмънд и специалист по темата, заяви по-рано тази година, че преследването на рап текстове „се намира в много по-дълга традиция на наказване на чернокожото изразяване“.

Нилсън не може да коментира пряко делото на YSL, тъй като ще свидетелства като експерт, но заяви, че „този въпрос за рап на съд е само една от проявите на системата, която е адски склонна да затваря цветнокожи младежи“.

Прокуратурата е представила списък със стотици потенциални свидетели. Списъкът на защитата включва експерти и свидетели, включително членове на семейството, както и колегите им рапъри T.I. и Killer Mike.

Встъпителните изявления се състояха в същата сграда на окръжния съд във Фултън, където самият бивш президент Доналд Тръмп е въвлечен в дело за рекет заради предполагаеми опити за осуетяване на изборите през 2020 г. /БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar