Васил Божков и неговите адвокати обявиха готовност веднага да обжалват определението на Софийски градски съд, с което беше оставен в ареста, но въпреки това той ще е задържан поне до 5 септтемри.

Съдия Христинка Колева от СГС прие в събота, че от събраните доказателства срещу завърналия се доброволно от Дубай бизнесмен, може да се направи обосновано предположение, че е извършил престъпленията, за които е обвинен във връзка с организираните от него хазартни игри и укриването на дължими към бюджета такси за тях.

Съдът обяви и, че няма опасност Васил Божков да извърши ново престъпление, но може да се укрие и така го остави в ареста. Съдийката обяви, че произнасянето не е окончателно и ако Божков обжалва, то делото ще се гледа от Софийския апелативен съд именно на 5 септември.

В съдебната зала от прокуратурата се чуха твърдения за бизнес комуникация на Васил Божков с руски граждани, които са в санкционния списък на ЕС, като ръководителят на частната военна групировка „Вагнер“ – Евгений Пригожин. След като приключи заседанието, Божков излезе с пост във Facebook, в който написа: „Правосъдие в България още няма. Има бухалки. Реформирани“.

В същото време още не е ясно дали Васил Божков ще свидетелства срещу лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Това се разбра от думите на неговия адвокат Георги Гатев пред Нова тв. „На тази тема още не сме разговаряли. Ще видим, той може би ще ми сподели някакви неща“, каза Гатев на директен въпрос дали неговия клиент ще свидетелства срещу Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов.

Адвокатът на бизнесмена обаче изключи възможността прибирането на Васил Божков в България да е свързано със сключена сделка с някого. „Няма никаква сделка. Това мога да ви го гарантирам. Знам какви мерки бяха предприети за неговото идване в България, знам какви бяха причините и пречките той да не може да се върне своевременно, знам какви молби е пускал, до кого ги е пускал, така че няма никакви договорки, това което го пишат ваши колеги в медии с някакви колаборации, сключена с определени хора, политически сили, това са измишльотини. Ако беше така, нямаше да бъде задържан вчера“, каза Гатев.

Още на 16 май т.г. намиращият се по онова време в Дубай бизнесмен поиска да се върне като защитен свидетел срещу Борисов. „Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има защо да се страхува. Готов съм да се върна в България като защитен свидетел“, написа тогава Божков.

Още след връщането на бизнесмена в България в петък, прокуратурата съобщи, че Божков ще бъде призован и като свидетел по делото за изнудването му. То се води по неговите твърдения, че е плащал на бившите управляващи Бойко Борисов, Владислав Горанов и пиарът Севделина Арнаудова, за да бъде оставен бизнесът му на спокойствие.

„Решил човекът, върнал се, какво повече да коментирам. Хиляди пасажери идват и се връщат. Това го коментирахме няколко години подред. Ние сме дали показания, обяснили сме всичко, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов часове сле завръщането на Васил Божков в страната.

„Последните години виждате приходът в хазарта колко е по-голям. Истински се надявам г-н Божков да е дошъл, за да си реши въпросите с правосъдието. Ако е невинен, да си изчисти името. Ако е виновен, имаме съдебна система. Никакво притеснение, защото това, което съм коментирал, съм го казал и в прокуратурата на няколко разпита, няма какво да добавя по темата“, коментира още Борисов и допълни, че не се притеснява, че Божков може да стане защитен свидетел.

На 17 март 2022 г. с полицейска заповед по образувано в условията на неотложност дело за изнудване на хазартния бизнесмен Васил Божков бяха задържани Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова.

Веднага след ареста прокуратурата разкритикува действията на МВР и пусна тримата, без да им повдигне обвинение. Държавното обвинение обвини МВР, че е опорочило разследването и че изобщо не е имало основание да го образува. Тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков пък обвиниха прокуратурата, че саботира разследването и отказва да провери твърденията на Васил Божков, че е давал огромни подкупи на Борисов.

Все пак прокуратурата обясни, че Божков трябва да бъде разпитан в качеството му на свидетел, но това не може да стане през видеоконферентен разговор. Затова прокуратурата изпрати молба за правна помощ до Дубай, от която така и не е известно да е получен отговор. Така досъдебното производство на практика стои на трупчета от повече от година.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar