Афганистанецът хаджи Аджмал Рахмани беше включен в санкционния списък на САЩ по Глобалния закон „Магнитски“, съобщи Офисът за контрол върху чуждестранните активи на американското министерство на финансите в понеделник.

От документа става ясно, че Рахмани, който е адресно регистриран в Дубай, има освен българското гражданство, още паспорти на Белгия, Кипър, Сейнт Китс и Невис.

Финансовото министерство поставя в ограниченията 44 фирми, на които е собственик санкционираният афганистанец. Една от тях е в България – „ЛЕГО ИНВЕСТМЪНТС ЕООД. Тя се води на адрес в центъра на София, на ул. „Съборна“ и има широк предмет на дейност – от преводи и ресторантьорство, до туристически услуги и строителство.

Като контакт е даден адрес в GMail.

САЩ публикуваха списък с нови санкции за лица и организации, нарушаващи правата на човекаКой е Аджмал Рахмани

Аджмал Рахмани е син на Мир Рахман Рахмани, който също е добавен в понеделник към санкциите по закона „Магнитски“.

Финансовото министерство на САЩ съобщава, че двамата са включени в списъка, като бивши правителствени служители, за „широката им роля в транснационалната корупция“.

„Чрез своите афганистански компании Рахмани извършиха сложна корупционна схема за обществени поръчки, водеща до присвояване на милиони долари от финансирани от правителството на САЩ договори, които подкрепяха афганистанските сили за сигурност“, се казва в съобщението на министерството.

Посочва се, че двамата са извършвали измами с гориво за афганистанската армия, НАТО и САЩ като са надували изкуствено цените по договори, манипулирали са оферти и са се договаряли, за да елиминират конкуренцията.

От съобщението на Министерството на финансите става ясно, че чуждите паспорти на Рахмани са получени по програми за гражданство чрез инвестиции, т. нар. „златни паспорти“.

Рахмани са използвали чуждите си паспорти, „за да скрият активи, да улеснят незаконната трансгранична дейност и да получат достъп до недостъпни преди това области на международната финансова система“.

Програмата на Глобалния закон Магнитски замразява активите на онези, за които американските власти смятат, че са замесени в нарушения на правата на човека, и забраняват на американците да правят бизнес с тях.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar