Адвокатите на Алексей Навални заявиха, че са изгубили връзка с лидера на руската опозиция, който се предполага, че е затворен в наказателна колония на изток от Москва, съобщи Си Ен Ен.

Сегашното му местонахождение е неизвестно.

През август Навални беше осъден на 19 години затвор, след като беше признат за виновен в създаване на екстремистка общност, финансиране на екстремистки дейности и множество други престъпления. Той вече излежаваше присъда от 11 години и половина в заведение с максимална сигурност по обвинения в измама и други, които отрича.

Поддръжниците на Навални твърдят, че арестът и лишаването му от свобода са политически мотивиран опит за потискане на критиките му срещу руския президент Владимир Путин.

Адвокатите са направили няколко опита да получат достъп до две наказателни колонии, където се смята, че се намира Навални, който има сериозни здравословни проблеми, заяви говорителката Кира Ярмиш в X. Те са били информирани, че 47-годишният Навални не се намира нито в наказателните колонии IK-6, нито в IK-7, добави Ярмиш.

„В петък и през целия днешен ден нито IK-6, нито IK-7 са им отговорили“, пише Ярмиш, добавяйки, че Навални е в неизвестност от шест дни. За последно Навални е бил затворен в наказателната колония IK-6 източно от Москва.

Навални представляваше една от най-сериозните заплахи за легитимността на Путин по време на неговото управление, продължило повече от две десетилетия. Той организираше антиправителствени улични протести и използваше блога си и социалните медии, за да разобличи предполагаемата корупция в Кремъл, както и в руския бизнес.

Дисидентът беше отведен от Русия в Германия през 2020 г., след като беше отровен с „Новичок“ – нервнопаралитично вещество от съветската епоха. Навални трябваше да бъде транспортиран със самолет от сибирския град Омск и пристигна в кома в болница в Берлин.

Съвместно разследване на Си Ен Ен и групата Bellingcat уличава Руската служба за сигурност (ФСБ) в отравянето на Навални. Русия отрича да е замесена в отравянето на Навални. През декември 2020 г. Путин заяви, че ако руската служба за сигурност е искала да убие Навални, „вече щеше да го е направила“.

При завръщането си в Русия през януари 2021 г. Навални веднага е вкаран в затвора по обвинения в нарушаване на условията на условното му освобождаване, свързани с дело за измама, заведено срещу него през 2013 г., което той също отхвърля като политически мотивирано.

От затвора той води кампания срещу руската инвазия в Украйна и се опитва да мобилизира обществената опозиция срещу войната.

„Ще проведем предизборна кампания срещу войната. И срещу Путин. Точно така. Дълга, упорита, изтощителна, но фундаментално важна кампания, в която ще настроим хората срещу войната“, заяви Навални.

Когато през август Навални беше осъден на 19 години в наказателна колония с максимален режим, той подчерта, че „броят на годините няма значение“.

„Прекрасно разбирам, че както много политически затворници, аз излежавам доживотна присъда. Където животът се измерва със срока на моя живот или със срока на живота на този режим“, каза той. /БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar