Eвропейската прокуратура е започнала проверка на прословутия ремонт на столичната улица „Граф Игнатиев“. Това заяви пред БНТ служебният регионален министър Иван Шишков.

Прокуратурата е изискала от Министерството на регионалното развитие и благоустройството цялата документация за ремонта, а проверката е започнала преди повече от месец. Шишков обясни, че се проверява изплащането на европейски пари към Столичната община, въпреки че част от извършения ремонт е некачествен и за пример беше посочено кръстовището с ул. „Иван Шишман“, където имало пропадания.

„Проверките на европейската прокуратура са свързани с начина, по който са изразходвани и ще бъдат изразходвани европейските средства – как е извършен ремонтът и дали са спазени всички правила“, каза Шишков.

Ремонтът започна през 2018 г. и продължи повече от година, през която улицата беше блокирана, а след това няколко пъти бяха извършвани допълнителни ремонти заради некачествена работа.

Заради ремонта на улицата беше обвинен и тогавашният зам.-кмет на София Евгени Крусев, но миналата година той беше оправдан окончателно на три инстанции. От решението на ВКС стана ясно, че на финала на делото и прокуратурата не е поддържала протеста, след като преди това Крусев беше оправдан и от специализираните съдилища.

Обвинението срещу него беше, че като възложител на ремонтни дейности през 2018 г. е нарушил служебните си задължения, като е изменил договор за обществена поръчка с цел да набави облага за фирмата, извършваща ремонта – „Джи Пи Груп“, и от това настъпили значителни вредни последици за общината.

Ставаше дума за заменен материал, който се използва за виброизолация на трамвайните релси. Фирма “ПСТ градска среда Зона 2” била отстранена от проекта, защото предложила за използване същия продукт, който след това пък е бил положен от спечелилата конкурса „Джи Пи Груп“. Това станало, след като бил изготвен нов инвестиционен проект и било променено издаденото разрешение за строеж, включително и за полаганата виброизолационна система с такава, заради която другият участник е бил отстранен.

В решението на ВКС се казваше, че Крусев правилно е бил оправдан по неоспорената фактология по делото, „тъй като тя е приета за непрестъпна“.

Върховните съдии отбелязаха още, че едва след започване на изпълнението на договора, било установено, че предвидените виброизолационни подложки са неефективни. И затова се наложило да се премине към спешна промяна, тъй като центърът на града бил блокиран, а гражданите – изнервени и разгневени.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Малкия Принц
Малкия Принц
28 февруари 2023 16:41
Гост

Тези тъпунгери вместо да се занимават с истинските престъпници и престъпления, от които народа е ощетен с милиярди левове те се занимават с ремонти от преди 10 години. И накрая всички знаем какъв ще е крайният резултат, нали? Ще доживея ли деня в който да видя прокурор да си върши работата? силно се надявам, но се съмнявам

боряна
боряна
28 февруари 2023 14:00
Гост

Фандъкова, там където от години й е мястото-в затвора.

боряна
боряна
28 февруари 2023 13:58
Гост

Фандъкова, там къзето й е мястото от много години-в затвора.

Име
Име
28 февруари 2023 12:52
Гост

Обществена поръчка се взема само ако ще имаш печалба, в противен случай е безсмислено – трябва да има печалба.

Всяка регулация отблъсква инвеститорите и – в крайна сметка е против пазарната икономика.

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2023 11:48
Гост

Тя, Фандъкова, една и съща улица по 5 пъти в годината я ремонтира! По простата причина- да вземе подкуп от 5 възможни фирми…и директно в касата на ГЕРБ. Фандъкова е кмет на София по документи, но тя фактически е на длъжност “отговорник за касата на ГЕРБ”.

Андрю Тейт
Андрю Тейт
28 февруари 2023 11:21
Гост

Кво ще проверяват тия бастуни, то се знае ,че нарушенията са хиляди. Да хващат по 1 лопата и по една кофа цимент и да запретват ръкави малко да я пооправят и без това по цял ден бездействат. То иначе от тези проверки файда-няма

Манолов
Манолов
28 февруари 2023 11:00
Гост

За мен нарушения има в много отрасли.

Каменова
Каменова
28 февруари 2023 11:00
Гост

Ще следим с интерес какво ще се случи

Иванова
Иванова
28 февруари 2023 10:59
Гост

Да видим след изборите Бонев какви ще ги върши. Че той спасява София и все не я е спасил

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2023 11:32
Гост

Айде нема нужда молим ви са…..

Беров
Беров
28 февруари 2023 10:59
Гост

Като местните власти не правят проверка, то Европа ще направи

Тиквеш
Тиквеш
28 февруари 2023 10:49
Гост

Всички са оправдани, виновни няма. Край. Защо е такова качеството на ремонта? Еми не се знае. И как успяха да направят Витошка толкова добре, а Графа да го наакат така скандално

Радосвета
Радосвета
28 февруари 2023 10:48
Гост

Е има кражби, как да няма. Просто каскета не иска да събира доказателства

Каменова
Каменова
28 февруари 2023 10:48
Гост

Къде ли е заровено кучето?

Radosveta
Radosveta
28 февруари 2023 10:47
Гост

И там изгърмя вече един бушон на Фандъкова. Зам кмет. Сега може да изгърми още някой. Тя нали вече няма да е кмет. Не я интересува.

Албена
Албена
28 февруари 2023 10:47
Гост

Да нека проверят и да видим дали наистина са крадени пари или това е нивото на строителните фирми. Защото аз от това, което съм виждала в България, като качество на работата, колкото и парадоксално да звучи, но имам чувството, че на Графа може да не са крадени пари, а по-скоро проблема да е в ниското ниво на работниците. Предино хора от ромски произход, които са вземани на ишлеме за стрително-монтажни работи, като си нямат и хабер от това, което правят. Но е добре и това да се знае. Да се изисква поне минимална квалификация за тези дейности. А не просто… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2023 17:18
Гост

Ами това също е начин да откраднеш пари – в документацията (оферта, договор) пишеш минимална ставка за 1 час еди-колко си пари, а реално плащаш доста по-малко на неквалифицираните ни братя римляни….

Николина
Николина
28 февруари 2023 10:45
Гост

По-добре късно, отколкото никога. Нали така?