Заради него филмът „Корсаж“ се прости с шансовете за номинация „Оскар“

Съд в Австрия призна актьора Флориан Тайхтмайстер за виновен в притежание и производство на детска порнография и му наложи двегодишна условна присъда, съобщават световните осведомителни агенции. Престъплението му стана известно точно когато в кината бе филмът „Корсаж“, австрийският претендент за „Оскар“ миналата година, в който той изпълнява ролята на австро-унгарския император Франц Йосиф. Въпреки последвалия обвинението смут Австрия не изтегли претендента си от надпреварата за наградите, Академията пък не му обърна никакво внимание при избора на номинирани (вероятно са внимавали в новините).

43-годишният Тайхтмайстер ще трябва да се подложи на терапия и на редовни тестове за наркотици. Ако актьорът наруши поставените от съда условия, го грози принудително настаняване в психиатрично заведение. Тайхтмайстер по-рано пледира виновен по обвиненията, признавайки, че събрал колекция от десетки хиляди файлове, показващи насилие над деца, и че сам е преработил някои от тях. Той може да обжалва решението, оповести съдът.

Прокурорите казаха, че около 47 500 от 76 000 файла показват деца под 14-годишна възраст. Тайхтмайстер не е обвинен, че сам е заснел упражняването на насилие, но е записвал перверзните си фантазии. Съдебен психиатър е диагностицирал тежко и повтарящо се разстройство, но също така е посочил, че терапия и стриктен контрол могат да предотвратят рецидив.

Бивш член на трупата на прочутия виенски „Бургтеатър“ (уволнен след скандала), Флориан Тайхтмайстер е известен актьор в немскоговорящия свят. От 2001 г. той редовно се появява на сцената, в телевизията и киното. В „Корсаж“, филм на режисьорката Мари Кройцер, той си партнира с Вики Крипс – носителка на Европейската филмова награда и на наградата в конкурса „Особен поглед“ за най-добра женска роля за своето превъплъщение в императрица Сиси.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar