Бившият американски президент Доналд Тръмп е отговорен във второто дело за клевета на бившата журналистка Е. Джийн Каръл, реши съдът, съобщава CNN. Януарският процес ще определи щетите.

Федерален съдия постанови, че съдебните заседатели, които разглеждат делото, ще трябва единствено да решат колко пари ще трябва да плати Тръмп.

Това е сериозен удар за Тръмп, който е изправен пред многобройни наказателни обвинения и граждански дела – много от тях достигат своя край, когато той започва президентска кампания.

Съдия Луис Каплан каза, че присъдата на федералното жури по-рано тази година срещу Тръмп ще бъде прехвърлена към делото за клевета, което трябва да бъде разгледано през януари, включващо изявления, направени от Тръмп през 2019 г. относно обвиненията на Карол в сексуално насилие.

Каръл твърди, че Тръмп я е изнасилил в универсален магазин Bergdorf Goodman в средата на 90-те години на миналия век и след това я е оклеветил, когато е отрекъл твърдението ѝ.

През май след двуседмичен процес съдебните заседатели установиха, че Тръмп е малтретирал сексуално Карол и я е клеветил, когато през 2022 г. е казал, че не я е изнасилил, не я е познавал и че тя дори не е неговият тип жена.

В този случай журито присъди на Карол 5 милиона долара обезщетение.

Припомняме, че това е само едно от делата, които се водят срещу експрезидента.

В края на август, Тръмп обяви в съда в Джорджия, че е невинен по обвинение, според което се е опитал да отмени резултатите на изборите в страната през 2020 г.

Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис обвини Тръмп в 13 престъпления. Те включват рекет, оказване на натиск върху държавни служители да отменят загубата му на изборите през 2020 г., както и предполагаемо създаване на фалшив списък с избиратели, с цел да подкопае сертифицирането от Конгреса на победата на президента Джо Байдън.

Това е четвъртият път на повдигне на обвинение на Доналд Тръмп от началото на кампанията му за преизбиране на президентския пост.

Тръмп обжалва и решението за насрочване на 4 март 2024 г. за начална дата на съдебния процес срещу него.

Освен това той трябва да се яви пред съда в Ню Йорк на 25 март по обвинения в укриване тайно плащане на порнозвезда.

Трети процес е насрочен за 20 май 2024 г. по федерални обвинения във Флорида, в които се твърди, че Тръмп незаконно е задържал секретни документи, след като е напуснал Белия дом и се е опитал да попречи на правосъдието.

Няма законово основание да бъде обжалвано решението за насрочване на делото преди да е произнесена присъда, смятат обаче правни експерти.

Адвокатите на Тръмп настояваха за дата на процеса през април 2026 г., доста след президентските избори през ноември 2024 г., твърдейки, че им трябва време, за да прегледат 12,8 милиона страници доказателства, събрани от правителството.

Тръмп е фаворитът за републиканската номинация за президентските избори през 2024 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar