Още преди десет години започнахме работа по темата за безопасността по пътищата и тогава всички стигнахме до извода, че България има нужда от нов Закон за движение по пътищата, в който нещата да бъдат променени и подредени така че, първо, гражданите да могат да ги научат и да ги спазват, а после, като ги нарушат, да знаят какво ги очаква. За съжаление за 10 години не се намери Министерство на вътрешните работи, на транспорта, на регионалното развитие, които да поставят тази тема като приоритет и да решат въпроса – това заяви в студиото на „Още от деня“ Георги Свиленски, заместник-председател на ПГ на БСП.

По думите му, след среща с прокуратурата преди две години са направени предложения за промяна на Наказателния закон, но тези предложения отлежават в деловодството на Народното събрание. Сега първият законопроект, предложен от БСП е именно този.

„В момента, след като влезе в действие текста с отнемането на автомобила, правителството, а не вносителите, докладва, че три пъти са намалели заловените шофьори с алкохол, а четири пъти – с наркотици. Какъв по-добър резултат от това“, каза Свиленски.

 

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar