Васил Костадинов вече не е директор на полицията в Пловдив. Със заповед на вътрешния министър главен комисар Калин Стоянов той е отстранен от длъжност и отива в звеното за подпомагане към министъра на вътрешните работи.

До назначаването на титуляр един от заместниците на Костадинов ще изпълнява функциите на шеф.

Оставката му бе поискана в сряда от вътрешния министър Стоянов заради пропуски по разследването за убийството на Димитър Малинов – 24-годишният мъж изчезна на 20 юли и 7 дни по-късно беше открито тялото му, заровено в плитка яма.

Главен комисар Стоянов настоя и Ангел Керпиев, началник на РУ в Стамболийски, да напусне поста си. Засега той отказва.

„Аз съм назначен по закон, в който оставка не съществува като понятие. Има други форми.“

Това отсече пред две национални телевизии Костадинов часове преди Стоянов да го отстрани.

В четвъртък сутринта, преди заповедта на министъра, нито единият, нито другият имаха намерение да напускат. Тогава те се срещнаха с близки на убитото момче в Стамболийски. Насъбралите се хора викаха след тях „Мафия“.

Попитан ще преосмисли ли решението си да отиде на друг пост, Костадинов отвърна на репортерите: „Желая ви хубав ден“.

9 месеца – колкото една бременност, той бе начело на пловдивската полиция. Преди да оглави втората по големина дирекция на 24 октомври м.г., беше за кратко неин заместник.

Назначиха го в Пловдив по време на служебното правителство, когато вътрешен министър беше Бойко Рашков. Преди това е бил начело на полицейския участък в Садово, а след това в Раковски и Първомай.

За краткия си престой в директорския кабинет в Пловдив той не блесна с нищо, категорични са полицаи от кариерата. А убийството на 24-годишния Митко в Цалапица е преляло чашата и това е накарало министъра да поиска оставката му.

„Въпрос на време е“, смятат хора от системата на МВР. И коментират, че е морален акт той и началникът на районното в Стамболийски Керпиев да се оттеглят.

Според дългогодишни полицаи случаят „Цалапица“ е пример как едно престъпление е било „проспано“ от страна на органите на реда.

„Мълчаха повече от седмица, очевидно изобщо не им е минало през ум, че става дума за убийство. И едва в последния момент тръгнаха да обясняват, когато всичко вече бе дълбоко погубено. Не може министърът да ти иска оставката, а ти да му опонираш, че няма да я дадеш, при положение че имаш смъртен случай на млад човек.

Ако беше си свършил работата, никой нямаше да иска да те маха“, коментират полицаи, отдали години наред на МВР.

Те допускат, че Костадинов е подучен от човек на висока позиция в МВР в София да не дава оставка. Той също бил пловдивчанин и на него неотдавна министърът също поиска оттеглянето, но нещо се замълча.

„Това инатене не е типично за МВР и следващата стъпка е на Костадинов да бъде назначена дисциплинарна проверка. А в такива случаи, който не е проверен, на него не са открили нарушения“, твърдят хора от системата.

Мълвата носи, че пловдивският директор е очаквал друго развитие за кариерното си израстване, но убийството в Цалапица объркало плановете му.

Единият от сегашните му заместници е трябвало да поеме дирекцията в Пловдив, а самият Костадинов да бъде изстрелян на мястото на пенсионирания шеф на ГД „Жандармерия“ Тодор Гребенаров.

Дългогодишни полицаи казват, че в последните 9 месеца пловдивската дирекция не била ръководена добре. И сочат като причина предишния опит на Костадинов, който е основно в малки населени места. Намират за, меко казано, неуместна прословутата акция по Гергьовден в пловдивски нощен клуб, където 400 души бяха съблечени, за да бъдат обискирани. Резултатът беше намиране на нищожно количество наркотици.

Битката на Костадинов с пътния травматизъм също се сочи като незадоволителна и Пловдив остава на едно от челните места по катастрофи, ранени и загинали. Акциите, проведени от него, минават в графата „половинчати“.

Под ръководството му пловдивската полиция се превърна в една от най-затворените по отношение на предоставянето на информация на институциите.

За проверка дали има връзка с убийството на Димитър Малинов, с европейска заповед за арест се издирва Рангел Бизюрев, който е имал предварително закупен самолетен билет. Изяснява се дали той е участвал в убийството на 24-годишното момче.

В понеделник бяха арестувани двамата близнаци Борислав и Валентин Динкови от Цалапица.

Източници от разследването твърдят, че именно един от двамата е показал мястото, където са заровили тялото на Димитър.

Разпоредена е проверка в областната дирекция на полицията, която да изясни в детайли предприетите от служителите действия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar