Руска правителствена комисия е подкрепила законопроект за въвеждане на наказателна отговорност за избягване на военна служба при мобилизация или в условията на военно време. Вестник „Ведомости“ цитира свои източници, които са заявили същото предишния ден.

Автор на поправката е Андрей Картаполов, председател на комисията по отбрана в Държавната дума, съобщи ТАСС. Агенцията се позова на правителствени източници.

От документа не става ясно какво наказание ще грози за извършването на подобно престъпление. Законопроектът все още не е внесен в парламента (Държавната дума) и текстът му не е публикуван.

Одобрението от правителството увеличава вероятността Думата да одобри законопроекта, но не го гарантира.

Понастоящем Наказателният кодекс предвижда отговорност само за избягване на задължителната военна служба; нарушителите по този член се наказват с лишаване от свобода до две години.

Картаполов и шефът на комисията по сигурността в Думата Василий Пискарев стигнаха до идеята за въвеждане на наказание за избягване на наборна военна служба в рамките на мобилизацията през есента на миналата година. Тогава беше предложено да се въведе глоба до 500 000 рубли, принудителен труд или лишаване от свобода до пет години, съобщи „Ведомости“.

Както отбелязва телеграмният канал Фаридайли, този документ в крайна сметка не успя да стигне до Държавната дума: „Путин и Шойгу обявиха края на „частичната“ мобилизация, а след това депутатите промениха мнението си, като нарекоха законопроекта неуместен.“

Ако законопроектът все пак бъде внесен и приет, мобилизираните хора, които не искат да се сражават, могат да си навлекат цял куп наказания“, пише вестникът. – На тях ще им бъде забранено да напускат страната, ще бъдат ограничени други права и могат да бъдат осъдени на няколко години затвор.

„Трябва да се приеме, че сега в Украйна вече няма желаещи да воюват (тези, които можеха, бяха изстъргани от наборната служба по договор), така че в случай на мобилизация ще трябва да хванем тези, които не искат да воюват. За тях са необходими наказателни санкции“, пише главният редактор на „Република “ Дмитрий Колейзев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar