Бившият президент Доналд Тръмп не се призна за виновен по четири наказателни обвинения, свързани с усилията му да осуети президентските избори през 2020 г.

Арестът му и повдигането на обвинение станаха в същата сграда на съда във Вашингтон, която имаше пряка видимост към насилието, разразило се в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г., и където се явиха и над 1000 поддръжници на Тръмп, участвали в опита за метеж, припоммни Си Ен Ен.

Бившият президент ще бъде на свобода при съвсем минимални условия, които включват забрана да общува с когото и да било, за когото се знае, че е свидетел по делото, освен чрез адвокат.

Следващото изслушване по делото е насрочено за 28 август, само пет дни след първия дебат за президентските избори на републиканците, което подчертава извънредните времена, в които претендентът за номинацията през 2024 г. има безпрецедентен график във федералния съд.

Тръмп, обръщайки се към репортерите, преди да се качи на самолета си, за да се върне в голф клуба си в Бедминстър, Ню Джърси, заяви, че обвинението е „преследване на политически опонент. Това никога не е трябвало да се случва в Америка“.

Историческата сцена в четвъртък следва две други съдебни явявания на Тръмп през последните няколко месеца по наказателни дела: обвиненията в щата Ню Йорк, повдигнати от районната прокуратура в Манхатън за схемата с „тихи пари“ за кампанията му през 2016 г., и федералното обвинение във Флорида, което води и специалният адвокат Джак Смит, твърдящ, че Тръмп е боравил неправилно с класифицирани документи.

Тръмп осъди продължаващото разследване на специалния съветник и обвиненията като политически мотивирани, тъй като той е основен претендент за президентската номинация на републиканците през 2024 г.

Срещу него са повдигнати четири обвинения, включително заговор за измама на Съединените щати и възпрепятстване на официална процедура – последното обвинение вече беше успешно повдигнато срещу бунтовниците, които нахлуха в Капитолия.

В друго обвинение, повдигнато срещу бившия президент, прокурорите се позовават на закон за гражданските права от епохата на Реконструкцията, който забранява заговори за лишаване на дадено лице от неговите права – в този случай „правото да гласува и да бъде отчетен гласът му“.

Тръмп, казва обвинението, „е бил решен да остане на власт“ след загубата на изборите през 2020 г. и заедно с шестима необвинени съучастници е организирал заговор за отмяна на резултатите на и преди 6 януари.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar