С гласовете на ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, ДПС и „Демократична България“ на първо четене комисията по социални политики прие промени в закона срещу домашното насилие, внесени от „Демократична България“. „Възраждане“ и БСП бяха против, защото видяха в предложенията опити за прокарване на Истанбулската конвенция и „джендър идеология“. „Български възход“ също не подкрепи текстовете, защото предложенията усложнявали сегашните разпоредби. Текстовете са разпределени за разглеждане от седем парламентарни комисии, като водеща е правната.

Най-пламенно срещу промените в закона за домашното насилие се изказа Корнелия Нинова от БСП. Каза, че „категорично, ама много категорично“ депутатите трябвало да положат усилия за борба за домашното насилие, но че зад текстовете на „Демократична България“ прозирала Истанбулската конвенция.

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, станала известна като Истанбулската конвенция, от няколко години предизвика в България изказвания и завишена активност в социалните мрежи. Противниците ѝ смятат, че тя въвежда понятието трети пол, задължава държавите да признаят еднополовите бракове и изискват от тях да въведат в училище обучение за нетрадиционна сексуална ориентация.Нинова изтъкна, че благодарение на БСП Истанбулската конвенция не била ратифицирана в България и припомни, че според решение на Конституционния съд тя противоречи на основния закон. Левицата се опасява, че, ако се приемат текстовете деца под 14 г. ще могат да подават сигнали за домашно насилие и да завеждат дела от свое име срещу родителите си, можело да „отвори вратите на ада за много семейства“, защото щяло да се използва за манипулации и злоупотреби. Видео от заседанието на комисията вижте е края на статията

„В Истанбулската конвенция зад уж борбата с домашно насилие, се прокарва т. нар. третия социален пол, което не е мъж или жена, а според това как се чувства човек в социална роля. Вносителите и радетелите на Истанбулската конвенция се отказаха да я предлагат силно за ратификация, но започна през различни законодателни инициативи – учебници, помагала, да се промъкват различни тенденции за т. нар. джендър идеология“, каза Нинова. Иван Манев от „Продължаваме промяната“ ѝ отговори, че в текстовете за промените в закона за домашното насилие липсва въобще думата „пол“. Според Нинова това не било нужно, защото внушенията се правели тихомълком.

Корнелия Нинова,

БСП

„Възраждане“ видя проблем, че със законопроекта би се въвел Национален съвет за проблемите с домашното насилие, в който да участват неправителствени организации. Депутатът Георги Георгиев прочете, че те получавали „финансиране с лобистки цели“. Възрази и жертвите на насилие да получават социални услуги. Заключи, че текстовете са „анти-детски и анти-семейни“.

Надежда Йорданова от „Демократична България“ защити законопроекта, като каза, че текстовете на закона нямат общо с Истанбулската конвенция. Посочи, че се предвижда държавата да създаде национална телефонна линия за хората в риск и жертви на домашно насилие, както и консултативен център за пострадали от домашно насилие, и регистър на случаите на домашно насилие.

„Паля се, защото този дебат го водим на приливи и отливи от толкова дълго време. Извинявайте, но е до някаква степен лицемерно. От една страна казваме, че скърбим за жертвите и се тюхкаме, че не сме направили достатъчно да ги предотвратим тези случаи, а в крайна сметка не правим реален напредък“, каза Надежда Йорданова.Йоанна Германова от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) посочи, че институцията напълно подкрепя законопроекта. Отбеляза, че текстовете са „напълно идентични“ са приети от Министерския съвет през юли миналата година. Тогава на власт беше кабинетът „Петков“, от който Корнелия Нинова беше част, но тогава не се е противопоставяла на законопроекта за защита от домашното насилие.В подкрепа на законопроекта се изказа и представител на институцията на Омбудсмана. Каза, че промените са необходими, защото няма единен орган в държавата, който да управлява политиките по превенцията от домашното насилие. Като предимства изтъкна и, че дава по-лесен достъп до съдебна защита на жертвите и предвижда да се предоставяне на безплатна правна помощ на жертвите.В деня за борба с насилието над жени: повече жертви, малко центрове и в очакване на промени

Срещу законопроекта на „Демократична България“ се изказаха Владимир Шейтанов и Явор Гочев. Първият представлява сдружение РОД, което организираше протести срещу потенциална заплаха според членовете му да бъдат неоснователно отнемани деца от техните родители. Вторият представлява организацията „Български родителски централен комитет“. В първия ден на парламента нейни съмишленици бяха при сградата на парламента с плакат с надпис „Който тръгне срещу свещена Русия, рано или късно си чупи главата“

Според Шейтанов в законопроекта за защита от домашното насилие прозира „духът и буквата на Истанбулската конвенция, под формата на защита от насилие на основата на социална ориентация“. „В този законопроект са доразвити типични елементи на джендър-политиката на Истанбулската конвенция“, смята Шейтанов, без да посочи кои текстове точно има предвид. От изказването му се разбра, че промени в закона за домашното насилие не са необходими, защото „насилието по пътищата отнема много повече жертви от домашното насилие, но въпреки това насилието на улицата или в училищната среда не се изважда пред скоби“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar