Испания одобри окончателно днес спорни реформи в наказателния кодекс, свързани с престъпленията „метеж“ и присвояване на средства, предаде Асошиейтед прес. Това е стратегически ход на управляващата лявоцентристка коалиция да си запази подкрепата от страна на просепаратистката каталунската партия и да намали напрежението в североизточната област, допълва агенцията.

Реформата, приета от повечето сенатори, заменя престъплението „метеж“ с престъплението „нарушаване на обществения ред“ и намалява присъдите при някои обвинения в незаконно присвояване. Тя вече беше приета с голямо мнозинство в долната камара.

Основната дясна опозиционна Народна партия и други опозиционни формации се разгневиха от тези въпроси, определяйки ги като нетърпима отстъпчивост пред групи, които се опитаха да разцепят Испания по незаконен начин през 2017.

Те твърдят, че промените са циничен ход за успокояване на партията, подкрепяща независимостта – Републиканска левица Каталуния (РЛК), чиито гласове укрепват позициите на правителството в парламента и която всъщност настояваше промените – предаде БТА.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar