Хората с увреждания, чиито ТЕЛК-ове изтичат, да продължат да получават пенсиите си за инвалидност, както и финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания. Освен това с изтекло решение до издаването на новото държавата да не им спира безплатните винетни стикери, личната помощ, асистентска подкрепа, данъчните облекчения.

Депутатите от социалната парламентарна комисия единодушно приеха на първо четене промените, които внесоха депутатите от ГЕРБ-СДС по предложение на омбудсмана Диана Ковачева, която от години алармира за проблемите.

Условието обаче е документите за преосвидетелстване да бъдат подадени най-късно месец преди края на валидността на ТЕЛК.

Както „24 часа“ писа сега има хора, които чакат и над година да бъдат преосвидетелствани. През това време те нямат право на пенсия, нито на помощи и са на ръба на оцеляването.

Внесените поправки идват на фона на промените в наредбата за медицинската експертиза, които са публикувани за обществено обсъждане. С тях още 31 заболявания ще имат доживотен ТЕЛК. Досега той важеше за около 112 болести. Освен това се предвижда събирането на болести за ТЕЛК да се прави по нова формула. Най-голям процент ще се дава и занапред за най-тежкото увреждане, но към него ще се прибавят 20% от сбора на процентите на останалите заболявания. Промените предложени от здравното министерство ще се гледат утре на тристранка.

Допълнената наредба обаче не променя сроковете за преосвидетелставне и големия проблем – чакането на дата за ТЕЛК. Това е причината омбудсманката да вкара спешно промени в Закона за хората с увреждания, които ГЕРБ припознаха.

В бъдеще ТЕЛК решенията трябва да се издават в срок от един месец. В противен случай ще се считат за просрочени и за да бъдат осигурени социалните плащания за хората, регионалните здравни инспекции трябва да подадат информация до институциите.

Онези, които продължат да взимат пенсиите си и другите видове подкрепа и впоследствие им бъде определена намалена работоспособност, вид и степен на увреждане, водещи до намаляване или отпадане на отпуснатата подкрепа, няма да възстановяват получената в повече сума.

С друга промяна право на финансова помощ по Закона за хората с увреждания ще получат и гражданите, които поради смърт на родител получават наследствена пенсия вместо за инвалидност. Същото ще важи и за хората с над 90% степен на увреждане и с определена чужда помощ, които получават пенсия за военна инвалидност. До момента размерът на пенсиите им беше близък до социалните. Предвиденото увеличение след включването им в обхвата на закона ще е с повече от 130 лв.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar