Отзованият консул от Валенсия и бивш шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев се закани да съди Министерството на външните работи (МВнР) заради освобождаването му от поста и обяви, че всяка държава трябва да се грижи за хора като него, които са се борили срещу корупцията.

Пред бТВ Георгиев каза, че някой си правел PR на негов гръб и съжали, че не бил уведомен предварително за отзоваването, за да можел да проведе последни срещи с испанските власти за да си „вземел довиждане с тях“.

Решението за отзоваването му беше обявено от премира Кирил Петков на вчерашното заседание на Министерския съвет

„Слагаме край на политическите назначения във външното министерство. Пламен Георгиев предлагам да го отзовем и това да бъде символът, че този тип политически назначения няма да се случват от тук нататък“, каза Петков, а след това от правителството обясниха, че мотивът за освобождаването на Георгиев е, че назначените ръководители на задгранични представителства, които не са дипломати, не трябва да са повече от 20%.

„Причината, която беше изтъкната от премиера е абсурдна. Твърди се, че е надвишен процентът на назначения на хора, които не са дипломати. Това обаче, според наредбата не е основание за освобождаване, така че няма основания да бъда освободен“, отвърна днес Георгиев и каза, че според него причина за отзоваването му е реваншизъм от хора, чиито интереси бил засегнал като шеф на антикорупционната комисия.

През 2019 г. той подаде оставка като шеф на КПКОНПИ зарази скандала с навесите на апартамента му в столичния кв. „Гео Милев“, които не са били в проекта на сградата, но Георгиев твърди, че са узаконени с издаването на Акт 16.

Днес бившият шеф на КПКОНПИ каза, че хора, чиито чиито пари са били запорирани по негово време, сега са близки до властта и освобождаването му е реваншизъм от тяхна страна. Георгиев обаче не спомена имена, за да не го съдят, тъй като нямал доказателства. Според него обаче било напълно естествено хора като него да бъдат назначавани на такива позиции в чужбина.

„Съжалявам, че не са успели да обяснят на премиера, че това е съвсем нормално назначение. Във всички държави, хора като мен, които са се борили с корупцията, които са имали достъп до секретна и чувствителна информация, се назначават точно по този начин в дипломатически представителства, с оглед държавата да се погрижи за тях, защото сме засегнали огромни интереси“, обясни виждането си Георгиев.

Той каза, че ще заведе и дело срещу МВнР, но не заради намерение да се върне на поста, а за да докаже правотата си.

„Най-вероятно ще заведа дело, за да осъдя просто министерството, тъй като заповедта е меко казано неграмотна, но нямам намерение да се връщам на тази работа, щом не ме желаят. Ще заведа делото, за да покажа, че не се прави така“, каза Георгиев.

За въпросните навеси на апартамента, които той в крайна сметка премахна доброволно, бившият шеф на КПКОНПИ каза, че го е направил заради ултиматум от експремира Бойко Борисов, който беше казал, че в противен случай ще го отзове от Валенсия.

„Сделка не е имало, трябваше да се намали напрежението и бях принуден да предприема това действие“, каза Георгиев, но уточни, че нямал да го направи, ако Борисов не го бил накарал, защото всичко било законно.

По думите му, работата в консулството била 90% юридическа и според него той имал качествата за това.

„Оценката, която МВнР е дало за моята работа е – изпълнението надвишава изискването. Тоест аз съм свършил повече от необходимото за заеманата длъжност“, подчерта Георгиев и добави, че нивото му на владеене на испански е напълно достатъчно и от самото начало говорел езика, когато провеждал срещите си с местните власти.

Накрая той беше попитан и за очакваната съдебна реформа в България, като посочи, че според него главният прокурор Иван Гешев си върши работата.

„Не мога да разбера тази настървеност срещу една или друга личност. Ако нещо е сгрешил, нека се извади и тогава да бъде сменен“, добави Георгиев.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Детска градина "Славейче"
Детска градина "Славейче"
08 януари 2022 1:53
Гост

Няма ли кой да подаде на момичето едно биберонче, едно бонбонче поне.

Ще се разплаче. Каква трагедия. Каква мелодрама само.

Нурсултан Назарбаев
Нурсултан Назарбаев
08 януари 2022 1:23
Гост

Няма нужда от съд за да има правосъдие.

Няма тераса, барбекю, ало Ваньо – няма проблем!

що двоен аршин? А другите безконкурсници-кога?
що двоен аршин? А другите безконкурсници-кога?
07 януари 2022 7:29
Гост

А ще бъдат ли уволнени всички консули, инсталирани без конкурс? Защото са много. И не визирам само инсталирания с образование начална училищна педагогика-който кара свръхмандат(тоест отдавна минаха трите години за назначението). А и да бъде уволнен-това не променя скандала-че за консул беше назначено лице-без конкурс, и без подходящо образование. Къде в образованието по пдагогика има и една учебна дисциплина, свързана с международните отношения и ДКП(за неинформираните от МВнР ДКП значи дипломатическо и консулско право-изборна дисциплина в юридическия факултет) офтопик И знаете ли ,че в миналото се заобикаляше конкурсът в МВнР с назначение по граждански договор. Вярвам-че вече такава практика няма(дали?)… Покажи целия коментар »

Колко консули знаят какво е lex fori?
Колко консули знаят какво е lex fori?
07 януари 2022 7:38
Гост

Колко български консули знаят какво е lex fori, и могат да цитират поне 20 съдебни решения-и на България, и на приемащата държава с приложение на lex fori? Консулът работи с граждани, и материята за lex fori трябва да е напълно позната.

Някой
Някой
06 януари 2022 19:08
Гост

Същият арогантен тип, като Каскета! Не случайно бяха известно време даже конкуренция за поста на главен и само това, че схемата с КТБ бе по-важна в онзи момент заради парите за Боко и Пеевски този, който осигури изпълнението й бе предпочетен, като по-заслужила мафиотска подлога. Рестото още го търпим и гледаме „умно“, а сметката я плащаме и ще я плащаме дълго и като народ и като „държава“!

Колко консули знаят какво е lex fori?
Колко консули знаят какво е lex fori?
07 януари 2022 7:36
Гост

кое му е арогантното? Има образование-той е юрист, за разлика от консула с образование начална училищна педагогика-също инсталиран без конкурс, ама за него мълчание! Откога образование за учител в първи клас те прави с експертиза за дипломация? Напомням,че юрист учи и международни отношения, и МПП, и МЧП(изключително подходящо за консул) и тн. Консулът , с образование на начален учител знае ли какво е lex fori(без да прави справка)-термин, който един консул трябва да познава? Но този консул не го сменят. И колко консули изобщо знаят какво е lex fori,и могат да дадат конкретни примери за приложението-вклч и поне 20 съдебни… Покажи целия коментар »

Любител
Любител
06 януари 2022 16:25
Гост

Пак оправдания, че бил засегнал интереси. Не казва кои хора , след проверките му, излезнаха чисти като сълза. Пък и съборил терасата , щото Баце казал Иначе щял да отзове от Валенсия. Значи за Баце може, за Кире Харвардо – не може.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 14:40
Гост

Останал си е същият чукан, какъвто беше в РП.

Заза
Заза
06 януари 2022 15:43
Гост

Наглец.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 19:40
Гост

Не, той е „дялан камък“, само че са му пилнали и мозъка

Шлосер-Пловдивска шлосерска колегия
Шлосер-Пловдивска шлосерска колегия
06 януари 2022 12:22
Гост

По принцип аргумент за оспорване на заповедта за уволнението му вероятно има. Би следвало заповедта да е мотивирана. Не са мотиви например,че лице е назначено от предишната власт. Не са мотиви,че лице е имало производство по ЗУТ-това няма връзка.
Като се има предвид,че трябва решение на МС, и после-заповед на министъра(чл 69 ал 2 ЗДпС), е напълно мислимо някъде в административното производство да има порок, което да прави уволнението оспоримо, с последици-да се изплаща обезщетение.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 11:09
Гост

катил

Нямам думи!
Нямам думи!
06 януари 2022 10:52
Гост

Не стига, че тъп, но и нагъл – типичната калинка на ГЕРБ! Не зачита решенията на правителството и на ДНСК – зачита единствено „накарването“ от Борисов да си бутне терасата! Данаил Кирилов поне беше смешен…

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 12:27
Гост

Че правителството не е Господ,че да не се оспорват решенията! Всеки административен акт на властта подлежи на оспорване пред съд. Да се обърнеш към съд-по законно от това-няма, и това не те прави нагъл.

А откъде правиш извод за умствените качества-едва ли го познаваш лично?

А да-и това правителство е непоследователно-има консул-назначен без конкурс също, който е завършил…начална училищна педагогика!
Има и друг консул-с тежки проблеми с българската прокуратура, също назначен без конкурс. Тези хора продължават инсталирането си-явно наказателен процес, а за другия-образование Начална педагогика ги правят по-годни за ДС((ДС значи дипломатическа служба)

Иван
Иван
06 януари 2022 13:29
Гост

Ей, липсва тоя човек Барнито

Тити
Тити
06 януари 2022 15:45
Гост

Да. Поне Барни ни веселеше.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 10:44
Гост

Интересни са правните съображения за освобождаването на Георгиев. Политическите са ясни, но не е изключено освобождаването да е лишено от солидна правна обосновка и да падне в съда.

Нямам думи!
Нямам думи!
06 януари 2022 10:56
Гост

Правните съображения за освобождаването са, че не са били налице никакви съображения за начначаването му и то е било изцяло политическо. Докато в чужбина за подобни издънки подаваха оставки и ходеха в затвора, в България за награда ги пращаха на сладки служби.

аман бе
аман бе
06 януари 2022 12:31
Гост

В момента има поне 11 консула с политическо назначение(в добавка към всичко друго-неходили на конкурс за инсталиране в МВнР, има и със странно обарозавие-например учил за детска учителка станал дипломат-е как става това?!)…

В добавка-без протекции назначен във външно министерство-дори като юрисконсулт с месторабота в софия-дали има? Че в това министерство назнаенията са на родов принцип -там има 15-20 рода, които си назначават роднини и приятели. Същите родове, отперид 1989г, са и днес там-нищо не се е променило. Родово- непотистки е начина за да влезеш в системвата на МВнР….

обективен
обективен
06 януари 2022 11:35
Гост

Може и да падне в съда, но поне аз не бих упрекнал пратителството, че не изпълнява обещанията си.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 10:23
Гост

Този човек продължава да се обяснява като ученичка, за някаква тераса, а на никои вече не му дреме за това, вкл. и на опекуна му ББ!!!

Руменов
Руменов
06 януари 2022 9:53
Гост

Изгоря ли ти схемата? Да си дипломат до пенсия… ех, така като стане бе…

Димитрова
Димитрова
06 януари 2022 9:53
Гост

Да си гледа работата Георгиев. Ще иде в частна фирмица пак за много пари и това е. Ама дипломат си е друго. Пак си в хубава страна, красив град, като Валенсия, освен това си на добри пари и не се налага да правиш почти нищо.

Тезей
Тезей
06 януари 2022 9:52
Гост

Дано не обръщат внимание на словоизлиянията на турската, комунистическата и мафиотската партия. Тия комунисти Възраждане тръгнали да правят възстановка по моста в Харманли по случай освобождението на града от Османско иго. Ама не питат общината, не инфимрират никого. Щели и тежка техника да качат на моста и коне. Ама се забравя, че моста е културна забележителност, току що е реставриран по проект, камъните са реставрирани, както са били едно време по Османски период. И нашия Костя Копейкин ще качи коне на него, без да пита и да се съобразява. Защото е парламентарно представена партията му. Нелепици. Такива глупаци не бива… Покажи целия коментар »

Lalov
Lalov
06 януари 2022 9:50
Гост

Пуста Валенсия бе. Не ти се маха от нея, а?

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 9:50
Гост

Толкова ли няма чисти и неопетнени млади хора бе? Защо все такива подлизурковци и хора със съмнителна дейност в миналото и нарушаващи закона, трябва да се облагодетелстват с хубави места за работа, изобщо хубав живот.

Николев
Николев
06 януари 2022 9:49
Гост

Много правилно решение и то трябваше да се вземе преди бая време. Този сладур няма място на подобен пост.

Есмералда
Есмералда
06 януари 2022 9:49
Гост

Трябва да убият глупака с мълчание. Както правят де.

Христова
Христова
06 януари 2022 9:48
Гост

Да си лае. И ГЕРБ вчера лая от трибуната на Парламента, ДПС също. Възраждане и те имаха свойте 5 минути слава. Нито ще се махне зеления сертификат, та Възраждане да миряса, нито ще се съобразява някой с глупостите на ГЕРБ – ДПС. Ясно е, че и тоя Георгиев ще се репчи сега, защото никой не иска да се махне от сладката службица във Валенсия. Други си е там. Въпросът е, че когато стискаш една пъпка – тя боли. Обаче ти не обръщаш внимание на болката, а си стискаш, защото така е редно да бъде. Точка.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 9:47
Гост

За мен решението на Петков е повече от правилно. Сладура забравя, че в повечето страни може и да е така, но назначените за посланници първо не са си достроявали незаконно нищо с площ от 100 и кусур квадрата. (Егати, апартамента ми епо-малък от на тоя терасата) В крайна сметка изпращането му във Валенсия е по-скоро награждаване, че е бил във вярна служба за ГЕРБ.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 9:45
Гост

Ми да заведе дело бе. Писнало ни е да не ни питат за нищо нас – хората. Хората, народа не иска този човек да е консул. Той е по-скоро олицетворение на човек, който на хартия и за пред обществото се бори с корупция и престъпност, а реално той самият се облагодетелства от такава. Ами омръзна ми подобни хора да ни управляват или да трябва да се допитваме до тях, ако имаме нужда от помощ.

Фриц Клингенберг
Фриц Клингенберг
08 януари 2022 1:34
Гост

Всичко е точно.

Само Кирчо и Кокорчо като са я подкарали така да стигнат докрай! Всички консули, и не само, без да отговарят на изискванията – вън от бара!