Премиерът Бойко Борисов защити решението на правителството да изпрати Пламен Георгиев консул във Валенсия. „Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди, милиарди задържани и конфискувани средства, няколко езика„, каза днес Борисов пред журналисти след откриването на разширение на завода на „Кока кола“ в Костинброд.

На реплика на журналист, че нивото, на което Георгиев владее испански език не е високо, Борисов каза: „Има достатъчно езикова подготовка. Вие не можете да изброите консулите в Европа. Взехме решение и го изпратихме консул във Валенсия. Хиляди такива консули има“.

По повод критиките на президента Румен Радев от събота, премиерът каза само, че на държавния глава не му отива да говори на Шипка такива неща.

След участието си в тържественото отбелязване на 142 години от шипченските боеве на въпрос дали би участвал в консултации за назначаването на шеф на КПКОНПИ, президентът препрати питането към министър-председателя. После добави: „Него трябва да питате какви са вътрешнополитическите и личните мотиви и как те кореспондират с интересите на българската дипломация и на българите зад граница, както и кое налага на министър-председателя да крие толкова далеч г-н Георгиев“.

Пламен Георгиев беше назначен за консул на закрито заседание на Министерския съвет на 9 август. Предложението е било внесено от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. За разлика от посланическите назначения, то не изисква санкция от президента. След това от външното министерство обясниха, че Георгиев е определен за консул заради изключително добрите си контакти с испанските правоохранителни органи и защото владее испански.

На 31 юли той подаде оставка като шеф на антикорупционната комисия в резултат на скандала „Апартаментгейт“, в който беше замесен и той покрай тризонета си в столичния кв. „Гео Милев“ и построените барбекю и сауна на тераса, която по документи е обща част, но всъщност може да ползва само той.

На извънредно заседание на 5 август Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет го възстанови на длъжност обвинител в Специализираната прокуратура. След това Пламен Георгиев излезе в отпуск, като днес трябваше да се върне на работа.

По информация на „Лекс“ той е отишъл днес в спецпрокуратурата, за да си пусне молба за неплатен отпуска за 30 дни от утре.

 

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Прозрение Борисово
Прозрение Борисово
03 септември 2019 12:31
Гост

Прав е Борисов. Хиляди такива консули има. Хиляди такива чиновници има. Десетки такива министри и стотици такива депутати има. Резултатът е, че на Запад България я имат за клозета на Европа, а също и стотиците хиляди качествени българи, които завинаги са обърнали гръб на родината.

advocat
advocat
27 август 2019 9:09
Гост

В царството на слепите едноокия е цар; в шайката на боко-тиквата сричащия на чужд език, е направо филолог. Да не говорим, че султана-тиква за десет години не успя да научи десетина фрази на английски и френски, за да не се излага в Европа; да не говорим за незадоволителното ниво на английскя, което габриелката неотдавна демонстрира.

Анонимен
Анонимен
26 август 2019 14:21
Гост

Хайде сега една тераска и в Испания, та да може човекът да гледа от птичи поглед.

Анонимен
Анонимен
26 август 2019 14:18
Гост

Да му имам обосновката на Боко. Особено това за владеенето на езици. А и испанският е много лесен.

Анонимен
Анонимен
26 август 2019 14:15
Гост

На мен пък изказването на Радев ми хареса много даже.

Стойчо
Стойчо
26 август 2019 13:37
Гост

Каква градация само от няколко, през хиляди, та чак до милиарди.

негов "фен"
негов "фен"
27 август 2019 10:07
Гост

Страхотна аргоментация от страна на премиера … стил: щом съм казъл т`ва е. Нали премиера трябва да му е благодарен още от времето когато Георгиев като прокурор му „оправи“ делото на Мишо – Бирата, а и „лоялността“ като глава на Комисията толкова време не е без значение. Така че тва е избора, все пак и на него трябва да му се намери подходящо място под слънцето, въпреки че Георгиев се омаза до шия.
Народа си заслужава оправниците… колкото им позволиш толкова пъти ще са ти отзад