31 нови съдии бяха назначени в 12 административни съдилища. Решението беше взето днес от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС).

Асен Мингов беше назначен в Административен съд София-област, Искра Гърбелова, Ивета Стефанова, Мария Владимирова, Геновева Йончева, Младен Семов, Людмила Коева, Лилия Йорданова, Анастасия Хитова, Мария Бойкинова и Мая Сукнарова – в Административен съд София-град.

В административния съд в Благоевград бяха назначени Ася Тодорова, Георги И. Иванов и Тодор Тодоров, в Кюстендил отива Десислава Табакова, в Перник – Цветелина Гоцова, Мария Христова и Кирил Чакъров, в Пловдив – Мария Николова, в Пазарджик – Мария Хубчева, Диана Златева-Найденова и Мария Колева.

Биляна Икономова беше назначена в административния съд в Хасково, а в Бургас – Нели Стоянова, Константин Григоров и Тодор Икономов.

Станислава Стоева и Васил Пеловски започват работа в административния съд във Варна, Недялко Иванов – в Плевен, а в Русе – Спас Спасов и Диана Калоянова-Христова.

31 бяха свободните места в административните съдилища. Най-много са в София-град – 10, по три са в Благоевград, Перник, Пазарджик и Бургас, две са за Варна и Русе, и по едно за София-област, Кюстендил, Пловдив, Хасково и Плевен.

Първоначално кандидатите бяха 322, допуснатите до конкурса бяха 302-ма, а от тях 231 се явиха на писмения изпит. Едва 99 успяха да стигнат до втората фаза – устния изпит. Общо 91 юристи получиха оценки над 4.50 от двата изпита.

В началото на дискусията Атанаска Дишева предложи назначаването на новите административни съдии да бъде отложено за следващото заседание на СК на ВСС. Тя обясни, че предложенията за назначаване са били разгледани вчера от Комисията за атестирането и конкурсите (КАК). Според Дишева не е спазено законовото изискване, възпроизведено и в Правилника за дейността на ВСС, според което дневният ред и материалите от заседанията на СК се обявяват три дни по-рано. По отношение на материалите това изискване не е спазено, защото предложенията са били разгледани вчера от КАК, обясни Дишева.

Имам и едно неформално съображение, което не може да подминем без обсъждане. Когато беше открит този конкурс, предложението на КАК беше внесено като извънредна точка – от понеделник за вторник и обсъжданията бяха в рамките на колегията. Това е първи по рода си такъв конкурс за толкова много бройки. Ние неколкократно сме били обект на негативни коментари във връзка с този конкурс – както за обявяването му, така и за провеждането му, имаше твърдения за предварително предрешаване на класираните кандидати. С включването по този начин на тази точка ще сложим още една капка в убеждението в някаква част от съдийската общност и обществеността за специални правила, по които се провежда и движи този конкурс. Нека да спазим правилата и да отложим точката за следващото заседание. Правилата са такива, че да се спазват и до осигуряват прозрачност и предвидимост в нашата работа“, заяви Дишева.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков възрази на предложението. „Когато се запознах с точките – в петък или в събота, всички материали бяха качени с изключение на решението на КАК, което е взето в понеделник. Ние на всяко заседание обсъждаме точки на КАК, които са гледани в понеделник и се произнасяме по тях във вторник“, заяви Чолаков.

С 8 на 2 гласа предложението за отлагане беше отхвърлено.

Последва нова дискусия като темата за нея отново беше поставена от Атанаска Дишева. Тя се позова на двете решения на ВАС, с които бяха отменени частично конкурсите за гражданските и търговските отделения в апелативните съдилища, поради незаконосъобразното сформиране на конкурсните комисии от Пленума на ВКС – предварително от жребия бяха изключени някои съдии.

В този ред на мисли Дишева попита дали подобно изискване би се поставило и към жребия за преподаватели, който се осъществява от Съдийската колегия. Тя обясни, че в списъка, който е представен на кадровиците, не участват всички преподаватели в дадената област. „Не считам, че това е нарушение, но трябва ясно да заявим сега дали неучастието на всички преподаватели в жребия е проблем. В решенията на ВАС се казва, че при вземане на решенията трябва да се обсъдят всички обстоятелства, част от процедурата. Според мен подобно изключване на преподаватели не е нарушение, те така са подадени от университетите“, заяви Дишева.

Тя попита и дали отводите на двама от членовете на конкурсните комисии от устния изпит поставя кандидатите в равни условия.

Шефът на ВАС Георги Чолаков сподели виждането, че неучастието на всички преподаватели не е нарушение. „Конкурсната комисия се сформира по два коренно различни начина. Единият е разписан в ЗСВ – членовете се избират от пленумите на върховните съдилища, има изрични изисквания за определянето им. Преподавателите се одобряват от СК на ВСС след жребий. Ние имаме решение, с което сме одобрили списъците и измежду тях сме изтеглили членовете на комисиите. Не може автоматично да се прилагат правилата за пленумите по отношение на преподавателите“, каза Чолаков.

Що се отнася до отводите, шефът на ВАС заяви, че това е личен акт и всеки член на комисия преценява сам. Именно заради това има и резервен член, който влиза на мястото на редовния, поясни Чолаков. „Нямаме нарушения, които бяха наведени евентуално за разсъждения от колегата Дишева“, заключи той.

При гласуването Дишева си направи отвод по някои от предложенията.

Тя не участва в гласуването за назначаването на Младен Семов, Тодор Икономов и Спас Спасов, защото те са съдебни помощници във ВАС и Дишева е работила по различни причини с тях. Отбеляза и че Тодор Икономов е син на колегата ѝ Андрей Икономов, с чиято съпруга пък е била в един кабинет.

Същевременно тя се отведе и от гласуването за Мария Христова и за Васил Пеловски, защото и двамата са директори на дирекции във ВСС и Дишева е имала служебни отношения с тях.

По повод тези двама кандидати Даниела Марчева пък заяви, че няма основания да си направи отвод, защото СК на ВСС не провежда избор, а назначения и е обвързана с решенията на конкурсната комисия.

Така назначенията бяха подкрепени основно с 9 гласа „за“ (с изключения на случаите с отводите на Дишева), като против всички решения беше само шефът на ВКС Лозан Панов.

 

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тимур
Тимур
18 февруари 2022 21:39
Гост

Ето, че някои са оспорили. Да видим какво ще излезе

http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d038edcf49190344c2256b7600367606/efc1b72971b1bf4fc22587ec00335054?OpenDocument

Христина
Христина
24 ноември 2021 13:12
Гост

Дано някой се сети да обжалва решението на ВСС, който в момента действа противоконституционно предвид непопълнената съдийска квота…….

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2022 21:39
Гост
ДА, БЪЛГАРИЯ
ДА, БЪЛГАРИЯ
24 ноември 2021 10:04
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

stod
stod
23 ноември 2021 23:12
Гост

Ех, тези деца на върховни съдии бе – много учили, много знаят! За пореден път се убеждавам, че “ знанията“ и “ кадърността“ се предават или по наследство, или по полов път….

Андрей
Андрей
23 ноември 2021 19:29
Гост

Както обикновено, истината не е в крайностите. Има безспорни професионалисти, които са доказали знанията си с работата си. Има и неизвестни колеги, които може и да са също хора с качества. За съжаление, има и откровени връзкари и некадърници. Жалко че заради тях се поставя под съмнение целия конкурс.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2021 11:55
Гост

ВАС ще им оправя Бакиите на незнаещите нови съдии в касационното производство. Така са го решили очевидно…..

Абе ВСС
Абе ВСС
23 ноември 2021 17:16
Гост

Бързат щото са на умирачка

Фен на съдебния конкурс
Фен на съдебния конкурс
23 ноември 2021 17:06
Гост

Aз само ще задам един въпрос, като човек, който лично познава кандидат в този конкурс, стигнал до топ 40. Понеже съдебната система в държавата ЛОГИЧНО само по себе си раздава ПРАВОСЪДИЕ и се очаква всички съдии да са честни, и справедливи, ЗАЩО ПРЕДИ ОБЯВЯВАНЕТО НА КОНКУРСА СА СЕ РАЗДАЛИ КАЗУСИТЕ С ОТГОВОРИТЕ??? НАЛИ СЕ ОЧАКВА ДА СА СПРАВЕДЛИВИ БЪДЕЩИТЕ СЪДИИ, НАЛИ ТОЧНО ТЕ УЖ СА ГЛАВАТА НА МОРАЛА И ЧЕСТНИЯ ПОДХОД В ОБЩЕСТВОТО? На това ли биват учени кандидатите? С пищови преди конкурса да си печелят местата? Извинявам се на „хората с морал“, които са обявили този конкурс, но вие… Покажи целия коментар »

Една жена снима
Една жена снима
24 ноември 2021 13:31
Гост

Сега е момента този кандидат ако не се е класирал да ги извади тия „пусти“ казуси, а ако не е от богоизбраните и не разполага той стях, поне да каже кой разполага. Иначе колко е голям батака около този конкурс май знае цялата дължава, с изключение на ВСС /без Атанаска Дишева, което й прави чест/. Обърнаха го на назначение в ЕООД този конкурс, направо срамота…..

Фен на Дишева
Фен на Дишева
23 ноември 2021 16:02
Гост

Браво на Дишева

Вфхппнн
Вфхппнн
23 ноември 2021 18:40
Гост

?

Външен
Външен
23 ноември 2021 14:20
Гост

Срамота, а вътрешните конкурси с години се влачат, покъртително, това ли получихме за десетилетия вярна служба, да им е честито на назначените, стъпката до Върховния съд е само още една, на другите, да чакат…

Swich
Swich
23 ноември 2021 12:58
Гост

Големи професионалисти. Браво

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2021 12:58
Гост

Късмет

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2021 12:50
Гост

Успех!

Wesermit
Wesermit
23 ноември 2021 12:50
Гост

Желая им да им върви по вода

Темелкова
Темелкова
23 ноември 2021 12:50
Гост

Желая само успех и попътен вятър

Армира
Армира
23 ноември 2021 12:49
Гост

Попътен вятър на всички

Ananieva
Ananieva
23 ноември 2021 12:49
Гост

Желая успех!

Gnqs
Gnqs
23 ноември 2021 12:49
Гост

Това е добра новина. Спор няма

Линкаря
Линкаря
23 ноември 2021 12:48
Гост

Страхотно

хм....
хм....
23 ноември 2021 12:46
Гост

Хм, Дишева ме озадачава. Не че не съм съгласен с нея и решенията на ВАС за проблемите в конкурсните комисии за АС и ВКС да са напълно измислени и инцидентни и да са в пълно отклонение на досегашната практика. Обаче да се прехвърля към преподавателите?!

Лозан
Лозан
23 ноември 2021 12:44
Гост

Атанаска Дишева е стриктна в спазването на правилата както винаги.

Муки
Муки
23 ноември 2021 12:45
Гост

А Чолаков й е в опозиция.

Михаил
Михаил
23 ноември 2021 12:47
Гост

Именно за това си е направика отвод по някои от предложенията.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2021 12:47
Гост

Тя просто се дразни на решенията на ВАС това е и се опитва да натякне абсурда им при всеки сгоден случай. Иначе това са резултатите от този конкурс и това е. Ако някой намери основание, нека жали. Както си знаем, няма необжалван конкурс през последните 5 години със сигурност 🙂

Димчо
Димчо
23 ноември 2021 12:39
Гост

Поздравления за всички. Успех в бъдещето им поприще.

Герасим
Герасим
23 ноември 2021 12:36
Гост

Асен Мингов продължава да израства кариерно.

Фен
Фен
23 ноември 2021 12:38
Гост

Той все пак изкара пълна шестица на изпита. Заслужава.

Swich
Swich
23 ноември 2021 12:58
Гост

Голям професионалист