С кратко, но категорично становище, Съюзът на юристите отхвърля тезата, застъпена през лятото от мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС), че министърът на правосъдието няма право да предлага предсрочното освобождаване на т. нар. трима големи в съдебната власт (пълния му текст виж тук).

Както е известно, доскорошният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов внесе във ВСС искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. С 12 на 8 гласа обаче то беше прието от съдебния съвет за недопустимо и не беше разгледано по същество. Мнозинството от членовете на ВСС застъпи тезата, че министърът няма процесуална легитимация да прави такова искане (повече виж тук).

Затова проф. Стоилов, който преди дни беше назначен за конституционен съдия от президента Румен Радев и ще встъпи в тази длъжност на 15 ноември, реши да се обърне към Конституционния съд (КС). Той отправи следното питане: „В правомощията на министъра на правосъдието по чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията?“.

В становище до КС най-голямата организация на юристите у нас застъпва твърдата позиция, че министърът има това право.

„Считаме за безспорно, че председателите на върховните съдилища и главният прокурор са действащи магистрати, независимо от осъществяваните от тях функции на административни ръководители. Това следва и от логическото тълкуване на препращането на чл. 129, ал. 3, изр. 2 към чл. 129, ал. 2 от Конституцията, което обуславя извод, че заемащите тези висши магистратски длъжности също могат да бъдат предсрочно освобождавани от длъжност при наличието на предпоставките по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Основния закон“, сочат от СЮБ.

И добавят, че в Конституцията (чл. 130в, т. 3) е уредено правомощието на министъра на правосъдието да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на всички съдии, прокурори и следователи.

„Същевременно няма конституционен текст, който да позволява тълкуване в насока, че това министерско правомощие не може да бъде осъществено по отношение на „тримата големи“ в съдебната система, в случай, че някой от тях е допуснал “тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт“ по смисъла на чл. 129, ал. 3, т. 5 от ЗСВ. В тази връзка следва изрично да се посочи, че когато Конституцията установява изключения за председателите на ВКС и ВАС и за главния прокурор, тя го прави изрично (чл. 129, ал. 6), а нормата на чл. 130в, т. 3 не предвижда подобно изключение. Т.е. няма конституционно (а и законово) основание да се приеме, че председателите на върховните съдилища и главния прокурор са изключени от кръга на магистратите, по отношение на които министърът на правосъдието може да поиска освобождаването им от длъжност, заключава Съюзът на юристите.

Той напомня, че процедурата по освобождаване на председателите на ВКС, на ВАС и на главния прокурор е огледална и аналогична на тази по назначаването им. И заявява, че в този контекст следва да се приеме, че министърът на правосъдието има правомощието да инициира както процедурата за техния избор, така и тази за освобождаването им, включително и предсрочно.

Освен това СЮБ изтъква, че това общо правомощие на министъра е доразвито в своеобразен нормен комплекс от разпоредби в Закона за съдебната власт (чл. 175, ал. 5 във връзка с чл. 173, ал. 3) и кореспондира с трайната и последователна практика на КС. И посочва, че според тази практика, сезиращата функция на министъра на правосъдието до Висшия съдебен съвет обхваща председателите на ВКС, на ВАС и главния прокурор и това не нарушава конституционния баланс между властите.

46
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Може,
Може,
01 ноември 2021 17:20
Гост

но трябват топки и лоялност.

Каквито момчета с Поршето не притежава.

Рики
Рики
01 ноември 2021 13:55
Гост

Кои са ВСС, та да оспорват правомощията на министъра на правосъдието?

Кирил
Кирил
01 ноември 2021 13:55
Гост

Слуги на Гешев и Сие.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2021 14:02
Гост

Рики- Мики, никой нищо не оспорва. Министърът пита КС разни работи, но ти си прекалено тъп, за да го разбереш.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 ноември 2021 14:09
Гост

Е сега ще може и да си реши това дето го е питал.

Лозан
Лозан
01 ноември 2021 13:54
Гост

Чудесна новина. Дано да му поискат оставката на Гешев.

Anonimen
Anonimen
01 ноември 2021 13:50
Гост

Този ВСС е за разпускане. Не е имало толкова слаб и безполезен от години.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2021 14:03
Гост

От колко години?

Докога ще ги търпим?
Докога ще ги търпим?
01 ноември 2021 13:44
Гост

Поредният шамар за простия милиционер, избралите го и пазещи от махане кукли на конци, управлявани дистанционно с компромати, за всеки един от тях от псевдо партията ДуПяСе!
Дори и само за тази им малоумна позиция, показваща и що за юристи са въобще, трябва да си ходят веднага. Тези недоразумения кадруват система, която е стълб на държавността и после се чудим защо нямаме правосъдие и държава!

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2021 12:20
Гост

От едната страна са съдии, адвокати и всички останали юристи в България. От другата страна са Тиквата, Каскета и куклите на конци на Доган сарай във ВСС. Лошото е, че по средата не е КС на проф. Живко Сталев, който беше еталон за висок правен капацитет и независимост, а КС на Братиньото, където гъмжи от партийни назначения, за които слугинажът е на първо място преди закона и справедливостта.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 ноември 2021 12:26
Гост

Да, такова е и последното назначение ма Стоилов. Махам „вашите“ и слагам „нашите“. Порочен кръг. Радев е имитация на промяна, облужвайки червените кръгове около себе си.

Иванов
Иванов
01 ноември 2021 12:33
Гост

Класическа опорна точка на тези, които управляваха страната ни през последните 10 години. Защо махате нашите некомпетентни „калинки“, които сме набутали на отговорни постове, за да обслужват нашия интерес, и назначавате други? Реторичен въпрос. Естествено надеждата е новоназначените да не са некомпетентни като старите. Дотук назначенията на Радев обаче са меко казано по-добри от тези на Борисов. Това разбира се не се харесва на феновете на старите управляващи и те търсят под вола теле.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 ноември 2021 12:52
Гост

Става въпрос за класическо политическо назначение, каквото е Стоилов. Той е работил повече като партиец, отколкото като независим юрист/преподавател. Тези обвинения ако не си с нас, значи си ГЕРБаджия подхождат на ниско интелектуалната политически мотивирана електорална маса. Омръзна ми от поставянето на етикети. Никога не съм казвал, че Гешев е добър главен прокурор. Проблемът е че с назначения като на Янаки Стоилов системата се възпроизвежда в същия стил, както досега. Пристрастни съдии, които обслужват нечии интереси, когато опре до политика. Това уронва престижа на институцията и тя се превръща в инструмент за защита на определени хора. То и в самата… Покажи целия коментар »

Юрист
Юрист
01 ноември 2021 13:21
Гост

Въпреки, че отдавна проф. Стоилов е член на БСП, не помня случай, в който на кривото да е казал, че е право. Точно обратното. В последните години критикуваше умопомрачителните незаконни практики на управляващите, вкл. по изменение на закони чрез ПЗР на съвсем различни други закони, но по един правно издържан и интелигентен начен, подобаващ на юрист с репутация – в силен контраст с изцепките на Гешев и другите подобни назначения на управляващите.

адвокат от САК
адвокат от САК
01 ноември 2021 13:43
Гост

До “Юрист 01 ноември 2021 13:21…. не помня случай, в който на кривото да е казал, че е право….“ Нека да отделим спорното от безспорното. Безспорното е, че професор стоилов е и политик, и преподавател по теория на правото и политология, но НЕ Е действащ магистрат и поради тази причина не е автор на напр. съдебен акт- разпореждане, определение или решение, от който да е видно дали действително се потвърждава цитатът от Вашият коментар. Всеки преподавател има определена автономна свобода и може да бъде член на политическа партия, но магистратите нямат право на това. Така, че – е изключително спорно… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 ноември 2021 13:47
Гост

В последните години… е то остава и да е съгласен с ГЕРБ. Несъстоятелни аргумент.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2021 14:06
Гост

От всичко писано разбирам, че ти си от една друга страна- последната дупка на кавала и от задната част ма слон с проблеми с храносмиланета! Миришеш!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 ноември 2021 14:12
Гост

Ако свободното изразяване на мнение е нещо което смърди, е редното са проверите дали не се забравили на тавана партийната си книжка.

КС-МС-НС-ВСС
КС-МС-НС-ВСС
02 ноември 2021 14:36
Гост

Точно КС на Живко Сталев призна ДПС за конституционна партия и направи куп поразии,така,че примерът ти не е никак добър,макар идеята да си струва….

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 ноември 2021 12:13
Гост

Задуха вятърът на промяната. Червения вятър, а Янаки е начело и на бял кон призовава масите да го последват. Браво на ятаците за това становище, да живеят партизаните, да живее социалистическия идеал.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2021 12:25
Гост

Не е важно кой е син и кой червен, всеки има право на политически убеждения, но законът няма цвят и е един за всички. Важното е да е ерудиран юрист като проф. Янаки Стоилов (доскорошния министър), а не пълен дебил като Бърни Ръбъл (предишния правен министър).

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 ноември 2021 12:59
Гост

Много приятно за ушите звучи някой като плесне Барни Ръбъл. Слагаме ниска летва, за да изпъкне колко читав е Стоилов. Това е типично отражение на тезата за „по-малкото зло“. Може да не е идеален, но е по-добре от Кирилов. За сведение при комунистите верността към партията е по-важна от закона.

Юрист
Юрист
01 ноември 2021 13:16
Гост

Истинските юристи сравняват професионалните качества на кандидатите. Троловете ги клеймят като „комунист“, „гербаджия“ и т.н., ако няма какво да кажат за професионалните им качества или казаното ще е крайно неудобно за плащащите им да пишат глупости.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 ноември 2021 13:24
Гост

Не въвеждам аз опорните точки. Надявам се правите разлика между професионални качества, като знания и умения, и пристрастие. Стоилов може да е интелигентен, но реално погледнато е работел и зависел от хората в БСП/БКП през почти Това цялата си кариера. Сега те го и назначават в лицето на Радев. Това не може да се изтрие с магическа пръчка. Пък и добросъвестността като изискване за всеки К съдия е достатъчно широко понятие, за да може Стоилов да угоди на своите хора. В казуса с КПетков се видя на комунделите колко ги интересува закона. Важното е са са верни на идеала.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2021 13:32
Гост

„Конунделите“?! Прощавайте, но вие или не сте юрист, а обикновен трол, или съзнанието Ви е замъглено от крайни политически пристрастия, които Ви карат да критикувате неоснователно всички, които не са от „вашите“, дори да са много по-компетентни от тях.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 ноември 2021 14:06
Гост

Комундел е комунист, който е за панделата. Точно комунистите ( новите социалисти) са отговорни за българския преход. Стоилов е бил интегрална част от този период. От ВНС -до настоящия момент. Подобно на Данчо Ментата, Доган и прочие. Каквото и да казвате, съзнанието му е силно обременено от тези диви години. „Времето е в нас и ние сме във времето…“ е казал Левски. Стоилов е продукт на прехода и е „заразен“ с тогавашните ценности, примесени с късен социализъм. Тази система, от която част е бил Стоилов не е позволявала хора доц. Таков (RIP) да бъде издигнат като еталон за достиженията на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2021 13:56
Гост

Предишния “правен” министър беше Ахладова. Ти от Малко Нанагорнище ли идваш? Вземи си остани там при козите и овцете!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 ноември 2021 14:18
Гост

Добре. Стига сте изкарали посредствени юристи като аргумент. Все едно тая държава няма други, които не са били в активната политика. Съдилищата и университетите са пълни с компетентни и съвестни хора, за които правото е призвание. Единствено чест на Стоилов му прави това, че гласува срещу Пеевски едно време, но само късоглед неопитен политик ще гласува за в онази ситуация.

адвокат от САК
адвокат от САК
01 ноември 2021 11:16
Гост

ЗАКОН ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ изм. ДВ. бр.37 от 7 Май 2021г. Чл. 9. (1) (Изм. – ДВ, бр. 17 от 2006 г., в сила от 01.05.2006 г., доп. – ДВ, бр. 78 от 2007 г., изм. – ДВ, бр. 6 от 2009 г., изм. – ДВ, бр. 98 от 2016 г.) Не могат да членуват в политическа партия военнослужещите, служителите в областта на вътрешната сигурност и обществения ред, следователите, прокурорите, съдиите, служителите в дипломатическата служба, както и други лица, за които със специален закон е забранено членство в политическа партия. (2) При постъпване на служба лицата по ал. 1 подписват… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
01 ноември 2021 10:34
Гост

Нали рашков се беше заел със “задачата“ в 108 страничен текст да представи “доказателствата“ си – какво станА= защо някои му казаха индиректно, че в неговата “творба“ не се съдържат достатъчно данни за извършено престъпление, както и годни за съд доказателства, а;0 Ето- поради тази причина политиката трябва да бъде изцяло премахната от съдебната система- всички органи в съдебната система да се избират пряко и директно само от магистратското съсловие.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2021 10:54
Гост

Това, което предлагате е недопустимо да се случи. Съдебната власт не е държава в държавата, тя е само едно от проявленията на държавната власт. Съгласно чл.1 КРБ, РБ е парламентарна република и цялата власт принадлежи и произтича от народа. Затова няма как политиците /ако това са народни представители/ да не участват в управлението й.

адвокат от САК
адвокат от САК
01 ноември 2021 11:08
Гост

До “Анонимен 01 ноември 2021 10:54“ Естествено, че знам, че пяредложението ми е несъвместимо с конституционните норми, но- ако ще се променя конституцията, трябва да се промени/ скъса връзката между политиката и отделни видове професии, като юридическите професии, а не само да врещи от някои политически партии за противоконституционно ратифициране на ИК и промяна в КРБ с цел въвеждане на еднополовите бракове. ВЪН ПОЛИТИЦИТЕ ОТ ВСЯКА ЮРИДИЧЕСКА ПРОФЕСИЯ- нека избират- или правото, или политиката, защото политиката опорочава всичко, до което се докосне- справка- мнението на герджиков относно казуса с к.п.

Swich
Swich
01 ноември 2021 10:32
Гост

Стискаме палци

Stratiev
Stratiev
01 ноември 2021 10:32
Гост

Супер дано

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2021 10:32
Гост

А дли ще го направи. Предстои да разберем

Авигел
Авигел
01 ноември 2021 10:31
Гост

Бе не е съвсем така, но е дълго з обяснение.

Бадвуст
Бадвуст
01 ноември 2021 10:31
Гост

Надявам се да го направи.

адв. Маринков
адв. Маринков
01 ноември 2021 10:30
Гост

Ако питате Гешев или Борисов това ще е противоконституционно

Тити
Тити
01 ноември 2021 13:53
Гост

Борисов вече не пее в хора. И по-добре.

адвокат от САК
адвокат от САК
01 ноември 2021 10:30
Гост

“…. в случай, че някой от тях е допуснал “тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт“ по смисъла на чл. 129, ал. 3, т. 5 от ЗСВ….“ Мдаа- ама голите твърдения за допускане на тези нарушения не са достатъчни. Ако който и да е политик- квазиюрист можеше да ги обоснове чрез годни за съд доказателства, мислите ли, че досега не би го направил;0 С две думи- СЮБ е прав -според мен- но политиците не искат да си признаят, че не разполагат с годни за съд доказателства, с които да обосноват… Покажи целия коментар »

Kalinka
Kalinka
01 ноември 2021 10:30
Гост

Надявам се да се справи и да го поиска.

Лазар
Лазар
01 ноември 2021 13:56
Гост

Би било чудесно.

Линкаря
Линкаря
01 ноември 2021 10:29
Гост

С надежда в сърцето чакаме деня, в който Гешев не ще бъде вече главен прокурор. Не.

Анонимен
Анонимен
01 ноември 2021 10:39
Гост

Това ли ти е мечтата в живота?

Любенова
Любенова
01 ноември 2021 10:29
Гост

Ми надяваме се д го направи

Asparuhov
Asparuhov
01 ноември 2021 10:29
Гост

Не само може, но трябва