Вътрешният министър Бойко Рашков поиска от шефа на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов да започне разследване срещу главния прокурор Иван Гешев (сигналът му беше публикуван в сайта frognews.bg с пълния му текст можете да се запознаете тук).

В искането си Рашков изброява нарушенията на Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), които беше цитирал и в сигнала си до правосъдния министър Янаки Стоилов, който впоследствие прерасна в предложение за отстраняването на главния прокурор.

На първо място МВР-шефът посочва публикуваните от прокуратурата записи от разговори между президента Румен Радев и ген. Цанков Стойков, а след това и записите от комуникация между Васил Божков с бившия депутат от БСП Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов.

„С тези действия е нарушен чл. 32 от Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), който императивно забранява използването на данни, придобити със СРС за друго, освен за  наказателното производство или за опазване на националната сигурност. Потъпкана е и друга разпоредба на ЗСРС: лицата, на които са станали известни факти и сведения от СРС, както и събраните данни, са длъжни да не ги разгласяват (чл.33 ЗСРС). В противоречие със закона  наблюдаващите прокурори и главният прокурор са огласили тези данни, което е престъпление“, пише Рашков до Сарафов.

Във всички случаи, главният прокурор, в качеството си на длъжностно лице е разпоредил на пряко подчинени му прокурори, чиято дейност ръководи и контролира, да разгласят придобити данни със СРС или е допуснал това (чрез бездействие), което обосновава извод за осъществен състав на чл. 285 НК, твърди вътрешният министър в сигнала си.

На следващо място той подчертава, че публикациите с изнесените данни са предизвикали широк отзвук, но не са свързани със законните цели на специалните разузнавателни средства, а са целели политическо компрометиране на президента и на гражданските протести срещу правителството на бившия премиер Бойко Борисов и срещу главния прокурор.

„Чрез тях Ив. Гешев посегна на авторитета на държавния глава без произнасяне на съд и България беше злепоставена пред света, което отегчава неговата отговорност! Тези действия застрашават и увреждат правата на гражданите и конституционно установения в страната правов ред, създават недоверие в институциите и се характеризират с висока степен на обществена опасност“, посочва още Рашков.

След това вътрешният министър пише, че не без знанието на Гешев, на сайта на прокуратурата е била публикувана избирателно информация за разследването срещу бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря на президента – Пламен Узунов.

„Подборът и/или подреждането на данни от комуникация (чат) и публикуването на извадки от тях не е свързано с разкриване на обективната истина във връзка с наказателното производство. Целта е да се внуши на обществото, че определени обстоятелства са възникнали така, както главният прокурор или други заинтересовани лица искат. Подобно умишлено „подреждане” не е само проява на недопустим обвинителен уклон. То е елемент на престъплението по чл. 287а, т. 2 НК и противоречи на изискванията за обективност, всестранност и пълнота на разследването. Разгласяването на данни от разследването е противоправно“, заявява Рашков и добавя, че според Конституцията и НПК, публично протича единствено съдебното заседание, като дори и тогава има изключения, ако информацията засяга държавна или защитена от закон тайна, нравствеността или интимния живот и др. Според вътрешния министър тези данни не могат да се разгласяват дори от съда, още по-малко в досъдебно производство от прокурора.

„В доктрината е безспорно, че досъдебното производство е закрита фаза и установените в нейния ход обстоятелства са следствена тайна, охранявани също с наказателноправна норма (чл. 360 НК). Така се гарантира успешното разследване при опит за противодействие срещу разкриване на обективната истина и че в началото на процеса няма да се допусне неоснователно засягане репутацията на участващи в него лица като се обявяват публично имената им. Главният прокурор и в този случай е бездействал и е допуснал разгласяване на тенденциозно избрани изолирани данни, съставляващи следствена тайна, с което има основание за извод, че е осъществил престъпен състав“, пише Рашков и допълва, че главният прокурор е разгласил и свидетелските показания на съветника на президента Илия Милушев, като в интервю е нарушил презумпцията за невиновност и е внушил, че Милушев е извършил престъпление, без да се е произнесъл съд.

В сигнала си Рашков обяснява, че се обръща към Сарафов, защото е ръководител на следствието и заместник на главния прокурор, а останалите прокурори бездействали и били зависими от Гешев.

„Вие сте независим от него по смисъла на чл. 117 КРБ и чл. 10 НПК, а Вашата компетентност  включва възможността да предприемете необходимите действия на основание публично изнесените факти“, казва още Рашков и подчертава, че сигналът му ще покаже дали е недосегаем главният прокурор, дали гражданите са равни пред закона и дали прокурорската практика е на нивото на Решение№11 на Конституционния съд от миналата година, според което главният прокурор не надзирава разследванията срещу себе си.

От НСлС обаче съобщиха, че съставите на престъпления, за които излага твърдения Рашков – по чл. 145а от НК, по чл. 285 от НК, по чл. 287а, т. 2 от НК и по чл. 360 от НК, са от компетентността на Специализираната прокуратура и затова информацията е изпратена там.

„Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства. Преценката за наличието на основания за образуване на досъдебни производства е единствено и само в компетентността на прокурор“, се посочва в съобщението до медиите.

Рашков: Ако Сарафов откаже, ще обжалвам пред Гешев

Пред журналисти по-късно Бойко Рашков каза, че ще изчака развитието на случая, но ако Борислав Сарафов откаже да образува досъдебно производство срещу Гешев, той ще обжалва този отказ тъкмо пред главния прокурор.

„Ако този заместник на главния прокурор Иван Гешев откаже да образува досъдебно срещу своя началник, аз още отсега заявявам своето намерение да обжалвам този отказ пред по-горестоящия прокурор, тоест пред сегашния главен прокурор. Да видим какво ще се случи“, каза Рашков.

Вътрешният министър обясни, че се надява да чуе и мотиви, ако някой от прокуратурата се произнесе, че няма извършено престъпление от Гешев за разгласяването на информация от СРС и от досъдебно производство. Той припомни, че такова мнение вече са изразили членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), когато беше обсъждано искането за отстраняването на Гешев, като подчерта, че „гледат на този въпрос от ъгъла на защита на главния прокурор“.

Прокуратурата: Тези факти вече бяха оценени като правно несъстоятелни

Говорителят на главния прокурор – Сийка Милева, определи сигнала на Рашков като поредна политическа атака на изпълнителната власт срещу прокуратурата и допълни, че изложените от вътрешния министър факти вече били оценени като правно несъстоятелни на заседанието на ВСС в четвъртък. Решение на ВСС в този смисъл няма, тъй като той обяви искането за освобождаване на главния прокурор за недопустимо и не се е произнесъл по същество. По време на дискусията главният прокурор каза, че в сигнала на Рашков до правосъдния министър няма никакви юридически аргументи и по думите му това е едно „правно нищо“. Специално за разгласяването на информация от СРС той каза, че е смешно за юристи и дори за студенти да твърдят, че Законът за СРС е специален по отношение на НПК.

„ЗСРС, който е материален закон, бил специален спрямо НПК и би трябвало да отмени разпоредби от НПК – това е потресаващо“, бяха думите на Гешев, който отхвърли и обвиненията, че нарушава презумпцията за невиновност, като даде пример с Рашков, който сочел с имена хора, за които твърди, че са извършили престъпления. Калина Чапкънова от Прокурорската колегия на ВСС също не видя нарушение на ЗСРС, като обясни, че в случая става дума за веществени доказателствени средства (ВДС), които са част от общата доказателствена съвкупност и са подчинени на общия режим на всички доказателства. По думите ѝ те са огласени с оглед правото на обществото да се информира за действията на прокуратурата и това е сторено съобразно чл. 198 от НПК, който казва, че с разрешение на наблюдаващия прокурор могат да се разгласят данни от досъдебните производства.

„В случай, че в сигнала са посочени същите факти, които бяха обсъдени в заседание на ВСС по повод предложението на министъра на правосъдието за предсрочно освобождаване на главния прокурор, трябва да се има предвид, че тези факти вече бяха оценени като правно несъстоятелни. Единственият резултат от тази политическа атака е противопоставяне между институциите и уронване авторитета на прокуратурата. Цената за това е неефективно функциониране на правоохранителните органи и за съжаление тази цена ще бъде платена от българските граждани“, каза днес Сийка Милева.

По думите ѝ доцент Бойко Рашков, който притежава научна степен в сферата на наказателния процес, би следвало да знае, че разследването на магистрати е от компетентността на Софийската градска прокуратура (СГП) или на Специализираната прокуратура (СП).

„В конкретния случай НСлС няма правомощия да образува досъдебно производство. Поради това сигналът е изпратен на единствено компетентният орган – СП. Отново сме свидетели на поредния политически акт, без каквато и да е било правна аргументация, който цели да урони престижа на съдебната власт. Очевидно европейските ценности като върховенството на правото и разделението на властите, не се зачитат от представители на изпълнителната власт, които са призвани да ги спазват и отстояват“, добави Милева.

71
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:04
Гост

­­Г­­о­­р­­­е­щ­­­и­­ ­м­­о­­­м­­и­ч­е­­­т­а­­­ ­­в­и­­ ­­о­ч­а­к­­в­­­а­­­т ­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?60806

Въдворете прокуратурата на подчинение на полиция
Въдворете прокуратурата на подчинение на полиция
28 юли 2021 7:03
Гост

Мястото на прокуратурата е в МВР! На подчинение на полицията. И шефовете на РПУ-та да могат да дават разпореждания на прокурорите, че да не би сега да е различно-дайте ми пример при конфликт гражданин-МВР прокуратурата да не е на страната на МВР-вклч и когато в МВР се вършат престъплния(пример-казусът самоскъсания пагон-на съд пратени невинните , набедени граждани, и то въпреки видеозаписа на самоскъсването на пагона). Да се даде нормативна сила на фактическото-и прокуратурата да се въдрови на подчинение на полицията, ВЪН ОТ СЪДЕБНАТА ВЛАСТ!

Анонимен
Анонимен
28 юли 2021 10:10
Гост

Това означава Велико народно събрание. Мислиш ли, че тия мишоци политиците ще го направят?

адвокат
адвокат
28 юли 2021 2:53
Гост

По повод на твърденият мотив за искането на оставката на главпрока, който мотив рашков не само, че не крие, а афишира- ако са събрани достатъчно данни от прокуратурата,за извършено престъпление срещу държавата, от които може да се направи обосновано предположение за самоличността на извършителя/ извършителите му, има разрешение от съда, присъства и прокурор, то влизането в Президентството на прокурори е напълно законосъобразно- каквото и да внушават платените партийни тролове. Тук става въпрос за незабавно пресичане на шпионска дейност във вреда на България и задържане на евентуалните й извършители от законоустановените държавни органи- така, че- напъните им да изкарат този мотив… Покажи целия коментар »

Точно така!
Точно така!
28 юли 2021 12:41
Гост

Абсолютно вярно! Всички, които критикуват Тиквата и Каскета, който го пази, са платени партийни тролове!

Ad nauseam
Ad nauseam
28 юли 2021 0:30
Гост

Нова Конституция! Никакви промени и кръпки!

ДБ, няма да ви мине номера с лошите прокурори и добрите съдии.

Не нам!

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 23:07
Гост

Глупаво, тенденциозно и с чисто политически цели е този сигнал. Безмислено. И го знае лицето Бойко Рашков. За друго се стреля във въздуха. Пък и той толко си може. Не се ли промени Конституцията все така ще ви лъжат, балъци! Пък вие им вервайте!

Шиши трол
Шиши трол
27 юли 2021 23:30
Гост

Моля всички Шиши тролове да се придържат към тази най-нова опорна точка. Това, че всички, които критикуват Тиквата и Каскета му, са боклуци е ясно. Трябва обаче да наблегнем на това, че е необходима промяна на конституцията, за което 6а нужни няколко години, както и гласовете на ГЕРБ и ДПС в парламента.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 23:41
Гост

е, как иначе ще стане, бе професоре?

Re:
Re:
28 юли 2021 8:25
Гост

Не промяна, а нова Конституция.

Такива професори тролят тровейки форума.

Чоки
Чоки
27 юли 2021 21:37
Гост

Герберастите вият, защото след каскета, е ред на тиквата. И го знаят.

адвокат
адвокат
27 юли 2021 18:13
Гост

“….В сигнала си Рашков обяснява, че се обръща към Сарафов, защото е ръководител на следствието и заместник на главния прокурор, а останалите прокурори бездействали и били зависими от Гешев…“ с което лицето, подало сигнала, АВТОМАТИЧНО нарушава основни правни ПРИНЦИПИ на наказателния процес и би следвало това да породи съответните негативни правни последици за него. Който разбрал-= разбрал, който не е разбрал- бегом в Търговския дом при колегите- пеналисти на спявка…

адвокат с каскет
адвокат с каскет
27 юли 2021 18:15
Гост

Точно така! Долу Рашков Дамаджаната!

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 18:22
Гост

Долу всички противници на акад. д-р Иван Каскетски, най-изтъкнатият учен, допринесъл за развитието на селския туризъм в България!

адвокат
адвокат
27 юли 2021 18:28
Гост

До “Анонимен
27 юли 2021 18:22“ Съвет пробоно- въпреки, че не съм член на НБПП- прегледайте началните членове на НК, НПК и ЗСВ и тогава остракизирайте правното ми становище.

113
113
27 юли 2021 22:35
Гост

Я си изпий хапчетата, бий си една бърза злабарка и лягай да спинкаш! ОчивАдно е,че мисленето не ти е силна страна!

Приложна каскетология
Приложна каскетология
27 юли 2021 18:09
Гост

По жалбата на Рашков Гешев се самосезира, саморазглежда, самоуважава, самообразува, самообвинява, самоарестува, самоосъжда и самозастрелва.

АМИН

Пижо Пендин
Пижо Пендин
28 юли 2021 8:44
Гост

И най-важното – самозадоволява 😉

НЕ на подмяната от ДБ!
НЕ на подмяната от ДБ!
27 юли 2021 17:57
Гост

Искаме съдебна, а не прокурорска реформа! Съдебна, а прокуратурата да върви на майната си извън съдебната власт.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 18:08
Гост

Това звучи като актуална опорна точка на лайнометите на Шиши.

Re:
Re:
28 юли 2021 0:38
Гост

Тука има два вида корпоративни тролове. Ако не са на Шиши, са на Св. Прокопи. Средно тролско положение няма, а и няма как да има.

За съжаление даже някой да пише свободно и умно, веднага се задушава от дамара.

113
113
27 юли 2021 22:36
Гост

СъдЕБНА реформа ли искаш?

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 16:51
Гост

Нека Рашков обжалва отказа да се образува дело срещу Гешев… пред самия Гешев. Това ще е поредният пирон в ковчега на родната прокуратура по Сталинистки модел. И поредното доказателство, че трябва да бъде отстранен Гешев и променена структурата на ВСС и прокуратурата.

Трябвало да бъде променена структурата
Трябвало да бъде променена структурата
27 юли 2021 17:41
Гост

Ало, пиете ли си хапчетата редовно в ДБ?

Нали ваш Христо я променя и преоблякъл се Илия и пак в тия!

За никакви структури не ми дреме! Нова Конституция и всичкото съдия, прокурори и следовател – на свободния трудов пазар и борса. Ликвидиране на ВСС, ИВСС и Прикриватурата в този й вид, а прокурорите преминават към съдилищата, т.е. така както е било по време на Търновската конституция.

Ad nauseam
Ad nauseam
27 юли 2021 16:00
Гост

Нова Конституция! Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори.

Каскет без адвокат
Каскет без адвокат
28 юли 2021 8:38
Гост

Как да се наредя и аз да получавам кинти за такива коментари някой знае ли? Много блага работа, сигурно и текста готов го получават.

Рада Дълбоката
Рада Дълбоката
27 юли 2021 15:57
Гост

След сарафщината следва логично маджарщината! Специализирана при това.

Тоя не бил компетентен /да, така е, понеже е милиционер/, а онази нямала данни и те така. До второто пришествие и после всичко се погасява по давност.

АМИН

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 15:47
Гост

Бойко Рашков наистина ли твърди, че ЗСРС е специален по отношение на НПК? Бойко Рашков – доцент и университетски преподавател по наказателен процес твърди подобно нещо?! В сигнала на Бойко Рашков няма данни за престъпление! Това го знае всеки, който е наясно с наказателното право. Но PR-ът, който Рашков прави за сметка на Румен Радев, е на много високо ниво! Все пак Бойко Рашков е от ,,старата школа“ и много добре знае как да манипулира обществото. Но явно хората са забравили времето, когато беше начело на НСлС и времената през 90-те години, когато той беше зам-директор и директор на службата.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 16:21
Гост

ЗСРС е специален по отношение на НПК. Глупостите, които господарят ти говори и ти повтаряш, не променят този факт.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 16:28
Гост

Тролче, аз нямам господар, за разлика от теб.

Отиди в библиотеката на СУ и си прочети уроците!

адвокат
адвокат
27 юли 2021 18:05
Гост

“…Бойко Рашков – доцент и университетски преподавател по наказателен процес твърди подобно нещо?! …“ За мен е чест, че точно този не ми е преподавал по наказателно право- обща и особена част и наказателен процес. Да е живи здрав Антон Гиргинов, че ме е научил на истинските наказателно право- обща и особена част, и наказателен процес- нямах никакви оплаквания от него в качеството му на преподавател и ме научи да мисля по правилния юридически начин.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 18:12
Гост

Не само Гиргинов, Филчев също (оня другия, който не си пие хапчетата)! И всички останали, които все още не са дръзнали да клатят статуквото на ГЕРБ и ДПС!

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 19:22
Гост

Така е. Смешно е, когато някои говорят, че ЗСРС е специален по отношение на НПК и не правят разлика между „данни“ и „веществени доказателствени средства“.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2021 10:49
Гост

И 30 мнения да си напишеш, в които се съгласяваш със себе си, няма да се промени реалността.

Невена Кокинова
Невена Кокинова
27 юли 2021 15:39
Гост

Момчето с каскета си отива. Българска класика.

Александър Йорданов
Александър Йорданов
27 юли 2021 15:37
Гост

Днес е страхотен ден за българската демокрация.

Позор! Оставка! Затвор!
Позор! Оставка! Затвор!
27 юли 2021 15:30
Гост

Народът ги плюе, те викат „Я, дъжд вали!“

Приложна каскетология
Приложна каскетология
27 юли 2021 15:23
Гост

Сарафов, как е сега? Супер е, нали?

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 15:22
Гост

Отлично формулирани обвинения. За съжаление родната прокуратура е в плен за задкулисието и няма кой да повдигне обвинения на главните престъпници. Защото има ли обвинения, една ли ще се намери съдия, който да не издаде осъдителна присъда. Затова е голямото квичене на санкционираните по „Магнитски“, защото знаят, че ако има кой да им повдигне обвинения, те гарантирано отиват на екскурзия при бай Ставри.

Magistra vitae
Magistra vitae
27 юли 2021 15:15
Гост

Крайно време бе да се тества пред всички „системата“.

просто питам
просто питам
27 юли 2021 15:14
Гост

А и на този „убавец“ откъде му е дипломата „по право“?

Смислов
Смислов
27 юли 2021 15:13
Гост

ШАХ и МАТ

Сиси
Сиси
27 юли 2021 15:02
Гост

И нека изчегъртването да започне сега.

Lаslo
Lаslo
27 юли 2021 15:03
Гост

На всяко прасе му идва Коледата

Павлова
Павлова
27 юли 2021 14:58
Гост

Гешев надали ше се махне след тоя сигнал. Много шум за реклама на Радев преди изборите за президент.

FIN
FIN
27 юли 2021 15:17
Гост

Даже и да е така! Инициативата си заслужава. Похвално. И резонно.

Mavri
Mavri
27 юли 2021 14:58
Гост

Айде да видим какво ще стане.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 15:00
Гост

Нищо не може да стане, защото нито нарушение има, нито престъпление. Който говори противното, не е наясно с наказателното право!

Аааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа
Аааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа
27 юли 2021 15:18
Гост

И нарушения има, и престъпления има!

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 15:49
Гост

Ясен си ми колко си в час с наказателното право, ако смяташ, че наистина има данни за престъпление.

Христакиева
Христакиева
27 юли 2021 14:57
Гост

Излагация. Пълен цирк.

Хари
Хари
27 юли 2021 15:04
Гост

Както обикновено. Пълна излагация.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 15:20
Гост

Трябва да бъде въведен нов термин за излагация, в градация след „пълна“ – каскетна излагация по Гешевски.

Denica F
Denica F
27 юли 2021 14:57
Гост

Пълно мазало с тоя Гешев. Да се беше махнал, като човек

Лозан
Лозан
27 юли 2021 15:05
Гост

За това се искат топки и достойнство.

Симо
Симо
27 юли 2021 15:07
Гост

Които каскетът очевидно няма.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 14:57
Гост

С тези доводи по-добре Рашков да отвори някои друг учебник по право и да си навакса пропуските в университета! Смешна работа!

Йосиф
Йосиф
27 юли 2021 15:09
Гост

Най- добре. Няма никакви сериозни аргументи.

Лимоновски
Лимоновски
27 юли 2021 14:56
Гост

Нарушения има, но надали ще си тръгне Гешев.

Fiki
Fiki
27 юли 2021 15:10
Гост

Абсурд! Той е изключително нагъл.

Cerkov
Cerkov
27 юли 2021 14:56
Гост

За мен и гешев и Рашков са един дил дренки

Englishman
Englishman
27 юли 2021 14:55
Гост

Нищо няма да стане

Ще стане, ще стане!
Ще стане, ще стане!
27 юли 2021 15:19
Гост

Като не искат да отстранят Гешев, ще си ходят вкупом! Като вкупом съгрешили.

Podmol
Podmol
27 юли 2021 14:54
Гост

Според мен определено трябва Гешев да си ходи

умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
27 юли 2021 14:54
Гост

Милиционер до милиционера. Школата на КГБ в действие. Сарафов, който може да прецака го е прецакал. Само и само да оцелее. Шутка гражданино Началник.

Oblena
Oblena
27 юли 2021 14:54
Гост

Айде айде. Рашков иска просто защото иска да се мазни на народа. Не че нещо повече е.

Laslo
Laslo
27 юли 2021 15:11
Гост

Така е.

Острена
Острена
27 юли 2021 15:21
Гост

Вижда ви се края. С онова между краката.

Джак
Джак
27 юли 2021 14:53
Гост

Бе той Рашков иска маа… Нещо не става

Lozan
Lozan
27 юли 2021 15:13
Гост

Дано пък да му се получи този път.

FIN
FIN
27 юли 2021 15:22
Гост

С искания до Цариград се стига! Пък после да му мислят онези в Парламента, както казваше Пилат.