Посланик Мустафа се срещна с Естефания Мелендес посланик на временното правителство на Венецуела в България, съобщава американското посолство в София. Посланик Мелендес приветства подкрепата на САЩ, както и на редица европейски страни, изразена в неотдавнашната Съвместна декларация за подкрепа на демократичния преход във Венесуела, като решение на политическата криза в страната, и поддръжка за свободни и честни президентски избори. Посланиците също така обсъдиха тясното си сътрудничество с българските власти по отношение на незаконните венесуелски финансови средства, които бяха замразени в България, добавят от посолството на САЩ. Срещата е била на 20 август, но за нея се съобщава едва в понеделник.

„Сега“ припомня:

Съединените щати предложиха преди два месеца план за споразумение във Венецуела, който предвижда създаването на временно правителство с представители на опозицията и настоящото правителство, както и последваща отмяна на санкциите. Това обяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео, говорейки пред репортери в Държавния департамент.

„Представяме нов механизъм, пътят към демокрацията, за разрешаване на кризата във Венецуела“, каза шефът на американската дипломация. Според него Съединените щати предлагат да се създаде „държавен съвет, който ще служи като преходно правителство до“ президентските и парламентарни избори. В него ще бъдат включени както представители на венецуелския лидер Николас Мадуро, така и членове на опозицията.

В същото време Мадуро и опозиционният лидер Хуан Гуайдо трябва да признаят, че преходното правителство е „единствената изпълнителна власт през преходния период“. Ако всички условия, предложени от американската страна, са изпълнени, „всички санкции на САЩ ще бъдат отменени“, добави Помпео. Ръководителят на Министерството на външните работи на САЩ включи в тези условия потвърждение от чуждестранни наблюдатели в Боливарската република за „свободни и честни избори“, както и за „изтеглянето на чуждестранните сили за сигурност“.

БЪЛГАРСКА ВРЪЗКА

Новината за българска връзка в източването на ресурси от Венецуела дойде през февруали 2019 г. Тогава венецуелският опозиционен депутат Карлос Папарони написа в Туитър, че държавната компания „Петролеос де Венесуела“ (PDVSA) се е опитала да изнесе държавни средства в България, след като на 28 януари с.г. САЩ наложиха на латиноамериканската държава тежки финансови санкции, чиято цел е да блокират достъпа на обявения за нелегитимен президент Николас Мадуро до приходите от продажба на петрол.

Според Папарони петролният монополист иска да използва финансова къща в България, за да продължи да краде парите на Венецуела. „Вече се свързахме с България!“, написа още Папарони и увери, че изнасянето на пари ще бъде преустановено незабавно.

Тогава от външното министерство в София коментираха, че няма постъпила информация от Венецуела за паричен трансфер.

Пак по онова време стана ясно, че държавната петролна компания PDVSA на Венецуела е поискала клиентите на нейните смесени дружества да депозират приходите от продажба на петрол в наскоро открита сметка.

По същото време се случи изненадваща среща между премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешния министър Младен Маринов с американския посланик Ерик Рубин, след която се заговори за сигнал за пране на пари, дошъл от американските спецслужби. Тогавашният главен прокурор и настоящ шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров обяви, че парите са били трансферирани по банкови сметки в неголяма българска банка с български собственици на името на адвокат.

Информацията за парите била получена от САЩ по дипломатически и по оперативен път. Милионите са постъпвали от държавната компания „Петролеос де Венесуела“ (PDVSA) по доверителната сметка на адвоката, след което са били трансферирани по банкови сметки в други страни на недействителни според прокуратурата основания – например за финансиране на венецуелска спортна федерация, за купуване на храни и др. Пред Би Ти Ви Димитър Лазаров, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията за контрол над службите за сигурност, заяви, че тогава по сметката са замразени 60 млн. евро.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar