Не трябва да се прекратява предсрочно мандатът на главния прокурор Иван Гешев и на председателите на ВАС и ВКС – Георги Чолаков и Лозан Панов. Това би било лошо посегателство на придобит статут. Такова е личнота мнение на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Той го изрази по повод на интервюто на своя колега от ГЕРБ Красимир Ципов пред „24 часа“ в понеделник. В него юристът и бивш зам.-министър на вътрешните работи лансира идеята заедно с приемането на нова конституция Великото народно събрание да обсъди и дали да бъдат прекратени предсрочно мандатите на 3-мата големи в съдебната власт.

„Този въпрос

трябва да се

реши от

конституционния

законодател

По тази причина не сме посмели въобще да пипаме. Имахме готовност с текст, че мандатите отпадат, но нека това да го прецени конституционният законодател“, коментира вчера министър Кирилов пред „24 часа“.

Заедно с приемането на новата конституция и предложението за разпускане на ВСС възможностите пред Гешев, Чолаков и Панов са две – или предсрочно напускане на постовете, или довършване на мандатите, но съкратени на 5 от 7 години.

Ако тази хипотеза стане факт, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов трябва автоматично да напусне поста, защото е там от 10 февруари 2015 г., или вече 5 г. и 6 месеца.

Председателят на Върховния касационен съд Георги Чолаков е на поста от 22 ноември 2017 г., или 2 г. и 9 месеца, а при 5-годишен мандат Иван Гешев ще остане главен прокурор до края на 26 ноември 2024 г. вместо до 26 ноември 2026-а, както е по сегашните правила.

„Фактическият състав се регулира от закона, който е действал по времето на неговото възникване, затова смятам, че справедливото правно решение е да си довършат мандатите по сегашния ред.

Не искам въобще

да се прокарва

мисълта, че тези

изменения биха

засягали по

някакъв начин

Лозан Панов

Той трябва да си довърши мандата“, коментира още правосъдният министър.

Кирилов обясни, че няма да присъства на срещите, организирани от ГЕРБ с другите парламентарни групи, въпреки че е бил един от юристите, работили по законопроекта за нова конституция.

За довършване на мандатите на Иван Гешев, Лозан Панов и Георги Чолаков се обяви и зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов. От друга страна обаче, от ВМРО били привърженици на идеята, че всеки изборен орган трябва да има вариант, по който да бъде отзован и да бъде прекратяван мандатът.

Място за такова правно решение трябва да се намери в конституцията, коментира Веселинов пред „24 часа“. Освобождаването на поста главен прокурор би удовлетворило едно от исканията на протеста, но

решението не

трябва да

обслужва

желания на

дадени

обществени

групи,

допълни той.

За запазване на мандата на тримата големи в съдебната власт е и зам.-председателят на правната комисия и депутат от НФСБ Христиан Митев: „Не смятам, че е добра идея да бъдат прекратявани мандати на лица, които са изминали през съответната законова процедура през времето, когато е действала сегашната конституция“.

„Позицията на БСП бе изразена след заседание на Изпълнителното бюро миналата седмица и тя е да не влизаме в никакви разговори за промени в конституцията или Велико народно събрание“ – с тези думи червеният юрист Филип Попов отказа коментар.

От ДПС се въздържат все още да говорят по темата с новата конституция. Въздържаха се и по въпроса за мандатите, след като „24 часа“ се свърза с пресцентъра на партията. Предстои движението да вземе решение – най-вероятно в началото на новата сесия на парламента.

От прокуратурата, ВКС и ВАС не коментираха хипотезите.

Главни прокурори и върховни съдии си тръгват по-рано, но заради други постове

Мандатите на двамата предшественици на Иван Гешев като главни прокурори бяха прекратени предсрочно, но по различни причини, които не са свързани с промяната на основния закон. Сотир Цацаров например беше освободен от Висшия съдебен съвет три седмици преди края на мандата си по негово желание – за да стане председател на антикорупционната комисия в края на м.г. Така наследникът му Иван Гешев застъпи по-рано като главен прокурор. Цацаров работи в сътрудничество с прокуратурата по стотици преписки и дела за отнемане на незаконно придобито имущество, много от които са започнати, докато беше главен прокурор.

Преди това Борис Велчев отново напусна поста на върха в прокуратурата предсрочно. Преди да го изберат, беше преподавател по право и член на правния съвет на президента Първанов. Около 2 месеца преди преди да изтече мандатът му като главен прокурор, той е избран от квотата на президента Росен Плевнелиев за член на Конституционния съд.

Сменя тогата на 1 ноември 2012 г., а заместникът му Бойко Найденов довърши мандата му като изпълняващ функциите главен прокурор.

През ноември 2015 г. Борис Велчев е избран за председател на КС, а през 2018 г. – и за втори мандат.
Преди него главните прокурори, избрани по сега действащата конституция, бяха на поста през целия 7-годишен мандат. Никола Филчев е от 18 февруари 1999 до същата дата на 2006 г. Преди мандата като обвинител №1 е съдия във Върховния съд, а след това е назначен за посланик в Казахстан. Покойният Иван Татарчев, който произнесе крилатата фраза „Над мен е само Господ“, е първият главен прокурор, избран след гласуване на конституцията от 1991 г., и беше на поста от 19 февруари 1992 г. до същата дата на 1999 г.
Сред председателите на ВКС също има такъв с предсрочно прекратен мандат. Това е Румен Янков, избран през 1996 г., когато се случва разделянето на Върховния съд на касационен и административен. На 4-ата година Янков е освободен от ВСС, за да стане съдия в КС. Наследникът му Иван Григоров и предшественикът на Лозан Панов – Лазар Груев, изкарват пълни мандати.
Първият председател на ВАС Владислав Славов също напуска предсрочно поста си през 2003 г., но само с няколко месеца, и отново за да попълни квотата на КС. И наследникът му Константин Пенчев освободи председателското място предсрочно, за да стане омбудсман. Георги Колев изкара пълния си мандат преди избора на Георги Чолаков, който е начело на ВАС от 2014 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar