Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова е изпратила открито писмо до президента Румен Радев с призив да се възползва от конституционните се правомощия да инициира референдум. Утре тя ще внесе писмено становище за това в президентството и ще даде брифинг от 11.00 часа пред сградата, съобщиха от пресцентъра на „Изправи се БГ“.

В отвореното писмо Манолова призовава президента да се възползва от конституционното си право да поиска свикване на референдум за промените в Конституцията, вместо те да се правят само от настоящото мнозинство на ГЕРБ и то „при изчерпан кредит на доверие от гражданите и под диктовката на сенчести кръгове“.

Манолова посочва и шест въпроса на „Изправи се.БГ“, които да бъдат предмет на референдума, свързани с независимостта на съдебната система, реформата в нея, разделението на властите, широкото гражданско участие във властта и защитата на природата.

Мая Манолова отправя апела за референдум с оглед на законовото право на президента, МС и една пета от народните представители да внесат подобно искане, уточняват от пресцентъра.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar