Независимо дали ще са редовни, или предсрочни, бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов със сигурност ще се яви на следващите парламентарни избори. Ще го направи с „Републиканци за България“ – това е името на новата му партия, чието учредяване е насрочено за 27 септември.

Инициативният комитет ще се събере седмица преди това. Засега не е ясно само мястото на учредителния форум, но със сигурност няма да е НДК, защото също на 27 септември там ще се проведе 50-ят конгрес на БСП.

Ако предсрочни избори изпреварят учредяването на новата му формация, Цветанов има резервен план – ще се яви с регистрацията на 2 вече съществуващи малки партии, които ще се обединят в коалиция под името „Републиканци за България“, научи „24 часа“. Така направи царят през 2001 г., когато използва никому неизвестните дотогава Партия на българските жени на Весела Драганова и Движение за национално възраждане „Оборище“ на Тошо Пейков, като тяхната коалиция стана мандатоносител на кабинета „Сакскобругготски“.

Компас със стрелка, сочеща на запад, ще е логото на партията, показа Цветанов в ефира на bTV. Ще се финансира от дарения на членове и симпатизанти. Като десноцентристка с евро атлантически възгледи бъдещият лидер на партията я вижда твърдо в ЕНП. Той намекна и за възможна коалиция с „Демократична България“, като подчерта, че също е за съдебна реформа и върховенство на закона. Не изключи и други възможни коалиции „на принципна основа“. Съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов бе сред гостите на едно от последните събития на организацията на Цветанов – Евроатлантическия център за сигурност.

Цветанов подкрепял протестите и искането за оставка на Борисов и кабинета му. А въпросът с оставката на главния прокурор можел да бъде решен при нов парламент и съответно следващ ВСС. Според Цветанов трябва да се заложат и законодателни възможности за отзоваване на главния прокурор.

500 хил. гласа вече е таванът на ГЕРБ според човека, който 10 години отговаряше за изборите в партията. Пазел си 9-те часовника – за 9 победи на вота, които му подари Бойко Борисов след традиционните басове между двамата, но скоро не ги бил поглеждал. Цветанов очаквал около половин милион избиратели и зад своя проект.

Той отрече някога да е влизал в спалнята на Борисов в „Бояна“. „Хората, които са посещавали премиера в неговата резиденция, знаят, че НСО стоят на вратата и ако някой е отишъл по-рано, винаги влиза в холната част, където се провеждат и съответните срещи“, разказа Цветанов. Така че снимките са направени от жена, предположи той. Аудиозаписите пък по-скоро били достоверни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar