Така направеното предложение на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за реформа на съдебната власт в частта му за главния прокурор издава страх, е мнението на съдия Мирослава Тодорова.

„В изказването на министър-председателя са цитирани стандартите, които засягат съдиите, но не са цитирани стандартите за прокуратурата и главния прокурор. Това показва страх. Политическата система, която сама произведе прокуратурата такава, каквато е в момента, и главния прокурор такъв, какъвто е – без ясни механизми за отчетност и отговорност, започва да се страхува от основния инструмент, който ползваше в определени ситуации за политическа дейност“, заяви Тодорова в предаването на Би Ти Ви „120 минути“.

Според нея в направеното предложение за свикване на Велико народно събрание и нова Конституция има добра новина.

„Добрата новина е, че темата за съдебната реформа вече е поставена по начин, който не позволява отстъпление, включително от министър-председателя и управляващата партия“, смята Мирослава Тодорова. Посочи обаче, че „тази конституционна аритметика, която ни предложи министър-председателят също е незадоволителна“, защото идеите за съдийските и прокурорски съвети не съответстват на предложеното на Венецианската комисия.

„Съдиите, избрани от съдии пак ще бъдат малцинство, защото председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд няма да бъдат избрани от тях. А по същество логиката е следната – всички важни решения да бъдат взимани, без да може да бъде преодоляно именно това мнозинство на съдии, избрани от съдии“, коментира Тодорова.

Според нея мандатът на главния прокурор може да бъде намален от 7 на 5 години и от обикновено Народно събрание, но изрази мнение, че мандатите на председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд не бива да бъдат променяни. „Мандатите не са случайно избрани числа. Това е т.нар. противодействие и противотежест“, обобщи Мирослава Тодорова.

На въпрос подкрепя ли протестите тя посочи, че като съдия не бива да взема страна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar