Започва масов контрол за изпълнението на противоепидемичните мерки. А от утре връщат задължителното носене на маски на закрити обществена места – кина, театри, спортни зали, магазини, търговски центрове и др. Изключения се допускат само в местата за хранене и питейни заведения.

Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов, членове на Националния оперативен щаб и медици.

Връщането на маските се случва след като статистиката за две седмици показа това, което „Лекс“ прогнозира – че тоталното разхлабване на мерките ще доведе до втора вълна на вируса (повече за прогнозата ни виж тук  и тук).

С издадените часове по-късно от Ананиев две нови заповеди (виж тук и тук) обявените мерки бяха облечени нормативно, но от тях стават известни и други изисквания, които министърът не огласи. Сред тях например е това за спазване на поне 1,5 м физическа дистанция от хората (които не са от едно семейство или домакинство) на открито. Като специално са дадени примери с паркове, улици и автобусни спирки. Там носенето на маска или шлем е препоръчително.

Освен това всички работодатели се задължават също да гарантират дистанция от 1,5 м между служителите си и да им осигурят предпазни средства в зависимост от спецификата на работата.

Освен задължителното носене на маски на закрито, здравният министър обяви, че се въвеждат и изисквания за посещаемостта на различни мероприятия. На футболни мачове ще се позволява да влизат до 1000 души на сектор, като се спазва и физическа дистанция. „При останалите спортни състезания на открито пълняемостта трябва да е до 50% или през седалка“, каза Ананиев и допълни, че до края на седмицата ще бъде взето решение дали да бъде удължена извънредната епидемична обстановка, която засега е до 30 юни.

При организиране на мероприятия на закрито трябва да се използва до 50% от капацитета на съответната зала. Тази мярка ще важи за всякакви събития и заведения – развлекателни, спортни и др., провеждани на закрито. Освен задължителното носене на маски, трябва да се спазва дистанция от 1,5 м в магазини, молове и други търговски обекти. Работещите там също трябва да са с предпазни средства.

Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев подчерта, че ситуацията на Балканите е сходна и изнесе данни, че в Северна Македония има 45,6 заболели на 100 000 души, следва Албания с 12,9, Босна Херцеговина – с 11,9, Турция с 10,7, България с 8,3.

„Дали това е втора вълна, или е просто повишаване на броя на случаите на базата на поведението на хората, които приеха, че всичко е приключило, искаме да държим под контрол инфекцията. Досега говорихме за трите „Д“ – дистанция, дезинфекция, дисциплина, сега към тях искаме да добави едно „К“ – контрол, защото се оказа, че не можем да разчитаме на съвестта на хората. С огромно съжаление го казвам“, заяви той.

Здравният инспектор критикува ГЕРБ и БСП, които са провели събирания без да спазват дистанция и да се носят маски. Затова и двете парии ще бъдат глобени с по 3000 лв. Глоба ще има и за Националния стадион „Васил Левски“, защото макар формално на мача между ЦСКА и „Левски“ в събота да е бил спазен процентът на допуснатите до трибуните, те са се скупчили на едно място и не са спазвали дистанция.

В София контрольори и полиция ще следят за маските в транспорта и на закрито

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че започват масови проверки в градския транспорт. Тя посочи, че досега е имало три екипа от контрольори и общински полицаи, които са обикаляли. Те обаче са предпочитали да съставят само предупредителни протоколи на нарушителите, а са издали едва 16 акта, с които са наложени минималните глоби от по 300 лв. Сега обаче тактиката ще е друга и ще се налагат глоби. В контрола ще бъдат мобилизирани и полицаи от районните управления.

Фандъкова е възложила на директора на „Центъра за градска мобилност“ да разшири местата за продажба на билети и да бъдат включени още 200 пункта на Спортния тотализатор и пощите. Докато това стане, от утре, билети ще се продават и от контрольорите.

От правителството днес посочиха, че срещата с лекарите, довела до връщането на маските, е свикана от Борисов „във връзка с актуалната ситуация с разпространението на COVID-19“, а в нея са участвали Ананиев, Ангел Кунчев, Тодор Кантарджиев, директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев, директорът на Александровска болница Костадин Ангелов и шефът на Университетската акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” Иван Костов.

Тя идва след две седмици на устойчив ръст на заболелите от коронавирус. „На премиера Борисов беше докладвано, че обстановката се следи изключително внимателно и в този контекст започва масов контрол за изпълнението на противоепидемичните мерки“, посочват от пресслужбата. И съобщават, че Борисов за пореден път е изтъкнал, че опасността от COVID-19 не е отминала и че най-важното е да се спазват физическа дистанция, дисциплина и стриктна дезинфекция. В момента носенето на маски на закрито не е задължително, освен в масовия транспорт, болниците и аптеките.

 

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Горки
Горки
22 юни 2020 19:24
Гост

Цялата тази истерия е антинаука и антиваксърство . НЯМА КАК ДА СЕ СПРЕ ПОДОБЕН ГРИПЕН ВИРУС ПРЕДАВАН ПО ВЪЗДУШНО-КАПКОВ ПЪТ . Да не сме спрели грипа – той е всяка година . Какво постигнахме с 2 месеца антиваксърство и олигавени маски ? Отложихме заразата и тя дойде през лятото , а междувременно икономиката бавно , но сигурно се скапва. КОВИД може да има още 10 години и ако сме много „старателни“ ще стигнем до заплати по 20 евро като през 1997 г. Тогава хората пак ще излязат по улиците…..и ще хванат КОВИД 2029 . Не съм любител на конспиративни теории… Покажи целия коментар »

Гост
Гост
22 юни 2020 21:16
Гост

Най-после един рационален и разумен коментар!
Друго си е да можеш да мислиш! (thumbup)

Далаверо
Далаверо
22 юни 2020 18:48
Гост

Толкова ли е трудно да се досети човек, или гербавите не са продали планираното количество маски, или искат на налапат още милиарди от ЕС, освен досега обещаните 13. Или и двете заедно.Ковида умира след 5-6 секунди на открито в тая жега, ама не- имало заразени. Кои са заразени- перушенски тъмнокожи евангелисти и други, взели по някой лев. И яко издаване на смъртни актове с причина ковида, пак срещу стимули за издалите ги.

Top
Top
22 юни 2020 19:14
Гост

Не само, не само, и писиар тестовете се продават, 100 лева, къде ти маски по 5 лева. Тези горе на снимката знаят.

Radosveta
Radosveta
22 юни 2020 12:32
Гост

За тия към Гърция – и да се пъчите как няма да стъпите на родното черноморие, скоро няма да има къде другаде да стъпите. Защото Гърция като и писне и ще дръпне завесата, защото ние сме опасни сега. И тогава не Ангелкова, а Гърция ще ви забрани да ходите там

МЕЧ
МЕЧ
22 юни 2020 13:30
Гост

Уважаема Радосвета, ние не се пъчим. Ние просто не ходим на родното Черноморие. И Ангелкова няма как да ни забрани да ходим в Гърция. Дори да затворят границата, пак няма да отидем на нашето море.

Попов
Попов
22 юни 2020 12:31
Гост

Няма как да се оправим ако няма рестриктивни мерки. И да мрънкат и да не мрънкат.

Жоро
Жоро
22 юни 2020 16:42
Гост

Хахха, и какви трябва да са тия рестриктивни мерки?? Ако не сте разбрали корона вирус има отдавна още от 1931г. и после 1946г по кокошките!

Отваряш един ветеринарен учебник по вируси и четеш!
Вируса го искараха толкова страшен че е по-страшен от туберколозата, от хепатита и още други заразни болести!

Cancurov
Cancurov
22 юни 2020 12:31
Гост

Вълната сами си я направихме да му се невиди. БСП депутатина е сновал сред хора цяла седмица. За Гришо и снимките с фенове и какво ли още не да не говорим

Деница Р
Деница Р
22 юни 2020 12:30
Гост

БЕ какви мерки бе, те не знаят колко дни е карантината и от кога. Личните лекари не знаят. Води се 14 дни след направа на теста. Ама теста като го н аправиш днес – резултата излиза след ден два. Как така има случай на база на тестовете от деня? Кой ден? Те резултатите масово излизат до 2 дни. Значи си в графата сряда, не понедленик ако имаш

Haralampi
Haralampi
22 юни 2020 12:29
Гост

Смятах, че втората вълна ще дойде със студеното време и сезонния грип. А сега се оказва, че втората вълна си я направихме сами, като решихме, че всичко ни се е разминало и е отминало

Осморката
Осморката
22 юни 2020 12:29
Гост

Второвълнови ли сме вече. Значи за есента ще има трета или ще е още втората, че се обърках вече

Анонимен
Анонимен
22 юни 2020 12:28
Гост

Знаех си, че ще стане така, както потвърди и д-р Михаил Околийски.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2020 12:29
Гост

След дъжд -качулка. Не трябваше въобще да отхлабват мерките.

Кики
Кики
22 юни 2020 12:26
Гост

Борисов хем знае, че опасността от COVID-19 не е отминала, хем не затяга мерките.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2020 12:27
Гост

Какво му пука на него.Само ръси мозък, ама нали си се вози в кола всеки ден.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2020 12:23
Гост

А, сетиха се! Да минат да видярт какво се случева в градския транспорт.

анонимен
анонимен
22 юни 2020 12:02
Гост

А дискотеките и баровете си работят, моловете се обикалят без маски – въобще животът си продължава, все едно няма пандемия и заразените са един-двама. Чудно

анонимен
анонимен
22 юни 2020 12:06
Гост

На дискотека не ходя, но ме интересува там как точно влиза въздух. Климатиците работят ли, разпространяват ли гадости и т.н.

Лили
Лили
22 юни 2020 12:24
Гост

По заведенията е абсолютно същото. Дори дистанция не спазват.

Каролина
Каролина
22 юни 2020 12:00
Гост

И как точно ще се осъществява контрола и на какво. Останаха трите Д-та на Борисов – дистанция, дисциплина и дезинфекция. Ще ходят по улиците с линийка ли, ще бият с пръчка при неспазване на дисциплината или пък може би с UV лампа ще следят ръцете на хората дали са дезинфекцирани.

аз съм прост
аз съм прост
22 юни 2020 11:56
Гост

А къде спахте досега? Разчитали на съвестта на населението. Ми нали същият този наш премиер каза аз съм прост и вие сте прости, от човек, който си носеше маската на брадичката, като лигавник, какво да очакваш

анонимен
анонимен
22 юни 2020 12:08
Гост

Така е – прост народ прост лидер на партия/премиер избира. Нищо добро не ни чака с тези горе

Анонимен
Анонимен
22 юни 2020 11:52
Гост

Вече почти никой не ходи с маска в градски транспорт. Има по-масово носене, когато се возят хората, прибиращи се от работа от офиси и институции и това е. Наложи ми се да пътувам през дена и е пълна вакханалия! Особено младежите. Признавам, че ми дойде да обърша по един шамар на всичките

действителен случай
действителен случай
22 юни 2020 11:54
Гост

Да се включа и аз с лични впечатления. Пътувам в трамвай 8 до Съдебната палата. И гледам на една седалка – контрольорка в пълно бойно снаряжение, униформа, апаратче за проверка. И какво – без маска! Поколебах се дали да я снимам, но признавам, че отивах на дело и не исках да си вдигам кръвното преди зала и се отказах

анонимен
анонимен
22 юни 2020 12:05
Гост

Не само младежите. Моите впечатления са, че неспазващите мерките са в двете крайни възрастови групи – младежи и старци. Оня ден един възрастен човек се навря на опашката в аптеката без маска и без да спазва дистанция. Подобен случай с възрастна двойка имах и в магазина, където маската е препоръчителна, но все пак дистанцията е задължителна, не ли?

Нина
Нина
22 юни 2020 12:09
Гост

А като им направиш забележка се сърдят, нали. Ама следващият път ще вляза в магазина с надпис „Ковидка“, да видя дали някой ще ме приближи

Чукча
Чукча
23 юни 2020 14:24
Гост

Е след като сте юрист, малко не ти ли е…..съвестно да снимаш някого? Има и обратна страна. Не всичко става със снимки. Вие как бихте се почувствали да си бъркате в носа и някой да те снима? Не че оправдавам служителя. Но снимането е мисля противозаконно?!?!?

нещастници
нещастници
22 юни 2020 11:47
Гост

Какво ще контролирате, бе, нещастници? Мерките, които ги няма? Не втора вълна, ами реално сега е истинската среща на българите с вируса, помнете ми думата