В супермаркетите все по-често влизат хора без маски или такива, на които носът им е открит, по примера на премиера Бойко Борисов. На мачовете феновете стоят един до друг и дружно подкрепят отбора. В градския транспорт също все повече хора са без маски или с открити носове. Още преди време в заведенията, чиито площи се водят открити, но всъщност са плътно затворени с прозрачни пластмасови прегради, хората си контактуваха масово на сантиметри един от друг.

Всичко това е страхотно – свободата се връща! Само дето коронавирусът не е уведомен, че трябва да се съобразява с това и да не се предава от човек на човек…

Като тръгнат и полетите, като пристигнат и чужденците, когато официално отпаднат мерките на 15 юни и останат само социалните…

Вярно е – през лятото в умерения пояс активността на вируса намалява. Слънцето го унищожава, влажността се увеличава, а специалистите смятат, че това не му се отразява добре. Температурите предполагат хората да стоят навън. Прозорците са отворени, което също намалява възможността от зараза. До тук добре. Но увеличените преки контакти от близко разстояние работят за увеличаване на възможността от заразяване.

България е особен вид правова държава – тук какво казва премиерът е нещо, което на практика има най-голяма юридическа сила и хората най-много с него се съобразяват. Затова той трябва да внимава какво говори. Само един негов коментар за недомислия в заповедта за носене на маски на закрито и за отпадане на всички мерки след 15 юни доведе до промяна в нагласите и поведението на немалко хора.

В последните дни заразените започнаха да се увеличават и то при намаляване на броя на изследваните. Дано да е временно. Да, повечето заразени били в клъстери, заразата не се разпространявала дифузно. Но вирусът е нов и вече поднесе достатъчно изненади. Не е ли добре да сме по-внимателни. Дали да не останат маските и на носа в супермаркетите и в градския транспорт. Сега ли е точно времето за публика на футболните мачове и не е ли по-добре държавата да окаже помощ на клубовете, а срещите да се излъчват в интернет.

Не може да се отрече – до този момент България се справи отлично, благодарение и на експертите, и на правителството. Това е безспорно. Голямо положително въздействие срещу разпространението на вируса имаше обявяването на извънредно положение – това стресна всички. Чисто правно можеше спокойно да се мине и без извънредно положение – можеха да се вземат абсолютно същите мерки и по силата на Закона за здравето, и по Закона за защита при бедствия. Но както казах, ние сме особен вид правова държава и хората много се вслушват в това, което правителството и премиерът казват и в начина, по който го казват.

Вирусът обаче е подвеждал много авторитетни хора и винаги може пак да ни поднесе изненада, а примерите са красноречиви:

  • На 10 февруари президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви: „До април или през април, топлината като цяло убива подобни вируси” и добави „Това ще е нещо хубаво”. Да, щеше да е хубаво. Само дето вирусът не само не изчезна до април, а поставя рекорд след рекорд в САЩ доста време след април.
  • На 29 февруари ген. Венцислав Мутафчийски каза прeд bTV: „Кoрoнaвируc e инфeкция, кoятo пo нищo нe ce рaзличaвa oт ocтaнaлитe ocтри рecпирaтoрни зaбoлявaния и дaлeч пo-oпaceн e грип тип Б, кoйтo в мoмeнтa идвa, oткoлкoтo кoрoнaвируca“.
  • На 24 февруари проф. Тодор Кантарджиев каза, че тестът за коронавирус се прави само по лекарско предписание на лежащо болен пациент, с температура над 38,5 градуса и симптоми за начална пневмония. Така не се изследваха носители на коронавируса с по-леки симптоми.
  • Световната здравна организация не препоръча спирането на пътническите полети с Китай през януари, както направи например Виетнам. Непредприемането на такава мярка стана една от основните причини за разпространяването на коронавируса по целия свят.
  • Едва преди два дни – на 6 юни, Световната здравна организация препоръча носенето на маски на обществени места, където има риск от разпространение на COVID-19 и ако е трудно да се пази физическа дистанция. Като най-рискови остават общественият транспорт, магазините и други затворени места. Досега СЗО препоръчваше носене на маски само от заразените.

 

 

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:30
Гост

­­Г­­о­р­е­щ­­и­­ ­­м­­о­м­­­и­­­ч­е­­­т­а­­­ ­в­­и­­­ ­о­­ч­а­к­­­в­а­­­т ­-­-­-> https://nu21.fun/girl?42903

Jasonlee
Jasonlee
25 декември 2023 8:28
Гост

Мисля, че все още е необходимо да се носи маска през зимата, защото тя може да осигури топлина и да предотврати респираторни заболявания. Може би можете да научите от тази статия (https://www.zxmedppe.com/8-things-you-should-know- за -маски за лице/), за да научите за някои от предимствата на носенето на маски.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2020 8:44
Гост

Написаното в статията започна да се сбъдва – днес, 9 юни, има 83 заразени и те превишават повече от 2 пъти 39-мата изрекувани.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2020 13:44
Гост

За мен написаното е доста балансирано. Не се отричат успехите. Но определено се насочва вниманието към избягване на крайностите – да не стане като в Македония. Цитатите накрая са много показателни, че коронавирусът все още е непредвидим.
А и нормативните актове на МЗ, които законът обяви с фикция за общи, са толкова объркани и непрекъснато изменящи се, че е нормално не те да се спазват, а да се слуша какво казва премиерът. А той трябва по-внимателно да казва някои неща за пандемията.

Корнелия
Корнелия
08 юни 2020 14:05
Гост

Той никога не е бил внимателен в изказванията си. Напротив- рязък и груб.

Utralisk
Utralisk
08 юни 2020 12:10
Гост

ЛЕКС постепенно се превръща мисля в пряпорец на ГЕРБ-ерщината и тъпотията, за съжаление, с подобни статии…

наблюдател
наблюдател
09 юни 2020 7:36
Гост

НАПРОТИВ ! НЯКОИ ПУБЛИКАЦИИ ПРЕДИЗВИКВАТ РЕАКЦИЯТА НА ИСТИНСКИ МИСЛЕЩИТЕ, КОЕТО Е ВАЖНО ЗА БЪДЕЩЕТО НИ КАТО НАРОД.

Адвокат Гигова
Адвокат Гигова
08 юни 2020 11:46
Гост

Поздравления за Лекс.бг за принципната и отговорна позиция!

Анонимен
Анонимен
08 юни 2020 11:36
Гост

Страхотна статия! Кратко, точно и ясно. Благодарим на Лекс.

Адвокат
Адвокат
08 юни 2020 11:09
Гост

Спрете се с тия глупави статии. Прост и уплашен народ !

Прост Акович
Прост Акович
08 юни 2020 14:07
Гост

Не поставяйте всички под един знаменател.

Аналог
Аналог
08 юни 2020 9:37
Гост

Тъпните на тъпчо нямат край

Цветан
Цветан
08 юни 2020 9:37
Гост

Подкрпемя махането на гнусните запарващи маски, които така и така не пазят

Сандерс
Сандерс
08 юни 2020 9:36
Гост

Подкрепям охлабването на мерките, нека не се побъркваме всички през лятото. През зимата ще ни затворят и вероятно тогава зимния туризъм ще страда, а и ние, защото няма да има КОледа яма да има нищо. И първия 8ми декември на новозавършилите абитуриенти от тази година без балове и вече студенти няма да е истински

Анонимен
Анонимен
08 юни 2020 11:28
Гост

А рискът от втора вълна? По заведенията видяли ли сте как се спазват мерките? Никак.

Манол
Манол
08 юни 2020 9:35
Гост

От тиква какво право очаквате?

Павлова
Павлова
08 юни 2020 9:35
Гост

Взехме се на сериозно. Зор да разпуснем всичко и да сме прецедент в Европа. Слушам, че Македония вече сякаш има втора вълна. ТЕ есента ще са на трета. Да не станем и ние така…

Гаверон ще се изкаже!
Гаверон ще се изкаже!
08 юни 2020 9:34
Гост

КОгато почне началото на втората вълнапак ще ни затворят всички и това ще е.

Даниела
Даниела
08 юни 2020 9:34
Гост

Според мен лятото няма да е страшно. После ще е по-зле.

Калина
Калина
08 юни 2020 9:34
Гост

Е то е ясно, че има опасност. Предвидимо е.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2020 8:11
Гост

Какво правим като пак се вдигнат заразените? А и Мутафчийски вече е изгорен, което е много тъпо, жалко и несправедливо.

анонимен
анонимен
08 юни 2020 8:11
Гост

Борисов е Поразяващата уста, спор няма

567
567
08 юни 2020 8:09
Гост

Извинявам се, ама излезе ли заповедта на Ананиев, в която казва, че маските са препоръчителни, че ако е така, съм го изпуснал

Анонимен
Анонимен
08 юни 2020 11:32
Гост

За мен маски трябва да се носят. Вече хората се пораздвижиха. Дори в градския транспорт има правостоящи.

Костов
Костов
08 юни 2020 8:09
Гост

Прекалено бързо разхлабихме мерките, които и без това не бяха строги. Особено опасно е в градския транспорт където никой не следи за маски.

анонимен
анонимен
08 юни 2020 8:03
Гост

Аз продължавам да мисля, че маските не са панацея. А трябва да се спазва и дистанция, и хигиена. Затова често ми се случва да вдигам скандали по опашките в магазините, когато се лепнат след мен. Напоследък хората наистина забравиха някак за вируса и за мерките

Анонимен
Анонимен
08 юни 2020 11:33
Гост

А хигиената на ромите? Та те няма никога да се научат.

анонимен
анонимен
08 юни 2020 8:01
Гост

„България е особен вид правова държава – тук какво казва премиерът е нещо, което на практика има най-голяма юридическа сила и хората най-много с него се съобразяват. Затова той трябва да внимава какво говори“. Няма как да не се съглася с това. Защото и у нас е същото. Родителите ми, които са в рисковата група, слава богу, се стреснаха и с голямо внимание слушаха какво казва ББорисов. А майка ми в прав текст каза, че избира да му вярва, защото има нужда да вярва на някого. А че той плещи глупост след глупост, не иска да проумее.

жизнь
жизнь
08 юни 2020 8:05
Гост

Затова го избират и ще продължим да живеем живота, който живеем, демек за тях лайф, а за нас жизнь

Анонимен
Анонимен
08 юни 2020 11:34
Гост

По-скоро живуркаме. Жалка история.

анонимен
анонимен
08 юни 2020 7:58
Гост

Проблемът не е просто в маските, а в здравната система. Докторите или пренебрегват мерките, или са некомпетентни. В не малка част от случаите нещата тръгват от самите болници. Така че не липсата на маски е причината само

цанев
цанев
08 юни 2020 7:54
Гост

Носете си старите маски, момчета
Падаме, както ходим.
Умираме, както спим.

12345
12345
08 юни 2020 7:51
Гост

Гледай Македония, мисли за България. Но истината е, че либералният вопъл по време на извънредното беше толкова силен, че накрая обхвана и ББ, който реши, че така ще се хареса на умните и красивите. Но не успя да роди това, от което имаше нужда – адекватни икономически мерки.

пиарът на ББ и здравето
пиарът на ББ и здравето
08 юни 2020 7:45
Гост

На народа малко му трябва – каже ти Бойко заповедта за маските е недомислена, всичко пада след дни и работата е опечена. Недомислена ли е – така е, ама не е работа на премиера да го говори публично на заседание на министерския съвет, а да си нахока министъра зад кулисите и да не обърква и без това обърканото народонаселение. Но не, той иска да се прави на хубав – видите ли не той е измислил, че трябва да се носят маски на закрито, а простичкият бай Киро здравния министър, той да обере пешкира. Това е поредният пиар ход на Борисов,… Покажи целия коментар »

лигавникът на Борисов
лигавникът на Борисов
08 юни 2020 7:33
Гост

Една снимка казва повече от 1000 думи – така не се носи маска, мили деца, не гледайте премиера. Това не е лигавник!

Анонимен
Анонимен
08 юни 2020 11:35
Гост

Лошият пример е най-показателен!