Още като ни казаха да не се маскираме, прогнозирах (виж тук), че ще има втора вълна от коронавирус. Тя вече е факт с абсолютния рекорд от 104 заразени за денонощие.

Дори като извадим 41 човека от Смолян, увеличението е много сериозно. Затова нека след изключително доброто справяне в началото на пандемията, щабът и правителството да си посипят главите с пепел и да въведат необходимите правни регулации с истински нормативни административни актове, които не се изменят всеки ден. Нищо не пречи на икономиката ако:

  • В супермаркетите, магазините и всички затворени помещения всеки да носи маска и да се изисква и контролира хората да си покриват и носовете. А управляващите да дават пример;
  • Да има истински, а не на хартия, контрол за носенето на маски и за спазването на дистанция от поне метър и половина в закритите пространства;
  • В асансьорите да няма повече от един човек на 2 кв.м;
  • Учрежденията и фирмите да върнат дистанционната работа, където това е възможно;
  • Възрастните хора отново да пазаруват в определени часове – защото те ще се жертвите;
  • Не само в градския транспорт, но и във всеки транспорт да се носят маски;
  • Нека си работят моловете, ама хората да са с маски и да спазват отстояния;
  • Нека си работят и ресторантите, включително и в търговските центрове, ама да се спазват дистанцията, а сервитьорите и продавачите на храна да бъдат така добри да носят маските и на носовете си и да си сменят ръкавиците след всяко сервиране и плащане – ръкавиците не са скъпи;
  • Да се затворят баровете извън курортните комплекси. Хората в този тип заведения са на сантиметри разстояние, а държавата да им окаже помощ;
  • Лятото детските градини почти спират да работят – сега ли беше моментът да се отварят;
  • Да не се водят, че са открити помещения тези, които плътно са затворени с прозрачни прегради и в тях да важат отстоянията като в закрити помещения;
  • Проверяващите да бъдат проверявани и да не се допуска много ресторанти да работят без да се спазват каквито и да са отстояния. Общоизвестен факт е, че тези ресторанти работеха необезпокоявани в центъра на София по време на цялата епидемия. Знае се и защо;
  • Мачовете да са без публика, а държавата да помогне на клубовете. И без това приходите от билети са нищожно перо от приходите;
  • Не е най-страшното нещо на света, ако няма масови културни мероприятия на закрито през лятото – помощта за хората на културата не е най-голямото перо в държавния бюджет;
  • Да се увеличи поне два пъти броя на тестваните;
  • Да се въведат ограничения на полетите и от средно рискови държави;
  • В самолетите за България да се допускат пътници само ако поне 4 дни преди това имат отрицателен тест;
  • Да се въведе много по-стриктна изолация на старческите домове;

След много приказки и налети пари да се изпълни законът – Административнопроцесуалният кодекс (АПК), и да се въведе най-после електронното дистанционно административно подаване и получаване на документи и съобщения. А правоохранителните органи да се поинтересуват защо законът не се изпълнява.

Да се въведе най-после многократно предвижданото и в АПК, и в Закона за съдебната власт (ЗСВ) електронно правосъдие. А не да се отлага електронното правосъдие чрез промени в ЗСВ от година на година.

Ако не вземем поне тези мерки, ще влезем в сериозна ескалация на епидемията. Много от държавите просто ще спрат да пускат българи на територията си. А възрастните хора ще дадат фира. Нали имаше един силен генерал – шеф на Националния оперативен щаб, дето уж много го слушали. Ами да се прояви като генерал и да удари по масата, че така повече не може.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ewy
ewy
11 юни 2020 20:31
Гост

Ами ние сме си циганска държава – от едната крайност в другата . След безсмисления терор на маските на открито , затворените паркове , заплахите от управляващите за чували за трупове и яко измиране …..последва налудничаво либерализиране с футболни мачове с публика и никакво внимание за нищо . Но може би така и трябва . Достатъчно си скапахме икономиката и ново затваряне ще е невъзможно , дори феновете на Мутафчийски да го искат . Който е рискова група – да се пази . Останалите – на работа , иначе ще последва огромна безработица , безпаричие , социални бунтове и пр.… Покажи целия коментар »

ала бала
ала бала
11 юни 2020 17:08
Гост

Заразяванията нараснаха,понеже братята с индоарийци (роми) и братята тюрки, бръмчат през десет дена до Германия и обратно – там да работят, тук да се хранят,и затова нарасна, не заради неносенето на маски – вижте къде са огницата – Сърница напр. в доспатските родопи тилилейски – то там китаец на живо не е ходил, ама стана огнище. Така и за шуменките и сливенските села/квартали – така че, тези съвременни номади, те са преносителите – както и в средните векове. Я да ги задължат да се тестват за тяхна сметка на всяко влизане в БГ, пък като се окажат орицателни, тогава да… Покажи целия коментар »

Костадинка
Костадинка
11 юни 2020 17:02
Гост

По глупав текст не съм челa. Личи си,че е написан от ограничен мисловно човек,който няма никаква представа как функционира една държава и народ. Не ми се отговаря на глупак на тъпите предложения. Но предлагам друго. Такива страхливци мъже или жени да се облекат в костюм на астронавт и да си стоят вкъщи до второто пришествие.Ако искат да си носят маски-никой не им забранява.Колкото по-малко виждаме лицата на такива глупави хора толкова по-добре за умните.Глупака си личи по физиономия и това е доброто в маските.Аз съм за-всички глупаци да са с маски. Останалите,които имаме топки и кураж да живеем живота не… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 юни 2020 22:50
Гост

За мен този коментар е обидно глупав.
За каква смелост става дума, след като живееш в общност.
Най-добре е да покажеш смелост, като се запишеш доброволец в болница.

Венцислав Михайлов
Венцислав Михайлов
12 юни 2020 18:22
Гост

Човеко,силно те подкрепям и споделям твоето мнение!За съжаление,много са обратните в тази държава вече!

Трезвомислеща
Трезвомислеща
11 юни 2020 11:46
Гост

С цялото ми уважение, но в статията има една ГОЛЯМА пробойна и тя е, че маските всъщност не предпазват от вируси. Не, малко, не донякъде, а Изобщо. Тогава защо е този напън да се носят на всяка цена и на всякъде маски, които не вършат никаква работа? Със същия успех може да се препоръча и редовно пръскане със Светена вода. Ефектът ще е същия. А ако авторката някога е работила с гумени или латексови ръкавици, няма да пише глупости.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2020 12:35
Гост

FFP3 предпазват. Преди 4 дни СЗО препоръча да се носят истински маски и за пасивна защита. Освен това все пак маските се носят и за защита на хора, които са потенциални заразоносители. Заедно с проветряването и дезинфекцията на въздуха и най-вече отстоятието нищо по-ефективно не е измислено. Докато се носеха активно маски заразените бяха много по-малко.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2020 15:36
Гост

comment image

Анонимен
Анонимен
11 юни 2020 22:51
Гост

маските пазят

LSSAH
LSSAH
13 юни 2020 21:00
Гост

Светената вода предпазва. Православие или смърт!

разочарован
разочарован
11 юни 2020 11:13
Гост

електронно правосъдие – те даже протоколите от делата не публикуват на много места, гадините нйедни. В сайта на АССГ даже график няма публикуван, качени са някакви от 2015! Къде е Инспектората да направи проверка, кой трябва да накаже председателя за това безхаберие? Като му изтече мандата сигурно ще го повишат във ВАС неясно за какви заслуги. То като му видиш биографията само, заменки на ниви от хиляда лева за половин милион (не е в периода на деноминация).. На сайта на местния адм. съд тука публикуван един апел документи да се подават по ел. път. Пускам по мейл заявление за ел.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 юни 2020 22:55
Гост

за съжаление, не е достатъчно независима от некомпетентостта и липсата на възпитание на разни новозавършили по села и паланки адвокати.

Равиоленска
Равиоленска
11 юни 2020 9:44
Гост

Мизерен вирус,.Писна ми!

Stratiev
Stratiev
11 юни 2020 9:43
Гост

Да видите в Англия какво е…

Daniel
Daniel
11 юни 2020 9:43
Гост

Задачата им никак не е лека. Какво ще измисли правителството. Защото ако ни затворят сега, още в началото на лятото и като се има предвид, че зимата ще сме затворени защото тогава си има и сезонни грипове, то рискуват хората масово да пощуреят и да има изблици на насилие.

Щефан Ефенбауер
Щефан Ефенбауер
11 юни 2020 9:42
Гост

Каквото сам си направиш, никой не може да ти направи. Каква бе логиката да се затваряме при 2ма заразени и да обявяваме извънредно положение при 10, а сега в средата на лятото при 100 заразени да няма последици? И как да мус е невиди толкова бързо пак сме във филма. За има няма 3 седмици нормален живот, сега пак ще ни затворят за месеци…

Шумковски
Шумковски
11 юни 2020 9:40
Гост

Притеснява ме, че зимата ще ни натикат по домовете и няма да можем да мърдаме, ама лошото е, че сега на хубавото време може да се случи същата трагедия.

Занев
Занев
11 юни 2020 9:40
Гост

Ами те като се залостят по мачовете без дистанция. Като тръгнат по кръчмите. То е ясно, че така ще стане. Вие изненадвате ли се?Докато не се намери ваксина и не се спре ударно разпространението, ще трябва да си седим кажи речи у дома. Което си е гадно де.

Емилиева
Емилиева
11 юни 2020 9:39
Гост

Само да не ни забранят на море да идем. Зимата да става каквото ще

Иванова
Иванова
11 юни 2020 9:38
Гост

Айде да идва тая втора вълна ако може по-късно. Щото докато минат всички през отпуските дето са си планирали и са отложили през пролетта, сега по фирмите е батъл за отпуски. И следователно затварянето пак с Кппта ще е ужасно!

Kan
Kan
11 юни 2020 9:28
Гост

Хахахах. Бе направо карантина още 100 години. Боко султан Муфтаджийски велик везир.
И сичкото рая с бурки- хем да има gender equality

Диди
Диди
11 юни 2020 9:13
Гост

Би било добре да се върнем към дистанционната работа. Аз изкарах два месеца така. Е, скучно е, обаче превенцията изисква жертви.

Лили
Лили
11 юни 2020 9:07
Гост

А да видим сега Боко как ще се пъчи по телевизията. Май той трябва да си посипе главата с пепел.

Филип
Филип
11 юни 2020 9:08
Гост

Той е толкова дебелокож, че пак ще изкара бялото черно.

Кики
Кики
11 юни 2020 9:06
Гост

Абсолютно съм съгласен, че без истински нормативни административни актове няма истинска превенция.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2020 9:02
Гост

Неглижирането на елементарните мерки като носенето на маски в закрити помещения върви от седмици. Премиерът носeше маската проформа като носът му е открит и съответно примерът е заразителен. Думите на премиера да спрем са се маскираме бяха само открито казване на това, което вече ставаше. А могат да се спазват мерки, които да не пречат на икономиката. Ако така продължава и морето в Гърция ще си отиде – кой пуска хора от държава с втора вълна.

анонимен
анонимен
11 юни 2020 9:00
Гост

Наистина не мога да я разбера тази гореща препоръка за носенето на маски в моловете. Там също трябва да е задължително. А и какво стана с климатиците, пуснаха ли или още не работят

анонимен
анонимен
11 юни 2020 8:59
Гост

В случая говорим за клъстери. Нека там се предприемат още по-строги мерки – като например 14-дневната карантина в с. Изгрев. Да се следи стриктно ситуацията и да се реагира според резултатите. Но хората наистина вече не издържат на изолацията и ограниченията

Анонимен
Анонимен
11 юни 2020 11:30
Гост

Не са само клъстери. Повечетно случаи вече се дължат на дифузно разпространение. Вижте равномерното разпределение, пропорционално на жителите, с изключение в известна степен на Смолян.

анонимен
анонимен
11 юни 2020 8:56
Гост

Трябва да се предприемат някакви мерки, но не мисля, че само с носенето на маски ще се ограничи разпространението. Хората в последните дни наистина са като отвързани, както каза проф. Кантарджиев.

анонимен
анонимен
11 юни 2020 8:50
Гост

Притеснителни са новите новите данни. Започнах да се колебая да дали да отскоча през лятото до морето.

SIxtoR.
SIxtoR.
11 юни 2020 8:48
Гост

Избърсахме с отпускането и по-скоро с пълното разпускане на мерките. Особено в закритите пространства.

123
123
11 юни 2020 8:47
Гост

Вълната е само в ромските махали, доколкото разбирам от репортажите и се разпространява от фабрики, в които работят. Дано все пак се ограничи.

Зара
Зара
11 юни 2020 9:01
Гост

Хубаво бяха затворили „Факултета“.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2020 11:32
Гост

За съжаление има равномерно дифузно разпространение в цялата стрна с изключение на Смолянско.