Шефът на НСО ген. Ангел Антонов е подал оставката си във вторник. В сряда тя бе изпратена от президента Румен Радев до правителството за съгласуване и Министерският съвет я одобри.

Антонов ще е новият генерален консул на България в руския град Санкт Петербург, в който е роден президентът Владимир Путин. Това е решило още правителството, научи „24 часа“. Официално второто решение не бе оповестено, защото е взето на закрито заседание.

Оставката на Антонов дойде две седмици след като от военната прокуратура започнаха проверка в службата за злоупотреби. Проверката обаче не се води срещу ген. Антонов, обясниха в сряда от НСО. Неофициалната информация обаче е, че проверката е заради сигнали срещу ген. Антонов, че ловувал в ловното стопанство „Кричим“, като се е водел в командировка, освен това имало и нарушения при управлението на автопарка на службата за охрана.

Заради проверката в София се появи слух, че Антонов е подал оставка още преди седмица, но тогава той, президентството и Министерският съвет отрекоха. При отчета на първата си година президентът Румен Радев пък обясни, че Законът за НСО е написан така, че шефът на службата няма началници.

Антонов ще продължи да изпълнява задълженията си, докато не бъде издаден указ на президента за освобождаването му, коментираха от НСО.

Все още няма предложение от държавния глава за нов началник на службата за охрана, казаха пък от Министерския съвет. Неофициално обаче за фаворит за поста се спряга името на Тодор Гребенаров – бивш шеф на пловдивската полиция, а след това и на националната при правителството на Пламен Орешарски. Според информация на „24 часа“ смяната на Антонов с Гребенаров е била консултирана от президента в правителството още през есента на миналата година. Радев искал да смени Антонов заради нарушения на закона за отбраната при назначаването му за шеф на НСО от бившия президент Росен Плевнелиев.

Дипломацията е пристан за шефове на спецслужби, в Солун изпращат от ДАНС

Дипломатическата кариера редовно се предлага като компенсация на шефове на специални служби, които са били отстранени преждевременно от поста им. Само НСО излъчва за първи път дипломат.

Запазено например за кадри на ДАНС е консулското място в гръцкия град Солун. Там за консул след уволнението му от службата беше пратен Петко Сертов. След това при второто правителство на Бойко Борисов консул в Солун пък стана отново бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев. Той бе махнат от службата по настояване на бившия вътрешен министър Веселин Вучков, защото бе считан за близък до правителството на Пламен Орешарски. Веднага обаче бе пратен в Солун като консул.

В Гърция е дипломат и бившият шеф на военното разузнаване Веселин Иванов. Той бе уволнен при второто правителство на Борисов, защото отказа да предаде досиетата на бившето разузнавателно управление на МО на комисията за разкриване на документите на бившата Държавна сигурност.

Посланик в Зимбабве бе пък бившият шеф на Национална служба сигурност ген. Иван Чобанов. Той бе освободен при трансформирането на НСС в ДАНС. Изкара като посланик обаче много кратко време и напусна поста.

Пълен посланически мандат имаше обаче бившият шеф на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров. Той бе посланик в Унгария от 2003 до 2007 г.

Като посланик, но в Казахстан бе покрит и бившият главен прокурор Никола Филчев, след като приключи мандата му като обвинител.

Като консул в Одеса пък бе пратен бившият кмет на Несебър Николай Трифонов, срещу когото имаше повдигнати обвинения за имотни измами.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar