От 1 юли т.г. ще влязат в сила промени в в Кодекса на труда, според които осиновителите на дете до 5 г. ще имат право на 365 дни отпуск. Той ще може да се ползва от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5 г. Кабинетът на вчерашното си заседание обсъди промените. Предстои те да бъдат предложени за приемане от Народното събрание.
Промяната в КТ е свързана с промяна в Кодекса за социално осигуряване. Обезщетението за ползване на този отпуск ще е 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за 24 календарни месеца, преди месеца на настъпване на осигурителния риск. Ако осиновителката на дете до 5 г. или осиновителят (ако сам е осиновил дете), не ползва отпуск за осиновяване, ще получава 50% от полагащото се обезщетение.
Ако след изтичане на отпуска от 365 дни детето не е навършило 2 г., осиновителката има право на допълнителен отпуск при отглеждане на дете до 2 г. Такова право имат в момента и рождените майки. В този период обезщетението ще бъде в размер, определен със Закона за бюджета на ДОО за съответната година. Ако осиновителката не ползва допълнителния отпуск, получава 50% от обезщетението, което й се полага.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar