Горната камара на полския парламент прие поправки в закона за Института за национална памет на Полша, които въвеждат наказание за използването на формулировката „полски лагери на смъртта“ и разпространение на други факти за участието на поляците в Холокоста, които властите на страната считат за неверни.

Законът трябва да бъде подписан от президента. Поправките имат за цел да защитят имиджа на страната, но предизвикаха гнева на Израел. В хода на обсъжданията бе повдигната темата за трагичните събития от 10 юли 1941 г. ,когато по време на еврейския погром в градчето Йедвабне полски националисти са избили по различни данни между 340 и 1500 евреи. Александър Квашневски, който бе президент на Полша от 1995 до 2005 г. през 2001 г. се извини за това престъпление, но сегашният държавен глава Анджей Дуда по време на предизборните дебати през 2015 г. заяви, че в Холокоста не са участвали поляци и всички обвинения за това са лъжа.

С поправките в закона се предвижда, че всеки, който публично припише на полския народ или на държавата отговорност или съучастие в престъпления, извършени от нацистка Германия, или други престъпления срещу човечеството или военни престъпления, ще бъде глобен или наказан със затвор до три години.

Новият закон стана причина за криза в отношенията на Полша с Израел. В разпространено в събота заявление на израелското външно министерство се призовават полските власти да променят закона, преди той да бъде приет. Поляците обаче заявиха, че нямат намерение да променят нищо. Според тях новите поправки имат за цел да защитят полския народ от разпространение на клевети и не ограничават научните изследвания или културна дейност, свързани с Холокоста. /ТАСС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar