Промени в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), с които се регламентира, че при системно и повторно извършено административно нарушение може да се налага наказание „безвъзмезден труд в полза на обществото“, който да бъде от 40 до 200 часа годишно и да продължава не повече от две последователни години, прие днес на първо четене Народното събрание. Измененията предвиждат още за нарушаване на обществения ред да се налага „задържане в териториалните структури на МВР до 25 денонощия“ (повече за тях виж тук).

Пленарната зала одобри промените с 66 гласа „за“ и 28 „въздържал се“. Нито един депутат не гласува против, а всички обявиха, че подкрепят аргументите на вносителите им от „Обединени патриоти“, че глобите масово не се събират и това създава чувство за безнаказаност.

Оказа се обаче, че проектът за промени в ЗАНН не е бил обсъден от водещата парламентарна комисия – по правни въпроси. Това констатира Смиляна Нитова от БСП, която видя в това преизборно бързане той да мине през пленарната зала.

Председателката на правната комисия Анна Александрова обясни защо комисията не разгледала промените в ЗАНН. „Проектът не е обсъден във водещата комисия по една единствена причина – в Министерския съвет от 6 месеца работи широка работна група по изцяло нова концепция за административните нарушения и наказания. Освен това и в становището на Върховния касационен съд, и на прокуратурата се казва, че следва да обмислим измененията внимателно, за да не се стигне до фрагментарност на законодателните решения. Правната комисия смята да обсъди проектите заедно, за да вземем цялостно решение“, заяви тя.

Така всъщност промените в ЗАНН са минали само през комисиите по вътрешна сигурност и земеделие преди да бъдат гласувани на първо четене.

Както „Лекс“ писа, измененията в ЗАНН, по които от месеци работи широк кръг от експерти, вече са готови и бяха публикувани за обществено обсъждане. С тях се предвижда ако нарушителят не обжалва глобата, а в 14-дневен срок от връчването на наказателното постановление отиде да я плати, да получава „отстъпка“ от 20% от нея. Възможност за сключване на споразумение и провеждане на съкратено съдебно производство по административно-наказателни дела, както и присъждане на възнаграждение за един адвокат по тях (какви са останалите предложения можете да си припомните тук). Проектът обаче все още не е гласуван от Министерския съвет.

Един от вносителите на промените в ЗАНН, с които се въвеждат наказанията безвъзмезден труд в полза на обществото и задържане – Искрен Веселинов, направи анализ на действащата система от санкции на административните нарушения. „Имаме лишаване от право да се упражнява професия – това не работи за хора, които нямат определена професия. Имаме обществено порицание. Ако служител влезе в циганско гето да порицае Хасан Исмаилов, че е сякъл гората без разрешение, ще предизвика бурно веселие в махалата. Имаме глоби и за голяма част от населението тази санкция не работи, защото те нямат доходи и излиза, че могат безнаказано да извършват нарушения“, каза той. И заяви, че промените в ЗАНН, които предлага с колегите си, атакуват „чувството за безнаказаност на цели общности, които не се съобразяват със закона, а смятат, че обществото трябва да се съобразява с тях“.

Веселинов изтъкна, че преди да бъдат внесени, промените са обсъдени със широк кръг от ведомства. Като припомни, че Министерството на правосъдието е дало не просто положително становище за тях, но дори предложи общественополезният труд да не се налага при повторно нарушение, а още при първо, ако глобата не може да постигне целите на наказанието – например, ако нарушителят няма доходи или те са под социалния минимум (повече за становището на МП виж тук).

Маноил Манев от ГЕРБ обаче постави един проблем, за който първи алармираха от МВР. А той е, че ведомството няма нито място, нито хора, за да изпълнява административното наказание до 25 денонощия арест (повече за аргументите на МВР виж тук).

„Нали си представяме какво може да стане, ако в един малък град в РПУ-то влязат 10 човека за 7 дни, МВР за колко време ще го фалираме. Нека да минем през икономическа обосновка, за да е този закон действащ, да сработи“, каза той. И обяви, че е напълно съгласен с доводите на вносителите, че трябва да се намери „справедлив начин за въвеждане на някакъв ред в хора, които смятат себе си за над закона“, като дори посочи, че според него мерките не трябва да са в ЗАНН, а в Наказателния кодекс.

„Тази инициатива няма да проработи и зад нея прозира безсилие на концептуална основа“, заяви Крум Зарков от БСП. По думите му първо трябва да има концепция за наказателната политика на държавата, по която се работи в Министерството на правосъдието, а Данаил Кирилов обяви, че ще е готова до края на годината, а след това да се променя ЗАНН.

Христиан Митев и Александър Сиди от Обединени патриоти обявиха, че не може да се чака концепцията. „Чакаме вече 30 години. Измененията в ЗАНН може да са малка мярка, но са стъпка в правилната посока“, заяви Сиди.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ssg
ssg
03 октомври 2019 14:20
Гост

ЗАНН е уникум. Преживя три проекта за кодекси, които да го отменят. Здраве да е.

адвокат
адвокат
03 октомври 2019 13:18
Гост

Разбира се първо юруш на маслините, а после кръпки в законите. Особено след като фашизоидните коалицийки се разпаднат, защото това непременно ще се случи.

Въпроси
Въпроси
03 октомври 2019 10:16
Гост

Тези нововъдения няма да работят, дори по някаква причина КС да ги допусне като конституционосъобразни, каквито не са. И как ще организираме принудителния труд? Как ще следим качеството на този труд? Какъв ще бъде той? Дали един произволен наказан ще бъде квалифициран или физически годен да го извършва? Ами ако нещо пострада? Кой ще поеме медицинската грижа за него?

Слънчев бряг
Слънчев бряг
03 октомври 2019 10:17
Гост

Абе най-добре към всяко РПУ да има по един трудов лагер с медицински отдел и карцер, за тия, които трябва да лежат 25 денонощия.

Експертче
Експертче
03 октомври 2019 10:13
Гост

Ако тази юридическа вакханлия е продукт на колективния разум на широк кръг експерти, смятай на какво ниво е експертността у нас.

Истината е в детайлите
Истината е в детайлите
03 октомври 2019 10:14
Гост

Е, никой не уточнява по какво се експерти, нали така. Може да са експерти в някоя аграрна сфера, като онази от СЕМ.

Видно
Видно
03 октомври 2019 10:12
Гост

Личи им на промените, че не са минали през правната комисия.

Николай
Николай
03 октомври 2019 14:15
Гост

Абе те и от правната комисия излизат едни предложения…

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2019 8:56
Гост

От ВМРО явно видяха при Европейските избори, че с подобни гласувания им се вдига рейтинга и решиха да го повторят. Говоря за законопроекта за разширяване пределите на неизбежната отбрана, който беше приет непосредствено преди изборите на първо четене и забравен след това. Популистки изпълнения.

Народен адвокат
Народен адвокат
02 октомври 2019 19:24
Гост

Абсолютно противоконституционни предложения. Тези хора нямат идея от право и демократично общество. Искат полицейска държава. Какво е следващото – концлагери за превъзпитание!?

Николай
Николай
02 октомври 2019 18:02
Гост

А може ли, ако не изпълняват и безвъзмездния труд да ги бият или да им пускат ток, тъщата да им мрънка или пък да им четат малоумните ни законодателни предложения? За мазохистите ще измислят нещо друго…

Надявам се поне, че безвъзмездният труд е регламентиран адекватно, без да нарушава международните актове… Ама ми е слаба надеждата.

Стойчо
Стойчо
02 октомври 2019 16:07
Гост

Да ви имам този „широк кръг от експерти“, дето е измислил тази недомислица за 25 дни арест. Мисля, че няма да го приемат, но ако влезе в сила такива лавинообразни проблеми ще създаде.
Изтича ти личната карта, глобяват те, не си плащаш и лежиш 25 дни в ареста. Що за глупост!

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 16:25
Гост

да ни вкарват всички в кауша и да рахатясат, мракобесници!

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 15:37
Гост

Маноил Манев как си мисли, че постоянно ще се променя НК.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 15:35
Гост

Току- виж Манго се е засилил да си плати глобата заради отстъпката.

Алтруист
Алтруист
02 октомври 2019 15:30
Гост

Хасан Исмаилов не само ще се весели, но и може на бой да налети. Ама нали си ги интегрираме успешно.

Друг
Друг
02 октомври 2019 15:30
Гост

Наказанието по своята същност е форма на държавна принуда. Конституцията забранява принудителния труд. Защо никой не повдига въпроса за противоконституционния характер на такива наказания?

Мили Ционер
Мили Ционер
02 октомври 2019 15:24
Гост

Какви 25 денонощия ги гонят! То няма такова място.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 14:46
Гост

Aма Веселинов много е вещ за отношенията в гетата…Ше кажеш, че не излиза от там.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 14:30
Гост

Критикувате зад клавиатурите, ама да сте чули за цигани, които плащат глоби за каквото и да е?

Нина
Нина
02 октомври 2019 14:31
Гост

A не е ли държавата тази, която трябва да намери начин да си ги събере?

Анин
Анин
02 октомври 2019 18:19
Гост

И как точно да събере нещо което го няма ?

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 15:32
Гост

Не, те са само по вземането на помощи, матриал, портмонета в градския транспорт…

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 14:06
Гост

Aз казвам, че нищо от това няма да го бъде окончателно.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 14:05
Гост

Лишаване от свобода, защото нямаш пари за глоба? Вие сериозно ли? О, вие сте патриоти, при това обединени, разбирам.

изумен
изумен
02 октомври 2019 14:05
Гост

Боже, защо не минаха през комисията на Веждичката?!Или през тази за младежта и спорта? Кой ако не правната комисия трябва да обсъди тези предложения преди да влязат макар и на първо четене в пленарната зала. Нищо, нека горските и ловджиите да ги преценяват

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 14:33
Гост

To пък в правната комисия една ми те експертиза се е събрала…Пази Боже. И да мине оттам, какво от това? Каквото е поръчано, това се гласува.

волен на пръскачките
волен на пръскачките
02 октомври 2019 14:02
Гост

Моят любимец Дани К пак се е изсилил. Евала Дани, за всичко може да налагаме безплатен труд. Ей сега на Волен за буйството в БНТ как ще му лепне да поддържа пръскачките пред парламента и да ги пази от хакери

Стюардеса
Стюардеса
02 октомври 2019 15:22
Гост

С пръскачките ще се справи лесно, ама хакерите сигурно ще ги бие.

малко мисъл
малко мисъл
02 октомври 2019 14:01
Гост

що за смешки, няма къде да ги държат циганите. колко ареста ще трябват, ако се прилагат тези нови санкции – 20-30-100? трябва малко мисъл, а не само популизъм, иначе логиката я схващам, но не за задържането, а за безвъзмездния труд – да се чисти, да се копат градинки, да светнат ония ми ти градове и села

аз не съм комунист
аз не съм комунист
02 октомври 2019 13:59
Гост

Какво ще рече сега това? Ако искаше, правната комисия щеше да обсъди този проект и да чака за второто четене този на правителството. Явно патриотите наистина преизборно са искали да им влезе в пленарната зала, та да издуят перки. Ще излязат прави комунистите