При системно и повторно извършено административно нарушение да се налага наказание „безвъзмезден труд в полза на обществото“, който да бъде от 40 до 200 часа годишно и да продължава не повече от две последователни години. Такива промени в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) предлагат 14 депутати от „Обединени патриоти“, начело със зам.-председателя на парламентарната група Искрен Веселинов (пълния текст на законопроекта виж тук).

За нарушение на обществения ред да се предвиди и наказание „задържане в териториалните структури на МВР до 25 денонощия“, е друга тяхна идея.

Вносителите обясняват, че предложенията за промяна са провокирани от факта, че макар в много закони да се предвиждат глоби за за административни нарушения, те на практика не се събират. „Независимо от устойчивата тенденция за завишаване на размерите на предвидените глоби, практиката показва също толкова устойчива тенденция за неизпълняемост на това наказание. Като водеща причина за това може да се определи факта, че при масовите случаи на административни нарушения, например тези по Закона за горите, глобата се налага на лица, които декларират липса на доходи или доходи под социалния минимум. Така при определяне на размера на глобата не може да се спази изискването конкретният ѝ размер да е съобразен с доходите и имуществото на наказания. Поради тези причини, макар и наложена като наказание, глобата не може да бъде събрана, т.е. наказанието не може да бъде изпълнено. А това от своя страна създава усещане в обществото, че държавата абдикира от изпълнението на задължението си да наказва извършителите на административни нарушения“, обясняват депутатите. И добавят, че за възстановяване на доверието в държавата се налага да се предприемат предлаганите от тях законодателни мерки.

Що се отнася до предложението за налагане на наказание „задържане в териториална структура на МВР“, вносителите обясняват, че то е съобразено със съществуващите производства в Указа за борба с дребното хулиганство и Закона опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

В проекта те разписват и реда, по който да се гледат делата, по които може да се наложат наказанията безвъзмезден труд и задържане.

Те ще бъдат разглеждани от районния съд, като в състава ще бъде само съдията докладчик. Ако нарушителят не се яви по неуважителни причини, производството ще се гледа в негово отсъствие. Ще могат да се призовават свидетели по преценка на съдията.

Решението, с което се налага някое от предложените от патриотите наказания, ще подлежи на касационен контрол от съответния административен съд, който ще заседава в състав от трима магистрати. Жалбата или протестът срещу първоинстанционното решение ще се подават в 7-дневен срок от постановяването му. Административният съд трябва да разгледа делото не по-късно от три дни от получаването на жалбата или протеста, а решението му е окончателно.

В проекта е залегнала забрана безвъзмездният труд да бъде в полза на физическо лице, едноличен търговец или търговско дружество, които нямат държавно или общинско участие. Предлага се той да се изпълнява от пробационната служба по настоящ адрес на наказания. Трудовите умения, квалификацията и работоспособността ще се вземат предвид при определяне на обекта, на който ще трябва да се положи безвъзмездният труд.

Предвижда се той да се упражнява до три часа дневно в извънработно време или на пълен работен ден в един от празничните или почивните дни, когато наказаният работи по трудово или служебно правоотношение. Безвъзмездният труд може да се полага и по време на платен годишен отпуск, а ако осъденият е безработен, може да му бъде възложена работа за не повече от 56 часа месечно.

Когато наказаният не изпълни задължението си за полагане на безвъзмезден труд по неуважителни причини, санкцията може да бъде заменена с арест. За целта пробационният служител изготвя доклад, който внася в районния съд с искане за налагане на по-тежкото наказание.

Депутатите предлагат при такава замяна срокът за задържане да бъде до седем денонощия, като 8 часа безвъзмезден труд да се равняват на едно денонощие.

Наличието на такава хипотеза изпълнява функцията на превантивна мярка срещу недобросъвестно поведение на наказания, заявяват вносителите на проекта.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Друг
Друг
03 юни 2019 14:50
Гост

Аз ли нещо съм в грешка?
Безвъзмездния труд си е противоконституционно наказание, както и да го погледнеш. Чл. 48 от КРБ казва „(4) Никой не може да бъде заставян да извършва принудителен труд“. За задържането и затвора Конституцията прави уговорката, че свободното придвижване на гражданите може да бъде ограничено със закон. Подобна уговорка за труда не съм видял…

Кръстев
Кръстев
15 април 2019 11:18
Гост

Освен, че предложенията са ретроградни, и съответстват на една друга епоха, държавата няма санкционен капацитет за да се превърнат в реалност. http://www.braykov.com/media/download/%D0%90%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%20%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%202-2018.pdf

юрист
юрист
15 април 2019 10:07
Гост

Странно. Удрят собствения си електорат (по-младата част)

кой ще ни пази от милицията?
кой ще ни пази от милицията?
13 април 2019 3:21
Гост

Най-големия нарушител на обществения ред емилицията. Забравихтели за милиционерския метеж от 3 и 4 ноември 2105г. И до днес не са арестувани хулигани от безредиците на 3 и 4 ноември 2015, нито име е потърсена отговорност. Псуваха, заплашваха, обиждаха-вклч на Орлов мост, и всичко това мина без последици. как е възможно? Кой ще ни пази, ако милицията хулиганства-вече се случи!

Анонимен
Анонимен
13 април 2019 1:18
Гост

Това сериозно ли е?

юрист
юрист
15 април 2019 10:11
Гост

те тия кога са били сериозни въобще..

Анонимен
Анонимен
13 април 2019 1:16
Гост

По тяхната логика ще трябва да се разширят съществуващите, или са се открият нови териториални структури на МВР. Сегашните не могат да поберат само дрогираните младежи в градския транспорт.

Анонимен
Анонимен
13 април 2019 1:10
Гост

Идва време за избори и сега е моментът парламентарните групи да извират от идеи в полза на обществото. Но идеята на Обединени патриоти“ е нелепа.

колега
колега
13 април 2019 0:11
Гост

поне се посмях

мнение
мнение
12 април 2019 18:13
Гост

Предложенията са тъпи. Значи ако си паркирал неправилно 2 пъти(защото общинате не е осигурила места за паркиране)-ще ходиш да робуваш до 200 часа?

А завишения срок за задържане по УБДХ е свинщина. Знаем,че УБДХ се прилага предимно при протести и недоволства срещу властта. Изразяваш недоволство, протестираш, скандираш, и ще /ъдеш държан почти месец в милицията-дори иднес не е отменено социалистическото ТР,че недоволството от властта е хулиганство? Това дори и в Чили след преврата го няма-4 седемици в имилицията при протести срещу властта!

ewy
ewy
13 април 2019 19:31
Гост

Без да коментирам конкретните предложения , тази идея я подкрепям и е тъпотия , че още не е въведена . Борбата с престъпността и налагането на респект към държавността започва от дребните нарушения . Много е „удачен“ примерът ти с неправилното паркиране . Аман от шкембести „шофьори“ , които паркират където си искат и после не си плащат глобите . Това , че си си купил трошка на 20 години и се водиш безработен и без имущество не ти дава право да паркираш където си искаш и не задължава общината „да ти осигурява места за паркиране“. В нормалните държави първо… Покажи целия коментар »