Парламентарните, президентските и европейските избори в бъдеще да се провеждат с машинно гласуване, а изборът с хартиени бюлетини да остане само за местния вот. Такава редакция на последните предложени изменения в Изборния кодекс направи днес депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов по време на заседанието на парламентарната правна комисия, а предложението му беше прието с 14 гласа „за“, докато 7 се въздържаха.

В началото на месеца управляващите предложиха машинното гласуване да се провежда само за президентски и европейски избори с мотив, че местните и парламентарните са по-сложни и биха затруднили работата с настройването на машините и отчитането на бюлетините.

Днес Красимир Ципов каза, че новото предложение за провеждане на машинно гласуване и в парламентарни избори е резултат от проведена дискусия в парламентарната група на ГЕРБ. Иначе депутатите в правната комисия подкрепиха и на второ четене отпадането на машинния вот за предстоящите наесен местни избори.

Хамид Хамид от ДПС каза, че новото предложение на ГЕРБ е частична победа за привържениците на машинното гласуване и попита управляващите дали не са склонни машинното гласуване да отпадне единствено за предстоящите местни избори, но да го има след това.

Според последните промени в Изборния кодекс от март, машинното гласуване на местните избори трябваше да се проведе в поне 6000 секции, а след това на всички следващи избори трябваше напълно да отпадне гласуването с бюлетини.

„Няма значение какво ще запишете, че ще се случи след местните избори- практиката показва, че преди следващия вот то ще бъде променено“, контрира пък Крум Зарков от БСП и добави, че начинът на работа върху Изборния кодекс е такъв, че няма значение какво пише в закона.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Политически бълвоч
Политически бълвоч
24 юли 2019 14:40
Гост

Герб за пореден път се проявиха като най-безпренципната и безпрограмна политическа партия в съвременната българска история. В рамките на седмица, ден или час те могат да променят мнението си по всеки въпрос, като то реално не е важно, важното е да се ПРОТАКА толкова, колкото е необходимо за да си реализират задкулисните интереси. Иначе могат да говорят на избирателите каквото искат да чуят.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2019 16:40
Гост

До кога ще го дъвчат този въпрос. Гласуването с бюлетини отваря много врати за подправяне на резултатите.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2019 16:38
Гост

Крум Зарков наясно ли е че законите са над кодексите.

Николай
Николай
23 юли 2019 17:18
Гост

Скрий се, моля те!

Анонимен
Анонимен
23 юли 2019 21:11
Гост

Стига бе, боже колко сте умен/умна. И това се пише в правен форум, нямам думи-трол до трола, мила моя майно льо.

Николай
Николай
24 юли 2019 10:59
Гост

Така е, извинете ме. Новините около данаил кирилов и гешев ми се отразяват на нервите. Поправям се.

Как стигнахте до заключението, че „законите са над кодексите“?
На мен ми се струва, че по принцип имат еднаква правна сила – чл. 4, ал. 2 ЗНА „Правилата на този закон, които се отнасят до законите, се прилагат и за кодексите.“
Или не съм разбрал и не говорите за правната им сила, а за нещо друго?

Анонимен
Анонимен
23 юли 2019 16:35
Гост

Изборът с хартиени бюлетини трябва да бъде премахнат дори за местния вот.