Омбудмсанът Мая Манолова остро се противопостави на кампанията срещу машинното гласуване на избори и заяви, че при последния вот машините са си свършили добре работата за разлика от администрацията.

„Премахването на възможността за машинен вот за избирателите може да постави в риск честността на изборите и да се изгуби и без това ниското доверие в изборния процес, а е и предпоставка изобщо да не се стигне до електронно гласуване“, заявява Манолова в становище до ЦИК и Народното събрание.

В него тя изброява 14 мерки, които ще гарантират успешното протичане на машинното гласуване на местните избори тази есен (всички мерки виж в пулния текст на становището тук). Те са обобщение на изводите, до които експерти, депутати, наблюдатели, политолози и граждани са стигнали на форум, посветен  на машинния вот и проблемите, които възникнаха по време на изборите за европейски парламент през пролетта.

Категоричното становище на омбудсмана е, че „бъговете“ в системата са в резултат на лошата организация на изборната администрация, а не на машините.

В писмото си до депутатите Манолова посочва, че преди изборите е имало висока нагласа за гласуване с машини. „В контекста на започналата кампания срещу машинното гласуване и информацията за малък брой гласували с машини граждани, бих искала да обърна внимание на факта, че според публично представена информация на „Алфа Рисърч“, дни преди европейските избори, нагласите за гласуване с машини у гражданите бяха 54%“, пише тя. И посочва, че има секции, в които над 90% от избирателите са гласували машинно, а има и такива, в които не е даден нито глас.

Според омбудсмана явно причината за това е в слабата разяснителна кампания за машинното гласуване. Като посочва, че на информационните табла за гражданите не е имало обяснения, че в секцията може да се гласува с машина, имало е машини, скрити от погледа на избирателя зад кашони или такива поставени с обърнати екрани към самата СИК и видимо нарушаващи тайната на вота, което да разколебае хората да изберат машинния вот.

В писмото си до депутатите омбудсманът специално се спира на констатациите, че в 1139 секции има неотчетени преференции за кандидатите от различни кандидатски листи и има несъответствие между данните за гласувалите с машината и окончателния протокол на СИК. В 77 от тези 3000 секции, определени за машинен вот, броят подадени гласове за определена партия е по-голям от посочения в окончателния протокол.

„Обяснението за тези разминавания е следното: протоколът, който изготвя СИК, следва да дава сбора между гласувалите за съответната партия с машини и гласувалите с хартия. Същото важи и за преференциите. Но констатацията на анализаторите е, че в крайния протокол е записано число, което е по-малко от гласовете, подадени с машини. С други думи, отбелязани в протокола са били само хартиените гласове, към които не са прибавени машинните. В този смисъл не става дума за това, че машините неправилно са отчели гласовете на гражданите, а че СИК е написала неверен (сгрешен) протокол. Следва да се отбележи, че анализът на тези дефицити бе възможен именно защото се проведе машинен вот, резултатите от който пренесени от флаш-паметите, бяха самостоятелно публикуван като отворени данни“, заявява тя.

И подчертава, че това несъответствие се дължи на проблеми в работата на изборната администрация, а не на такива с машинното гласуване.

Сред предложените стъпки за преодоляване на проблемите са ограничаване на промените в изборното законодателство преди избори, свикване на кръгла маса с всички участници в изборите, преди лятната ваканция на институциите, подобряване на разяснителната кампания на ЦИК за правата на избирателите и начините за гласуване, която да започва поне месец преди деня на гласуване, публичност на критериите от ЦИК за одит на машините за гласуване, навременно публикуване на методически указания за работа в секциите с машинно гласуване, промяна в модела на обучение на представителите на РИК и СИК, промяна и опростяване на протоколите на СИК – отбелязване на подадените с машина гласове за отделните участници и преференциите за кандидатите, въвеждане на контролно преброяване на хартиените разписки от машинното гласуване за съответствието им с крайния машинен протокол с публична процедура.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Права е
Права е
03 юли 2019 11:27
Гост

Болно ми е като съм съгласен с М.М., но този път е права. Машините са средство, улесняващо и гарантиращо честното протичане на изборите. Ще стават все по-добри в бъдеще. А където има проблем, то той е свързан с хората зад бюрата, не с машините върху тях. И всеки опит да се прехвърли отговорността за една или друга манипулация на машина, е просто жалък.

Анонимен
Анонимен
02 юли 2019 13:36
Гост

Ако машинното гласуване нямаше предимства пред старото, отдавна да са го премахнали навсякъде. Обаче всички като са наопаки, ние-на терсене.

Анонимен
Анонимен
02 юли 2019 13:35
Гост

Естествено е, че по-скоро човек би допуснал грешка. Трябва да се замислят относно компетентността и квалификацията на администрацията.

Anonimen
Anonimen
02 юли 2019 13:38
Гост

Не забравяй, че машините са направени от хора. Тоест има възможност както да сгрешат, така и да се манипулират.

Анонимен
Анонимен
02 юли 2019 13:34
Гост

Добре, че сега се сетиха за риска относно честността на изборите. Когато преди време в ранни утринни зори хвърчаха попълнени бюлетини по улицата, никой не си отвори устата.