Машинното гласуване за местните избори наесен да отпадне, а в бъдеще да се провежда само при президентски избори и тази за европарламент.

Такива промени в Изборния кодекс предложиха днес депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“.

Според последните промени в кодекса от март, машинното гласуване на местните избори наесен трябваше да се проведе в поне 6000 секции, а след това на всички следващи избори трябваше напълно да отпадне гласуването с бюлетини.

Според депутатите обаче, на последните европейски избори през май, на които машини имаше в 3000 секции, било станало ясно, че има проблеми, които щели да се задълбочат на местния вот, тъй като той е по-сложен.

Според вносителите на проекта, предложеното отпадане на машинното гласуване е само временна мярка, докато се проведе обществено обсъждане и се създадат условия, че при всеки един избор, гласоподавателите ще са сигурни, че гласът им е отчетен правилно и няма да има съмнения в начина на гласуване.

„Преди пълното въвеждане на машинното гласуване трябва да може да се гарантира в максимална степен сигурността на машинното гласуване, точното отчитане на подадените гласове и в най-висока степен да се защитят правата на избирателите, като се изработят съответните механизми, които да отразят многобройните препоръки на Венецианската комисия, Службата на ОССЕ за демократични институции и човешки права, Централната избирателна комисия и специалистите в областта“, мотивират се депутатите.

Според тях машинно гласуване на местни избори в момента би било затруднено, защото при тях се провеждат до 4 вида избори, тези за кмет са в два тура, бюлетините са различни, което налага и използването на по-сложен софтуер и различна база данни. Само преди дни омбудсманът Мая Манолова излезе с анализ, че машините са си свършили перфектно работата на последните избори, а грешките са допуснати, не от тях, а от секционните избирателни комисии (повече за изводите и препоръките ѝ виж тук).

„За разлика от изборите за членове на Европейския парламент от Република България, където проблемите с устройствата за гласуване не се отразиха на изборния резултат, при изборите за общински съветници и кметове е много вероятно да се стигне до обявяване на избора за недействителен и намаляване на доверието в изборния процес“, пишат вносителите.

Депутатите отбелязват още, че организацията около пълния машинен вот в момента би била затруднена, защото трябвало да бъде осигурено помещение за съхранение на евентуално закупените 12 500 машини (около 60 ТИР-камиона), да има експертен състав за обслужване, поддръжка и инсталиране, както и МВР да осигури охраната и транспортирането на машините.

Вносителите се позовават и на анализа на ЦИК за евроизборите през май, според който машинното гласуване в 3000 секции е било скъпо, а за местни избори цената му ще се повиши допълнително, тъй като изисква специфично настройване на отделните машини за отделните секционни избирателни комисии в страната, като в отделни изборни райони трябва да се настроят за три, а другаде за 4 вида избори. В него се казва още, че при втори тур на местни избори, машините ще трябва да бъдат върнати в централния склад, за да се пренастроят отново само с актуалните за съответната секционна избирателна комисия кандидати, достигнали до балотажа, да се сертифицират отново и да се върнат в секцията.

Шефката на правната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Анна Александрова каза, че са водени разговори и с ДПС, които са заявили, че ще подкрепят предложението.

„Аз се надявам всички политически партии да подходят разумно и да не се политизира прекалено много темата“, коментира и колегата ѝ от ГЕРБ Александър Ненков.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Смешници
Смешници
09 юли 2019 15:52
Гост

„Според депутатите обаче, на последните европейски избори през май, на които машини имаше в 3000 секции, било станало ясно, че има проблеми, които щели да се задълбочат на местния вот, тъй като той е по-сложен.“ Единственият проблем е, че няма да можете да лъжете и мажете. Това сте установили на последните избори – че нарочните или случайни грешки на секционните комисии не могат да се скрият там, където има и машинно гласуване. Притеснихте се, че най-сетне вотът на българския избирател ще бъде отчитан точно и ще почнете да губите купени или несъществуващи гласове ли? Герб, които прибират остатъци от други… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 юли 2019 12:48
Гост

При машините няма нито една грешка. Грешките са от секционните комисии. И те се виждат само защото могат да се сравнят с резултатите от машините. Затова не искат машинното гласуване.

Бира-скара
Бира-скара
09 юли 2019 12:39
Гост

Ми хайде да почват с общественото обсъждане. Или просто имат интерес да се бавят.На хората отдавна им е ясно какво става с бюлетините. Как се манипулират избиратели, как се купува глас срещу някое и друго кебапче, как се губят част от бюлетините в ранните часове.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2019 12:36
Гост

Светата троица се събраха и започнаха да ръсят мозък. Пълни популисти!

Манго
Манго
09 юли 2019 12:29
Гост

Проблемът с машините не е в тях, а в неграмотните избиратели, които пък са най-много поради знаете какви причини.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2019 12:26
Гост

А, ясно е вече кои избори са им важни и къде искат да манипулират резултатите.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2019 12:28
Гост

Прост народ лесно се манипулира. Или пък продажен. Как някой ще отчете на спонсорите, че е гласувал и ще вземе 20-те си лева?