Британски избиратели уволниха депутатката си, която бе тикната в затвора за 3 месеца, след като отказа да признае, че е карала с превишена скорост. 35-годишната жена бе засечена да шофира колата си с 66 км/ч при разрешена максимална скорост на пътя от 50 км/ч. Нарушението бе направено през юли 2017 г., само шест седмици след като бе избрана за депутат от опозиционната Лейбъристка партия.

19 261 души от избирателния район на Фиона Онасаня се подписаха под искане тя да бъде отстранена от парламента заради това. Те се позоваха на нов закон от 2015 г., който дава право на гражданите да отзовават своите представители в парламента, ако са извършили престъпление. За целта е необходимо да се подпишат поне 10% от избирателите, а в случая с Онасаня те са 27,6%.

Това принуди шефа на Долната камара на парламента да прочете в пленарна зала, че тя няма право повече да участва в заседанията и нейното място остава свободно до провеждането на избори за нов депутат. Така Онасаня се записа в британската история като първия депутат, уволнен от избирателите си.

Вместо да плати полагащата ѝ се глоба при нарушението, депутатката заяви, че брат ѝ е карал автомобила, заснет от камера с превишена скорост. По време на делото обаче прокуратурата успя да докаже, че не само Онасаня е била зад волана, но е изпращала и есемеси в същото време.

Затова съдът реши да я накаже строго, изпращайки я зад решетките. Влизайки в затвора, тя обаче отказа да напусне депутатското си място, въпреки че бе изключена от Лейбъристката партия. Депутатката се върна на работа веднага след предсрочното си освобождаване, като ходеше дори със затворническа гривна в парламента, което разгневи много от избирателите ѝ. Обяснението бе, че се нуждае от депутатската си заплата от 78 000 паунда на година, тъй като в момента няма други доходи, защото е прекратила работата си като адвокат с избирането си за народен представител. Няма законова пречка обаче тя да се кандидатира отново за депутат.

Нейният случай е втори за последните 30 г., когато британски депутат е пратен зад решетките. През 1991 г. Тери Филд бе осъден на 60 дни затвор за неплатени 373 паунда местни данъци.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar