Виетнамката, обвинена в убийството на полубрата на севернокорейския лидер Ким чен Ун, бе освободена от затвора в петък, предаде АФП.

След дълъг процес Доан Тхи Хуонг се призна за виновна за убийството на Ким Чен Нам през 2017 г., което я прави единственият осъден за убийството. Индонезийката Сити Айсия, която също бе изправен пред съда за убийството, бе освободен и отлетя у дома, след като обвинението срещу него бе оттеглено. Двамата отричат, че са извършили убийство, като твърдят, че те са само пешки в план на Северна Корея и нейните агенти са избягали веднага след покушението.

Южна Корея обвини Пхенян в заговор за убийството. КНДР официално отрича да има общо. Журналистите, които чакаха пред затвора, видяха са мо един ван със затъмнени прозорци. Двамата съдени бяха арестувани, след като са били заловени на летищните камери за видеонаблюдение.

Атентатът предизвика яростен спор между Северна Корея и Малайзия, която преди това беше един от малкото съюзници на Пхенян, и накара двете страни да отзоват посланиците си. В последно време обаче връзките се подобриха, като Малайзия заяви, че планира да отвори отново своето посолство в Пхенян.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar