Южният американски щат Алабама се готви да приеме закон, който би означавал затвор за лекари, извършващи аборти, дори в случаите на изнасилване и кръвосмешение. Решението е част от натиска на консерваторите в цялата страна за ограничаване на услугите, свързани със семейно планиране.

Онези, които подкрепят този ход, твърдят, че се надяват законът да премине по целия път до Върховния съд, предизвиквайки преразглеждане на забележителното решение от 1973 г. по казуса „Роу срещу Уейд“. Според него неправомерното държавно регулиране на абортите е противоконституционно.

Мярката, одобрена от Камарата на представителите на Алабама предвижда лишаване от свобода между 10 и 99 години за лекари, които извършват аборти, отбелязва АФП.
Единственото изключение биха били случаите, когато има сериозен риск за здравето на майката или когато детето не би оцеляло извън утробата, поради някакво смъртоносно заболяване.

Мярката се нуждае от одобрението на контролирания от републиканците щатски сенат, преди да може да бъде подписана от управата на щата.
Дълбоко консервативната и религиозна Алабама ще подаде молба пред Върховния съд на САЩ, като се надява делото да постави нов прецедент и да ограничи законните аборти в цялата страна.

„Този законопроект е просто по повод „Роу срещу Уейд“, заяви представителят на републиканците и негов автор Тери Колинс. „Решението, взето още през 1973 г. не би било същото, ако беше взето днес, ако въпросът се преразгледа“, допълни Колинс. Консерваторите разчитат на подкрепа във Върховния съд, където либералните съдии са малцинство, след като Доналд Тръмп назначи двама консерватори. Въпреки че мярката в Алабама се счита за особено драконовска, най-малко 28 американски щата са въвели над 300 мерки от началото на годината, ограничаващи правото на аборт, твърдят граждански активисти. Кентъки и Мисисипи са между щатите, които са забранили абортите веднага след откриването на сърдечния ритъм на плода, което е около шестата седмица от бременността. Подобни мерки се приемат в Джорджия, Охайо, Мисури и Тенеси. Съдия блокира прилагането на закона в Кентъки, докато законът в Мисисипи ще влезе в сила през юли.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar