На заседанието си днес правителството прие Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за 2019 г., съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Документът е изготвен на основание на Закона за защита от домашното насилие, в който е заложено изискването всяка година до 31 март правителството да приема тази програма.

„В програмата за 2019 г. са посочени дейности, които следва да се реализират през годината, отговорните структури, източниците на финансиране, съответните срокове за изпълнението на тези дейности, както и очакваните резултати“, пише в съобщението.

Документът съдържа институционални и организационни мерки, мерки за обучение и квалификация, за защита, възстановяване и реинтеграция на пострадали от домашно насилие, както и такива за контрол и оценка.

През 2017 г. жертвите на домашно насилие са 2432, сочи статистика на МВР. При отхвърлянето на Истанбулската конвенция, гарантираща сериозни мерки за защита и подкрепа на жертвите на домашно насилие, управляващите заявиха, че ще въведат предвижданите в международния документ реформи през българското законодателство. Какво предвижда законопроектът на ГЕРБ четете тук.

Истанбулската конвенция беше определена като противоречаща на конституцията на 27 юли. БСП, ВМРО, Светият синод и др. посрещнаха решението на конституционните съдии с одобрение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar