Лаура Кодруца Кьовеши, бивш главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК), е подала жалба в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) заради отстраняването й от длъжност след решение на Конституционния съд, съобщава Аджерпрес.

Кьовеши, която беше отстранена от длъжност през юли 2018 г. по искане на министъра на правосъдието, заяви, че е подала жалбата в ЕСПЧ миналия месец.

„Подадох през декември 2018 г. жалба от свое име в ЕСПЧ, в която посочих, че са нарушени редица права, предвидени в Европейската конвенция за правата на човека“, заяви Кьовеши, като уточни, че не е имала възможност да се защити пред Конституционния съд, нито да атакува решението му, предава БТА.

„Конституционният съд реши отстраняването ми, въпреки че не бях страна в конфликта (. . .), не бях призована пред Конституционния съд и нямах възможност да се намеся, за да изразя гледната си точка. Решението на Конституционния съд не можеше да бъде оспорено“, посочи още Кьовеши.

Миналата година министърът на правосъдието Тудорел Тоадер обвини Кьовеши в превишаване на правомощията й и поиска отстраняването й от ръководството на НДБК. След първоначален отказ на президента Клаус Йоханис да я отстрани въпросът стигна до Конституционния съд, който подкрепи позицията на министъра. На 9 юли Йоханис подписа указ за отстраняването на Кьовеши.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar