Бившата шахматна федерация е изразходвала неправомерно 684 540 лева, обяви министерството на спорта (ММС), като се позова на решение на Софийския градски съд.

Сдружението „Българската федерация по шахмат“, ръководено от Силвио Днаилов, трябва да възстанови на ММС 395 468 лева, предоставени за организирането и провеждането на европейско индивидуално първенство за жени в Пловдив през 2014 г., както и 289 072 лева, отпуснати за организирането и провеждането на европейски индивидуални купи по шахмат за мъже и жени в Албена/Златни пясъци през 2014 г.

От министерството припомнят, че след проверки Агенцията за държавна финансова инспекция и Инспекторатът на ММС отчетоха незаконосъобразно разходвани средства от „Българска федерация по шахмат“ в размер на над 2 млн. лв. в периода 2011-2014 г., заради което беше отказано подновяването на лицензията ѝ. Сдружението е осъдено да плати и деловодни разноски в размер на 45 741,60 лв.

Министерството посочва, че е обезпечило своето вземане чрез наложена възбрана върху имот на федерацията в София.

„Превеждането на сумите на дружество в офшорна зона очевидно е с цел присвояване на средства, като това се потвърждава и от решението на Спортния арбитражен съд“, мотивира своя акт съдебният състав при СГС, цитиран от ММС.

Българският шах е в тежка управленска криза след серията сътресения, довели до изключване от европейския шах и от международната федерация. В момента спортът се управлява от „Българска федерация по шахмат – 1928“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar